Tekirdağ'da 33 bin 792 dekar tarım arazisi sulandı

Tekirdağ'da 2020 yılı sulama sezonunda toplam 33 bin 792 dekar tarım arazisinin sulandığını belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, sulu tarım ile birlikte ülkemiz ekonomisine 88 milyon 191 bin TL katk

GÜNDEM 25.11.2020 09:28:00 0
Tekirdağ

 

Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanıldığını, bu nedenle sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ettiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Suyu depolamak, inşa edilen sulama tesisleriyle tarım arazilerine ulaştırmak ve bu süreçte su kayıplarını minimum seviyeye indirmek önem taşıyor” dedi.

 

 

SULAMA SEZONU SONA ERDİ

 

Genel Müdür Yıldız, DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduklarını ifade ederek “Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor” dedi. Tekirdağ’da 16 Mayıs’ta başlayan sulama sezonunun 30 Ekim’de tamamlandığını belirten Yıldız, 2020 yılı sulama sezonunda Tekirdağ ve ilçelerinde toplam 33 bin 792 dekar tarım arazisinin sulandığını ifade etti.

 

“SUYU TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ”

 

Tekirdağ il ve ilçelerinde 2020 yılında toplam 33 bin 792 dekar arazide yapılan sulu tarım ile birlikte 2020 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 88 milyon 191 bin TL katkı sağlandığını dile getiren Yıldız, “Tarımın ülkeler için stratejik öneme sahip olduğu, içinden geçilen salgın sürecinde çok daha net bir şekilde görüldü. İnşa ettiğimiz baraj ve göletler, sulama kanalları ile iletim hatları sayesinde suyu toprakla buluşturuyoruz. Yaptığımız toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile tarım arazilerini büyütüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER ALDIK”

 

Çiftçinin gelirini, üretim konforunu yükselttiklerini kaydeden Yıldız, “Yapılan sulama yatırımlarına ülke çiftçilerinden çok olumlu geri dönüşler aldık. Tekirdağ’da 2020 yılı sulama sezonunda problem yaşamadık. Yaptığımız yatırımlarla bunu sürekli hale getirmek ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak için çalışıyoruz” diye konuştu. Hem suya hem toprağa sahip çıkmaya devam ettiklerini belirten Yıldız, “Çiftçilerimiz de üretmeye devam etsinler. Hep birlikte ülke tarımını daha yukarılara taşıyacağız” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU