Babacan: Sanayi tesisleri çevre kirliliği açısından iyileştirilmeli

Partisinin Tekirdağ 1. Olağan İl Kongresi'ne katılan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kongrede yaptığı konuşmada Çerkezköy'deki hava kirliliğini de gündeme getirer

GÜNDEM 25.11.2020 13:38:00 0
Babacan: Sanayi tesisleri çevre kirliliği açısından iyileştirilmeli

 

Babacan, kongrede ülke gündeminin yanı sıra Tekirdağ’ın sorunları ile ilgili de konuştu. “Tarihi, denizi, doğası, tarım alanları, turizmi, sanayisi ile belki de Türkiye’nin en sorunsuz ili olması gereken Tekirdağ’ın sorunları bile almış başını gitmiş. Neden? Çünkü kötü yönetim.  Tekirdağ hem verimli toprakları ile ülke ve bölge sanayisine hammadde sağlayan bir tarım şehri; hem de 14 organize sanayi bölgesi ve bir Avrupa Serbest bölgesi bulunan çok önemli bir sanayi şehri” dedi.

 

 

“KAMU YATIRIMLARINDA SON SIRALARDA”

 

Tekirdağ’ın doğal kaynakları ve stratejik konumu ile çok önemli bir avantaja sahip olduğunu kaydeden Babacan, “Nitekim bu avantaj hem yerli hem de yabancı yatırımların Tekirdağ’a gelme nedeni. Tekirdağ’da bin 500’den fazla sanayi kuruluşu var. Ar-Ge merkezleri var. Elektrik santralleri var. Tekirdağ Türkiye’nin en çok vergi ödeyen şehirleri arasında ilk 10’da yer alıyor. Peki, bunca üretim yapan Tekirdağ’da bu üretim refah yaratmış mı? Maalesef bu soruya cevabınızın hayır olduğunu biliyorum. Çünkü vergi ödemelerinde ilk 10’a giren bu güzel şehir, kamu yatırımları sıralamasında son yıllarda sürekli gerilemekte” dedi.

 

 

“DEPREME İLİŞKİN ÖNLEMLER ALINMALI”

 

Tekirdağ’da sağlık ve eğitim yatırımlarının da yetersiz olduğunu savunan Babacan, deprem riskine de dikkat çekti. Depreme ilişkin önlemlerin alınması ve kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini dile getiren Babacan, “Sanayileşmenin bugüne dek plansız bir biçimde sürdürülmesinin yarattığı çevre sorunları var. Bu sorunların tespit edilmesi, ele alınması, çözülmesi lazım” diye konuştu. Çorlu ve Çerkezköy’deki sanayi tesislerinin çevre kirliliği açısından iyileştirilmesi, üretimin çevre hassasiyetiyle devam etmesi gerektiğini kaydeden Babacan, “Tekirdağ, Şarköy’de bulunan mavi bayraklı plajı, Kumbağ Plajı, Kastro Koyu, Istranca Dağları, Karaçam Ormanları, tabiat parkları, camileri, kiliseleri, müzeleri ile Marmara Denizi’nde kilometrelerce devam eden kumsalları ve yamaç paraşütü tutkunlarının uğrak yeri Uçmakdere Köyü’yle, çok büyük bir turizm potansiyeli barındırıyor. Ancak bu potansiyel de yine aynı plansızlık nedeniyle tam olarak kullanılamıyor ve ayrıca, çevre sorunları nedeniyle de sürekli tehdit altında. Bu plansızlıklar yüzünden, bu altyapı eksiklikleri yüzünden Tekirdağ halkı sanayileşmeyi, neredeyse bir ceza olarak yaşamayı hak etmiyor” dedi.

 

“REFAH İÇERİSİNDE BİR ŞEHRİ HAK EDİYOR”

 

Tekirdağ halkının, bu üretkenliğin, bu çalışkanlığın karşılığında, katma değeri daha yüksek ve dış ticarette daha fazla talep edilen ürünleri üretmek için desteklenmeyi hak ettiğini kaydeden Babacan, “Üretimin çevreye duyarlı olarak yapılmasını, demiryolu ve liman kapasitesinin arttırılmasını, şehrin imar edilmiş olmasını hak ediyor. Tekirdağ halkı okulları, hastaneleri, sinemaları, tiyatroları, kültürel olanakları ile refah içerisinde bir şehri hak ediyor. Tekirdağ’ın hak ettiği refaha kavuşabilmesi için aslında her şeyi var. Tek eksik, yeni bir yönetim zihniyeti. Rantı değil, hayatı önceleyen, ayrışmayan, ayrıştırmayan bir yönetim zihniyeti” dedi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Tekirdağ İl Binasının da açılışını yaptı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU