Altına olan ilgi artıyor

Altın fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş sonrasında vatandaşların altına olan ilgisi arttı. Çerkezköy'deki kuyumcular, altının en güvenli liman olduğunu belirterek, vatandaşlara altın

GÜNDEM 23.11.2020 08:16:00 0
Altına olan ilgi artıyor

 

Son 10 gün içerisinde altın fiyatlarının hızla düşmesi ile vatandaşların altına olan ilgisi yeniden arttı. Çerkezköy’de bazı vatandaşlar altının tekrar yükseleceği düşüncesiyle altına yatırım yaparken, bazı vatandaşlar ise altının daha da düşebileceği düşüncesiyle elindeki altınları bozdurdu.

 

 

“ALTIN EN GÜVENİLİR LİMAN”

 

İleriye dönük olarak yatırım yapmayı düşünerek altın almak isteyen ancak yüksek fiyatlar nedeniyle bekleyen vatandaşlar, düşen altın fiyatları sonrası kuyumcuların yolunu tuttu. Ellerindeki birikimleri yatırıma dönüştürmek isteyenlere tavsiyede bulunan Çerkezköylü kuyumcular, elinde altın olanların paniğe kapılmamasını, en güvenilir yatırımın altın olduğunu belirttiler.

 

 

“SÜRPRİZ BİR DÜŞÜŞ OLDU”

 

Altın fiyatlarının sürekli değiştiğini kaydeden Çerkezköy Sedat Kuyumculuk İşletmecisi Murat Çelik, “Altın fiyatları 5 dakikada bir değişiyor. Biz kuyumcular fiyatların değişme hızına yetişemiyoruz. Şu aralar altın fiyatları sallantıda. Bir de faizler var 19 Kasım’da faizler yükseldi, altın faizlerden dolayı 10-15 TL düştü. ABD seçimleri, koronavirüs aşısının bulunduğuna ilişkin haberler de altın fiyatlarını etkileyen önemli faktörler” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının altın fiyatlarına çok bir etkisinin olmadığını da kaydeden Çelik, “Bakanın istifasının altın fiyatlarına çok bir etkisi olmadı. Bir nebze etkiledi tabii ki ama çok büyük bir etkisi olmadı. Biz altın fiyatlarının yükselmesini bekliyorduk açıkçası. Altın fiyatlarındaki düşüş bizleri şaşırttı. Sürpriz bir düşüş oldu. Altının gramı 540 TL’ydi, 450’ye kadar geriledi. ABD seçimlerinin sonuçlanması ve pandemi sürecinde yaşanan aşı gelişmeleri hepsi altın fiyatlarını tetikledi” dedi.

 

 

“ELİNDE ALTINI OLAN BEKLESİN”

 

Altın fiyatlarının daha da artacağını tahmin ettiğini söyleyen Çelik, “Altın fiyatlarının bayağı bir yükseleceğini öngörüyorum. Kaçınılmaz bir şey bu. Altın, yatırımcısına her zaman bu göz kırpmaları yapar. Bir yükselir güven verir, daha sonra tekrar düşer ama zirveye her zaman çıkar” dedi. Son zamanlarda vatandaşların Dolar ve Euro’ya yükselmelerinin çok doğru bir karar olmadığını da sözlerine ekleyen Çelik, “Dolar ve Euro’ya yatırım yapmak çok mantıklı değil bence. Dolar ve Euro sonuçta kağıt para. Maden her zaman değerlidir ve madene yatırım yapmak her zaman daha doğru bir karardır. Altın garantidir, Dolar ve Euro ise güvensizdir” dedi. Vatandaşlara altına yatırım yapmaları tavsiyesinde de bulunan Çelik, “Şuan elinde altını olan ve nakit paraya ihtiyacı olmayan vatandaşlar altınlarını bozdurmasınlar. Beklesinler, altın fiyatları daha da yükselecek. Zarar etmesinler. Telaşa kapılmasınlar, altın illa yükselecek. Bu 1 ayı da bulabilir, 2-3 ayı da bulabilir. Ama illa ki yükselecek. 2021 yılı için altın fiyatlarını yüksek bekliyoruz” dedi.

 

 

“BAKANIN İSTİFASI ALTIN FİYATLARININ DÜŞMESİNDE ETKİLİ OLDU”

 

Çerkezköy Sıla Kuyumculuk Satış Sorumlusu Bilal Kilgi de, “Altın fiyatları 10-15 gün öncesine göre oldukça düşük. Altındaki düşüş ABD seçimlerinden kaynaklandı. Ve bana göre Hazine ve Maliye Bakanımızın istifası da altın fiyatlarının düşmesinde bir miktar etkili oldu” dedi. Önümüzdeki günlerde altın fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesini beklediklerini kaydeden Kilgi, “Vatandaşlara bizim her zaman söylediğimiz şey şu; Altını alıp kenara koymaları. En güvenli liman her zaman altındır” ifadelerini kullandı.

 

“VATANDAŞLAR GENELLİKLE YATIRIM YAPIYOR”

 

Vatandaşların tedirgin olduğunu ve altına yatırım yapmakla bozdurmak arasında kaldığını söyleyen Kilgi, “Vatandaş tedirgin. Belirsizlik hakim olduğu için; ‘Alalım mı, bozduralım mı?’ diye düşünüyorlar. Kararsızlar” dedi. Ancak altının düşüşe geçmesiyle vatandaşların çoğunluğunun yatırıma yöneldiğini belirten Kilgi, “Genellikle vatandaşlar tekrar yükselir umuduyla yatırım için geliyorlar” dedi.

 

 

“BOZDURAN YOK, HERKES ALIYOR”

 

Çerkezköy İstanbul Kuyumculuk Satış Sorumlusu Türker Bulut da, “Şuanda altın fiyatları biraz gevşese bile hiç bozduran yok, herkes alıyor. Vatandaşların altın fiyatlarının düşeceğinden çok yükseleceğine inancı var. Altına talep arttı” dedi. Altın piyasasının belirsiz olmasına rağmen altının en güvenilir olduğunu, her zaman altına yatırım yapmanın daha mantıklı olduğunu da sözlerine ekleyen Bulut, “Belirsizlik hakim olsa da altın tekrar yükselecek. Altın, yatırımcısını pişman etmez. Türkiye’de en güvenilir liman altın bunu göz ardı etmemek lazım” dedi.

 

ALTIN FİYATLARI

 

Altın fiyatları şu şekilde: 22 ayar bilezik alış fiyatı 419 TL, satış fiyatı 439 TL. Gram Altın alış fiyatı 457 TL, satış fiyatı 471 TL. Çeyrek Altın alış fiyatı 756 TL, satış fiyatı 783 TL. Yarım Altın alış fiyatı bin 507 TL, satış fiyatı bin 567 TL. Tam Altın alış fiyatı 3 bin 13 TL, satış fiyatı 3 bin 134 TL.

 

Haber / Buse SERİN