En geç iki yaşına kadar çocuÄŸun normal yürüyüÅŸ düzenine geçmesi gerektiÄŸini belirten Çocuk Fizyoterapisti Åžehnaz Yüce, “Parmak ucu yürüyüÅŸ düzgün vücut duruÅŸunu bozar, bazı kaslarda sertleÅŸme ve kısalma bazılarında ise uzama ve güçsüzleÅŸmeye yol açar. Vücudun bütün ağırlığını ayağın ön bölgesi taşıdığı için bu bölge geniÅŸler, eklem yapıları bozulur. Ayak, ayak bileÄŸi, diz, kalça ve omurgada oluÅŸan bu problemler nedeniyle zaman içinde de aÄŸrılar oluÅŸmaya baÅŸlar. Bu yüzden ailenin çocuÄŸu iyi gözlemlemesi sonucu erken müdahale büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
BAZI NOKTALARI GÖZ ARDI EDEBİLİYORLAR
Her anne babanın, çocuklarının yürümesini büyük bir heyecanla beklerken bazı noktaları göz ardı edebildiÄŸini kaydeden Yüce “ÇoÄŸu çocuk 12 ila 14 aylıkken ayakları yerde düz olarak yürümeye baÅŸlarken bazı bebekler ise ayak tabanını ve topuÄŸu yerle temas ettirmeden sadece parmakları yere temas ettirerek yürüyüÅŸ gerçekleÅŸtirerek ilk adımlarını atıyor. Parmak ucunda yürüme normalde yürümeyi öÄŸrendikten sonraki üç ile altı ay içinde kaybolması gerekirken uzun sürmesi haline bir uzmana baÅŸvurmak gerekiyor” dedi.
PARMAK UCU YÜRÜYÜÅž NEDENİ MUTLAKA ARAÅžTIRILMALI
Parmak ucu yürüyüÅŸ ÅŸeklinin normal doÄŸan ve hiçbir probleme sahip olmayan çocukların yaklaşık yüzde 10’unda da görülme olasılığı olduÄŸunu ifade eden Yüce, “EÄŸer çocuk parmak ucunda yürüyorsa nedeni araÅŸtırılmalıdır. Hamilelik döneminde bebeÄŸin pozisyonuna baÄŸlı kaslarda kısalık oluÅŸabilir, genetik bir problem dolayısıyla hamilelikte kaslarda kısalık meydana gelmiÅŸ olabilir. Erken doÄŸum nedeniyle ya da sonrasında nörolojik bir problem oluÅŸtuysa parmak ucu basmasına neden olabilir. Yürüme aÅŸamasına gelmeden ya da yürüme aÅŸamasında çocuÄŸun yürüteççe konulması da parmak ucu yürüyüÅŸünü tetikleyebilir. Aynı zamanda otizm ve mental problemler de bu durumu geliÅŸtirebilir” dedi.
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Problemin oluÅŸ nedeni bulunduktan sonra teÅŸhise baÄŸlı olarak tedavi programının oluÅŸturulduÄŸunu kaydeden Yüce “Pozisyonlama, germe egzersizleri, ayakkabılar, ortezler kullanılabilir. Bu tedavi yöntemleri yeterli kalmadıysa cerrahi olarak çözüm düÅŸünülerek kas uzatma ameliyatları da yapılabilir. EÄŸer problem nörolojik ise cerrahi giriÅŸimlerden önce botoks uygulamaları da olabilir. Erken teÅŸhis büyük önem taşıyor. Aileler genellikle bu sorunu geçici olarak düÅŸünebiliyor” dedi.
Haber / MenÅŸure KARDEÅž