Akay: Bu alanın çöp depolama sahası olmasını istemiyoruz

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlarla, Kızılpınar'da yeniden 'Çöp Depolama Sahası' olarak işaretlenmek istenen alanda bir ara

GÜNDEM 17.11.2020 18:03:00 0
Akay: Bu alanın çöp depolama sahası olmasını istemiyoruz

Bugün saat 15.00’da siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlarla Kızılpınar’da çöplük alanı olarak işaretlenmesi gündemde olan 899 ada 1 parselde bir araya gelen Başkan Akay, Kızılpınar’ın mera alanı olan bu alanın Çerkezköy’ün yaşam alanı olduğunu, bu alanda hayvancılık yapıldığını ve alanın mera olarak kullanıldığını söyledi. Bu alanın 2020 yılı ocak ayında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen bir teklifle çöp depolama sahası olarak işaretlenmeye çalışıldığını, fakat bu kararın büyükşehir meclisinde reddedildiğini anımsatan Akay “8 aylık bir süre geçti, 27 Ağustos’ta toplanan Valilik Düzenli Depolama Sahası Yer Seçim Komisyonu yeniden Kızılpınar Mahallesi’ni çöp depolama sahası olarak belirleme gayreti içerisinde bulundu. Bu alan yeniden çöp depolama sahası olarak işaretlemeye çalışılıyor. Biz de bütün belediye meclis üyelerimizle, muhtarlarımızla, siyasi parti ilçe başkanlarımızla bu alanın doğru bir alan olmadığını tarif etmek için buradayız” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’DE BU İŞ OLMAZ”

 

Bu alanın Kızılpınar’ın imar sahasına yaklaşık 3 kilometre mesafede olduğunu söyleyen Akay “Cumhuriyet Mahallesi’ne 3 kilometre, İstasyon Mahallesi’ne 4 kilometre mesafede bir alan. Şuanda Tekirdağ’ın tüm çöpleri Süleymanpaşa Demirli’deki depolama sahasında depolanıyor. Daha sonra planlara işli Çorlu Karatepe bölgesi var. Tekirdağ’ın en dar alanı olan Çerkezköy’de bu iş olmaz. Yaşam alanına, insanların yaşadığı alanlara en uzak mesafeye döküm alanları belirlensin diye bir insani talebimiz var. Türkiye’deki tüm örneklerde çöp depolama alanları ve çöp depolama sahaları şehirde belirlenmiş bir ya da en fazla iki sahada toparlanıyor. Hal böyleyken Çerkezköy’ün üçüncü bir alan olarak işaretlenme gerekçesini ve sebebini öğrenmek istiyoruz. Demirli’de halihazırda çöplerin biriktiği alan varken, Çorlu’da bir alan oluşturulmuşken bir üçüncü depolama sahasının gereğinin sebebini öğrenmek istiyoruz” dedi.

 

“BURADA SİYASET YOK”

 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararına rağmen,  Tekirdağ’ın bu kadar büyük ve geniş bir coğrafi sahası varken Tekirdağ’ın en fazla yoğun nüfusunun yaşadığı, metrekareye düşen insan sayısının en fazla olduğu Çerkezköy ilçesinin Kızılpınar Mahallesi’ne bir depolama sahası yapma gayretinin gerekçesini merak ettiklerini söyleyen Akay “Burada siyaset yok. Burada tüm ilçe başkanlarımız var, tüm belediye meclis üyelerimiz var, tüm muhtarlarımız var. Biz Çerkezköy’ün tüm seçilmişleri olarak burada bu alanın işaretlenmesini istemiyoruz. Çerkezköy’ün çöpleri başka ilçede toplansın, başka ilçede biriksin gibi bir talep içerisinde de değiliz” diye konuştu.

 

“ÇERKEZKÖY, TEKİRDAĞ’DA İMAR SAHASI EN DAR İLÇESİ”

 

Bu tesislerin yaşam alanına en uzak mesafelere kurulabileceğini kaydeden Başkan Akay, “Tekirdağ’da yaşam alanına uzak alanlar var. Valilik Komisyonu gitti bu alanları gezdi, gördü. Alternatif alanlar da geliştirilebilir. Hal böyleyken ısrarlı bir şekilde Kızılpınar’ın işaretlenme gerekçesini anlamış değiliz. Çerkezköy, Tekirdağ’da imar sahası en dar ilçesi. Yarın imar sahası buralara kadar dayanacak. İmar sahasının burnunun dibinde böyle bir tesisin yapılmasını gelecek adına doğru bulmuyoruz. Bugünü konuşmuyoruz. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için bu işaretlenme alanı doğru bir alan değil. Derdimiz eğer işaretlenecekse doğru bir akılla, mantıklı bir bakışla yaşam sahasına en uzak alanın işaretlenmesi” ifadelerini kullandı.

 

“HAYVANCILIĞI DA KÖKTEN BİTİRMEK DEMEK”

 

‘O çöp buraya aktarılsın, bu çöp oraya aktarılsın’ gibi bir kısır döngü yaklaşımı içerisinde olmadıklarını kaydeden Akay “Çerkezköy bir sanayi bölgesi. Çerkezköy sanayiyle kendini geçindiren, yaşayan bir ilçe. Keza bunun yanında Kızılpınar ve Veliköy bölgesinde Tekirdağ nazarında az da olsa hayvancılık var. Şuanda siz 2 milyon metrekare mera alanını bir çöp döküm alanına, düzenli depolama sahası alanına dönüştüreceğiz diye bir gayret içerisindesiniz. Bu, buradaki hayvancılığı kökten bitirmek demek. Biz buna itiraz ediyoruz. Sağlıklı bir bakış açısıyla buna bakılmasını talep ediyoruz. Alan doğru mudur? Konum neden burasıdır? Hangi gerekçeyle, ısrarla burası işaretlenmek isteniyor” sorularını yönelten Akay “Birisi bize bunları anlatsın istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Belediye meclisimiz de bu konuda hemfikir. Hal böyle iken bu ısrarın gerekçelerini biri bize anlatırsa biz mutlu olacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

“YENİDEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NE GELECEK”

 

Konunun yeniden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geleceğini kaydeden Başkan Akay “Bunu orada da anlatacağız, tarif edeceğiz. Geleceğe dair bugün attığımız adımlar bundan 30 yıl sonrası için bugünkü kararların belki 25-30 yıl sonra, 40 yıl sonra bir karşılığı var. Doğru düşünmek zorundayız. İyi bakmak zorundayız. Mantıklı bakmak zorundayız. Bu çerçeveden bakıyoruz bu çerçeveden de bu karara itiraz ediyoruz. Durumumuz bu. Ben katılan herkese, destek olan herkese, buraya kadar gelen basın mensubu arkadaşlarımıza, muhtarlarımıza, meclis üyelerimize bir kez daha teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

“YANLIŞ BİR ALAN”

 

Çerkezköy için bu konuda belediye başkanına destek olmak için burada olduklarını söyleyen AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş da “Biz şunu savunuyoruz: organizenin kirliliğini taşıyoruz, artı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Beyciler’deki tesislerini de biliyoruz. Buranın da bize rahatsızlık veren, Cumhuriyet Mahallesi’ne rahatsızlık veren bir konumu var. Oradaki insanlarımız da bu durumdan rahatsız. Bu alanın yanlış bir alan olduğunu savunuyoruz. Gerekli çalışmaları da bu mealde yapıyoruz.  Biz burada istemiyoruz” dedi.

 

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez de “Biz hem topraklarımıza sahip çıkmak için hem de yaşam alanlarımızı korumak adına sonuna kadar mücadele edeceğiz. Buraya çöplük yapılmaması için hep birlikte tüm burada yaşayan Çerkezköylüler olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU