Aygun: Çiftçiyi yok sayarak, ülke geleceğini yok sayıyorsunuz

İktidarın TBMM'den geçen Torba Yasa'da elektrikten trafik borcuna kadar pek çok alanda af uygularken çiftçinin borçlarının yasa kapsamına alınmamasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ

GÜNDEM 23.11.2020 08:00:00 0
Aygun: Çiftçiyi yok sayarak, ülke geleceğini yok sayıyorsunuz

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç’ın, çiftçi borçlarını daha da arttırmamak için yapılandırma kapsamına almadıkları yönünde itiraf gibi açıklama yaptığını söyleyen Aygun, “Çiftçiyi bu kadar yok sayan, onların duyguları ve ekmeği ile oynayan iktidar olmamıştı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“BİR TEK ÇİFTÇİ BORÇLARI AFFEDİLMEDİ”

TBMM’de kabul edilen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile vergideki usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sinin silindiğini, motorlu taşıtlar vergisi borcuna bağlı faizlerin Yİ-ÜFE oranında güncellendiğini,  trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarına yüzde 25 indirim geldiğini belirten Aygun, bir tek çiftçi borçlarının affedilmediğini ifade ederek “Çiftçi borçlarını tüm taleplere rağmen yapılandırmadılar, borcun faizini silmediler. Hatta şu anda Ziraat Bankası’na başvuran afet kapsamı dışındaki çiftçilere yüzde 15.5 cari faiz uyguluyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri de takipteki alacaklara yüzde 24 faiz uygulayarak yeniden yapılandırma yapıyor.  Çok acımasız bir yapı ile karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.

“ÇİFTÇİNİN ASIL BORÇ ÖDEMELERİ EYLÜL-EKİM DÖNEMİNDE BAŞLAR”

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç’ın “çiftçi borçlarının biriktirerek artmasına neden olacağı ve borç dönüşümünün daha sıkıntılı hale geleceği endişesiyle yapılandırmaya sıcak bakmadıkları” yönündeki açıklamasını da anımsatan Aygun “Pandemi döneminde bile çiftçiye çok dar kapsamlı destek olundu. Bakanlık, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelen Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan Hazine destekli kredi geri ödemelerini 6 ay ertelemişti. Oysaki çiftçinin asıl borç ödemeleri Eylül-Ekim döneminde başlar” dedi.

İKTİDARA SESLENDİ

Çiftçi borçlarının şu anda yüzde 15.5-24 faizle yapılandırıldığını, oysa yapılması gerekenin çiftçilerin borçlarının faizlerini sıfırlamak, ana borcu 5 yıla bölmek olduğunu dile getiren Aygun “Pandemi döneminde verdiğim 22 Haziran 2020 tarihli ve 2/2978 esas numaralı yasa teklifim halen komisyonda bekletiliyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilere kullandırılan ve sorunlu hale gelen tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin teklifim hemen işleme alınmalıdır” dedi. İktidara da seslenen Aygun, “Çiftçiyi yok sayarak, ülke geleceğini ve vatandaşımızı da yok sayıyorsunuz. Tarım sektörünü yönetemeyen ülkeler, başka ülkelerin güdümüne girer, asla unutmayın” dedi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU