"Türk milleti, işgalcilere hiçbir zaman geçit vermemiştir"

Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla Tekirdağ Valilik Binası Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törende şeref defterini imzalayan Tekirdağ Valisi

GÜNDEM 13.11.2020 14:10:00 0

Tören; Tekirdağ Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Tarihi Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

 

“TEKİRDAĞ, ÜLKE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİF ŞEHİRLERİNDEN BİRİ”

 

Çelenk sunumunun ardından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un gönderdiği mesaj okundu. Meclis Başkanı Şentop mesajında şu ifadelere yer verdi: "Vatanımızın ayrılmaz bir parçası olan Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıldönümünü kutluyorum. Ülkemiz ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biri olan Tekirdağ, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı, Birinci Balkan Harbi ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında düşman işgaline maruz kalmıştır. Yunan orduları tarafından gerçekleştirilen son işgal 2 yılı aşkın bir süre devam etmiş ve İstiklal Mücadelesinin zaferle neticelenmesi sonrasında hürriyetine kavuşmuştur. Tekirdağ'ın kutsal vatan topraklarımızın ebedi bir parçası haline gelişinin 98'inci yıldönümü vesilesiyle düzenlediğiniz programın başarılı geçmesini diliyorum. Bize bu gururu ve mutluluğu yaşatan başta Istiklal Mücadelemizin büyük komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin kahramanlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum"

 

 

“TEKİRDAĞ İÇİN MUTLU VE GURURLU BİR GÜN”

 

Törende Şeref Defteri'ni imzalayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da, "İstiklal Mücadelemizin Büyük Başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu; Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, güzel Tekirdağ'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı günde, vatan sevgimiz ve bağımsızlık ruhumuzla manevi huzurunuzdayız. Bugün 13 Kasım; Tekirdağ için mutlu ve gururlu bir gün. 13 Kasım Tekirdağ'ın Kurtuluş Bayramını kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. I. Dünya Savaşı sonrasında düşman işgaline uğrayan güzel Tekirdağ'ımız, 13 Kasım 1922 tarihinde hasret kaldığı özgürlüğüne kavuşmuştur. Milli Mücadele döneminde "Ya istiklal, ya ölüm" diyerek yaktığınız bağımsızlık ateşi yurt geneline yayılmıştır. Başkomutanlık ettiğiniz Kurtuluş Savaşı, dünya savaş tarihinin sayfalarına altın harflerle yazılan şanlı bir destandır. Kurtuluş Savaşı'nı taçlandıran Türkiye Cumhuriyeti, tarihimizin en büyük demokratikleşme, çağdaşlaşma ve kalkınma projesidir. Cumhuriyet'imizin en büyük değerimiz olduğunun bilinciyle emanetinize sahip çıkıyor ve yolumuzu aydınlatan ilke ve devrimlerinizi yaşatmaya devam ediyoruz. Ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarma idealiyle yürüdüğümüz çağdaşlaşma yolunda ölümsüz fikirleriniz en önemli rehberimizdir. Büyük ailem olan Tekirdağ halkı adına eserlerinizi yaşatacağımıza ve yolunuzdan asla ayrılmayacağımıza söz veriyorum. Başta şahsınız olmak üzere silah arkadaşlarınızı ve istiklal mücadelemizin kahramanlarını rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum. Ruhlarınız şad olsun" ifadelerini kullandı.

 

 

“TEKİRDAĞ’IMIZIN, TEKİRDAĞLIMIZIN KURTULUŞ GÜNÜNÜ KUTLUYORUM”

 

Albayrak’ın ardından Tören Şeref Defterini imzalayan Vali Yıldırım şu ifadeleri kullandı; “Türk Milleti, istiklal ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı hiçbir zaman geçit vermemiştir. Milletimiz, Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her türlü fedakarlığı yaparak, maddi ve manevi tüm varlığıyla topyekun mücadele ederek vatanımızı işgalden kurtarmıştır. Kurtarılan topraklarımızdan bir tanesi de Marmara’nın incisi Tekirdağ’ımızdır.  1922 yılının Kasım ayında Tekirdağ’ın tüm ilçeleri özgürlüğüne kavuşmuş, mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü, şehitlerimizin son örtüsü bayrağımız, yeniden göndere çekilmiş, Ezan-ı Muhammedi yeniden okunmaya başlanmıştır. İnanıyorum ki, milli birlik ve beraberliğimiz, yüreklerimizdeki vatan sevgisi ve aidiyeti daim oldukça, ülkemize yöneltilen her türlü tehdit sonuçsuz kalacak, insanlarımız bu topraklar üzerinde ebediyen özgür ve huzurlu yaşayacaktır. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kutsal vatan topraklarımızın her bir karışı için kahramanlıkla mücadele vererek milletimiz için göğsünü siper etmiş tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve dualarla yâd ediyor, Cenab-ı Allah'tan milletimize bir daha o günleri yaşatmaması duasıyla, Tekirdağ’ımızın, Tekirdağlımızın kurtuluş gününü kutluyorum” Törene; Vali Aziz Yıldırım, Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Candan Yüceer, Enez Kaplan, Garnizon Komutanı Piyade Alb. Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, il protokolü, askeri erkân, gaziler ve şehit aileleri ile vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Buse SERİN