Kış aylarında hastalıklar kapınızı çalmasın

Kış aylarına girmeye hazırladığımız bu dönemde görülen değişken hava insanların ruhsal durumunu etkilemekle birlikte çeşitli hastalıklara yakalanma riskini de artırabiliyor. Dr.Veysel Umut SadıkoÄ?

YAŞAM SAĞLIK 19.11.2020 10:41:00 0
Kış aylarında hastalıklar kapınızı çalmasın

Hastalıklara yakalanmada bağışıklığın önemli bir rolünün olduğunu belirten Dr. Veysel Umut Sadıkoğlu, bağışıklığı güçlü tutmak için önce uykuya önem verilmesi gerektiğini söyledi.

 

YETERLİ VE DÜZENLİ UYKU İLE BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLÜ TUTABİLİRSİNİZ

 

Yeterli ve düzenli uykunun önemine dikkat çeken Sadıkoğlu, aynı saatte uyuyup uyanmak gerektiğini ve uykuda karanlık, sessiz, rahat bir ortamın tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi. Fiziksel aktivitenin, haftanın en az 3 günü 45 dakikadan az olmayan egzersizlerin de sağlık için büyük önem taşıdığını dile getiren Sadıkoğlu, “Mümkünse açık havada, oksijeni bol bir bölgede spora uygun kıyafetler ile tok olarak egzersiz yapmaya çalışılmalı” dedi.

 

BAĞIŞIKLIKTA BESLENMENİN YERİ ÇOK BÜYÜK

 

Beslenme düzenini proteini bol ürünlerden seçerek, kırmızı et, yumurta, peynir, süt gibi ürünlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Veysel Umut Sadıkoğlu, kızartma, kavurma yerine ızgara, haşlama ve fırın yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bağışıklığı güçlendirirken Omega-3'ten zengin balıkların ve ceviz gibi kuru yemişlerin tüketilmesi, yeterli vitamin alınması gerektiğini dile getiren Dr. Sadıkoğlu, özellikle yüksek C vitaminine sahip turuncu meyve ve sebzelerin (portakal, mandalina, kivi, limon, kapya biber) beslenme planımızda olması gerektiğini belirtti.

 

EN ÖNEMLİSİ MUTLULUK

 

Beta glutenin ana kaynağı tam tahıllar ve yulaf içeren bir beslenme tarzının benimsenmesinin bağışıklığı güçlendirmede fayda sağladığını bildiren Sadıkoğlu, beyaz ekmek, makarna yerine tam tahıllı ekmekler ve bulgur tercih edilebileceğini söyledi. Sadıkoğlu “Bağışıklığımızı güçlendirirken aynı zamanda genç kalmamızı da sağlayacak glutatyon içeren avokado, brokoli, kuşkonmaz gibi ürünler tercih edilmeli. Çinko ve selenyum içeren deniz ürünleri, yağlı tohumlar beslenmede ihmal edilmemelidir. Yüzyılların bize öğrettiği probiyotik kaynağı olan fermente ürünler; kefir, turşu ve yoğurt gibi gıdaların günlük olarak tüketimine özen gösterilmeli. Bütün bunlar önemli ama en önemlisi mutluluk! Havalar nasıl olursa olsun sizin havanız her derde derman olacaktır” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ