Çerkezköy esnafı dertli:  Önlem alıyoruz ama yine biz mağduruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınacak yeni tedbirleri açıklamasının ardından yeme-içme sektöründe hizmet veren esnafları 'Nasıl o

GÜNDEM 19.11.2020 18:34:00 0
Çerkezköy esnafı dertli:  Önlem alıyoruz ama yine biz mağduruz

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen yeni tip koronavirüs ile mücadele devam ederken, pandeminin olumsuz seyri göz önünde bulundurularak bir takım yeni tedbirler alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerlerinin 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis ve gel-al hizmeti verecek şekilde açık olabileceğini, saat 20.00'den sonra ise gel-al hizmeti olmadan, sadece telefonla ya da online sipariş hizmeti verilebileceğini açıklamasının ardından esnaflar için eski sıkıntılı günler geri geldi.

 

 

“SIKINTILI GÜNLERİMİZE GERİ DÖNÜYORUZ”

 

Haziran ayında atılan yeni normalleşme adımları kapsamında, belini yeni yeni doğrultmaya çalışan esnaf, son kısıtlamaların ardından ‘Nasıl ayakta durabiliriz?” diye düşünmeye başladı. Çerkezköy Palais Restaurant Cafe İşletmecisi Orhan Özel, “Ülkemizde Mart ayında ortaya çıkan koronavirüs salgınının en çok etkilendiği sektörlerden biri de biz yeme-içme sektörüyüz. Gelen kısıtlamalarla, sokağa çıkma yasakları ile çok zor günler geçirdik. Bir şekilde ayakta durmaya çalıştık. Haziran ayında atılan normalleşme adımları ile tam toparlanmaya başlamıştık ki şimdi de yeni bir virüs dalgası başladı ve kısıtlamalar açıklandı. Bir yerde yanlış giden bir şeyler var ki eski sıkıntılı günlerimize geri dönüyoruz. Fabrikalar açık, virüsün en fazla yayıldığı yer olan AVM’ler açık. İnsanlar AVM’lere, mesire alanlarına akın ediyor. Bu şekilde bu virüsle savaşmamızın bir imkanı yok zaten” dedi. Özel, yeni süreçte restaurant bölümünü kapatacakları için çalışanların büyük bir bölümünü mecburen izne göndereceklerini de sözlerine ekledi.

 

“KAHVE DÜKKANLARI, KIRAATHANELER PAKET SERVİSİ YAPAMAZ”

 

Özel, “Virüsün yok olması için en az iki hafta her yerin kapatılması gerekiyor. Bazı yerlere kısıtlama getirmekle olmaz. Herkes 2 hafta evlerine kapansa, kimse dışarı çıkmasa, ülkemiz genelinde hayat 2 hafta dursa belki o zaman etkili sonuçlar alınabilir. Tabi bu süreçte insanların kafasının da rahat olması, ekonomik olarak soru işaretlerinin olmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kıraathanelerin daha zor durumda olduğunu da kaydeden Özel, “Kahve dükkanlarının, kıraathanelerin paket servisi yapmak gibi bir durumu yok. Onlar daha da sıkıntıda” dedi.

 

 

“BİR YERDE YANLIŞ GİDEN BİR ŞEYLER VAR”

 

Çerkezköy Beyzade Kebap İşletmecisi Ahmet Diş de, “Vatandaşlar yeterince önlemlerini alsaydı, kurallara uysaydı belki de şuan bu yeni kısıtlamalarla karşı kaşıya kalmazdık. Üzülerek söylüyorum ki; maalesef virüsün en çetin olduğu zamanlara geri dönüyoruz. Kara kara düşünüyoruz, ekonomimiz ne olacak? Çalışanlarımızın sigortasını nasıl ödeyeceğiz, maaşlarını nasıl yatıracağız? Virüsün çıktığı ilk zamanlar, yasakların geldiği ilk zaman bir şekilde ayakta durduk, çalışanlarımızı işten çıkarmadık ama şimdi süreç nasıl işleyecek bilmiyoruz. Belki daha sıkı önlemler alınabilir” dedi. Koronavirüs salgını ortaya çıktığından beri ne gerekiyorsa yaptıklarını, gönderilen genelgeleri harfiyen uyguladıklarını kaydeden Diş, “Ekonomik olarak toparlanamadan yine birtakım kısıtlamalarla karşı karşıyayız. Önlem aldık ama yine biz mağduruz. Bir yerde yanlış giden bir şeyler var. Çok tehlikeli bir sürece giriyoruz. Herkes kişisel hijyenine dikkat etmeli, maskesiz sokağa çıkmamalı. Biz işletmemizde aldığımız tedbirleri aynen uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

 

“YA AÇLIKTAN ÖLECEĞİZ YA VİRÜSTEN”

 

Çerkezköy Pera Villa Pastaneleri Mağaza Sorumlusu Olcay Karakoç da, “Gönderilen genelgedeki maddeleri daha tam olarak anlayamadık. Birçok kişi de tam olarak idrak edememiş durumda. Sosyal medyada da çelişkili ifadeler var” diye konuştu. Tekrar sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kaldıklarını belirten Karakoç, “Zorlu pandemi sürecinin ardından toparlanıyoruz derken, süreç kötüye gitti ve yine kısıtlamalar geldi. İşsizlik ve ekonomik buhranla karşı karşıya kaldık. Birçok insan işinden olacak. Bu gidişle ya virüsten öleceğiz ya açlıktan” dedi.

 

 

“VİRÜS DAHA ÇOK YAYILDI”

 

Koronavirüs sürecinden en çok etkilenen işletmelerden biri de düğün salonları oldu. Çerkezköy Güneşler Düğün Salonu İşletmecisi Ahmet Başaran, “Bu süreçte en olumsuz etkilenen sektörlerden biri düğün sektörü. En başından ‘Düğünler bu süreçte yapılmasın, nikah şeklinde yapmak isteyenler yapsın yapmak istemeyenler ertelesin’ denilseydi o zaman daha farklı olabilirdi. Ama üst üste gelen genelgeler ile vatandaşlar iki arada kaldı. Baştan kurallara uyularak yapılsın dendi daha sonra 1 saate indirildi. Hal böyle olunca herkes sokak düğünü yaptı. Denetim oldu mu sokak düğünlerine? Hayır olmadı. Virüs daha da yayıldı. Biz düğün yapamadık doğru dürüst. Zarar ettik. Ağustos ayını boş geçtik” dedi.

 

 

“1 SAATE DÜĞÜN SIĞDIRMAK YANLIŞ BİR KARAR”

 

Düğün sürelerinin 1 saate indirilmesinin yanlış bir karar olduğunu da kaydeden Başaran, “Bir saatlik düğünlere takının, dansın, davetlileri karşılamanın sığması mümkün değil. Böyle olunca her şeyi 1 saate sığdırıldığında yığılma olabiliyor. Bu göz önünde bulundurulmadı” dedi. Başaran 6 Aralık’ta ve 13 Aralık’ta iki tane düğünlerinin kaldığını, bu düğünleri de müşterilerle konuşarak eğer kabul ederlerse ay sonuna çekmeyi planladıklarını belirtti.

 

Haber / Buse SERİN