Tekirdağ'da 90 bina ve 7 okul için yıkım kararı

Marmaraereğlisi Belediyesi tarafından Namık Kemal Üniversitesi Marmaraereğlisi Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen 'Deprem her an kapımızda' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Jeofizik Yüksek Mühendis

GÜNDEM 20.11.2020 15:38:00 0
Tekirdağ

Prof. Dr. Ercan'ın iddiaları vatandaşlar arasında tedirginlik yaratırken, İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Nihat Çolak, olası büyük bir depremde Tekirdağ'da 100 kilometrelik bir alanda ciddi şekilde etkilenme olabileceğini ifade etti.

 

TÜRKİYE DEPREME HAZIR DEĞİL

 

Akla ilk olarak “Tekirdağ depreme hazır mı?” sorusunun geldiğini ifade eden Çolak, “Sadece Tekirdağ değil, Türkiye depreme hazır değil. Bunu en son 30 Ekim'de yaşadığımız İzmir depreminde gördük. Ne yazık ki ülkemizde deprem sadece olduğu zamanlar hatırlanan, daha sonra unutulan, depremle ilgili gerekli eylem, hazırlıklı çalışmaları yapılmayıp ertelenen bir olay olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

 

“100 KİLOMETRE BİR ALANI ETKİLEYECEK”

 

Tekirdağ'da olduğu gibi çevrelerinde de yapı stoku gibi herhangi bir çalışma olmadığını dile getiren Çolak, yaşanacak Tekirdağ depreminin yaklaşık olarak 100 kilometre bir alanı etkileyebileceğini, 100 kilometre çapındaki tüm yerleşim alanlarının da ciddi şekilde etkileneceğini belirtti.

 

“BU ÇALIŞMALARDA MESLEK ODALARI DIŞLANMAMALI”

 

Bu etkilenmede de zemin durumuna göre, alüvyon zeminlerde, sıvılaşma söz konusu olabilecek zeminlerde ciddi hasarlarla karşılaşılabileceğini kaydeden Çolak “O yüzden öncelikle meslek odası olarak, İnşaat Mühendisleri Odası olarak söylediğimiz; mutlaka ve mutlaka yapı stokumuzun, yapı envanterimizin çıkarılması, yapı üretim süreçlerinde, afet öncesi ve afet sonrası bütün çalışmalarda, meslek odalarının dışlanmadan, dahil olacağı çözümler ve çalışmaların yürütülmesi gerekiyor” dedi. Marmara'da ya da Tekirdağ'da meydana gelecek bir depremin yaklaşık 100 kilometre çapında birçok ilçeyi, Edirne merkez de dahil, Çorlu, Lüleburgaz ve bir çok yerleşimi ciddi şekilde etkileyeceğini belirten Çolak, “Bu etkileşim yapınızın mühendislik hizmeti alıp almamasına göre, yapınızın bulunduğu zemin sınıfına göre ne yazık ki rant uğruna dere yatakları ve alüvyon zeminlerde açılan çarpık yapılaşma sonucu açılan yapılaşma sonucunda ciddi hasarlar oluşabilir” dedi.

 

90 BİNA HAKKINDA YIKIM KARARI ALINDI

 

Tekirdağ'da AFAD İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı'nın oluşturduğu komisyon tarafından 308 afet toplanma alanı ile ilçelerde geçici barınma alanları belirlendi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, il merkezinde 7 bin 740 hektarlık alanda afet riski taşıyan alanları belirlerken, mülkiyeti belediyeye ait 90 bina için yıkım kararı alındığı öğrenildi.

 

7 OKUL İÇİN YIKIM KARARI

 

Tekirdağ Valiliği tarafından da il merkezinde 169 okulun deprem performans değerlendirme planlaması yapıldı. 23 binadaki 18 okulun güçlendirme ve onarımı devam ederken, 7 okul için yıkım kararı alındığı öğrenildi.

 

SİLİVRİ DEPREMİNDE HASAR GÖRMÜŞLERDİ

 

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde Marmaraereğlisi’nde Hükümet Konağı, adliye binası ve Yeniçiftlik Mahallesi'nde Nizamettin Demirdöven İlkokulu hasar görmüş, yapılan incelemeler sonrasında Hükümet Konağı, Belediye Gençlik Merkezi'ne taşınırken; adliye, yapılan yeni binaya; Nizamettin Demirdöven İlkokulu ise geçici olarak başka bir okula taşınmıştı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ