Nedeni bilinmeyen kansızlık, kabızlık, kusma tehlikeli olabilir

Endoskopi ve kolonoskopi zaman zaman insanların çekindiği ancak kanser gibi önemli hastalıkların erken tanısı için gerekli önemli bir yöntem. Örneğin, nedeni bilinmeyen kusmalar, kansızlık, kabızlık, dÄ

YAŞAM SAĞLIK 11.11.2020 14:24:00 0
Nedeni bilinmeyen kansızlık, kabızlık, kusma tehlikeli olabilir

Hastaların endoskopi ya da kolonoskopiyle ilgili söylentiler nedeniyle endişe duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Meltem Ergün, “Hastalar işlemin genellikle rahatsız olacaklarını düşünüyorlar. Artık hastalar hafif derecede uyutularak işlem yapılmıyor. 'Haydi bitti şimdi uyuyoruz' diyoruz ve hastamız o an uykuya dalıyor. 'İşlemimizde ise hastamız' Yaptınız mı? Ne zaman? ' diye soruyor Hem endoskopi hem kolonoskopi işlemlerinde orta düzey anestezi kullanılıyor Hasta işlemle ilgili hiçbir şey hatırlamıyor, ağrısı olmuyor” dedi.

 

“OBEZ YA DA YAŞLI HASTALARA DA ENDOSKOPİ YAPILABİLİYOR”

 

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, "Yaşlı ya da obez hastalara endoskopi yapılamadı bilgisi doğru değil. Bu hastaları dikkatli bir şekilde değerlendiriyoruz. Hastanın önceden bir KOAH rahatsızlığı varsa, kardiyovasküler problemi varsa, geçirilmiş bir operasyonu varsa, o zaman ilgili branştan da görüş alıyoruz. 180 kiloluk hastaya dahi güvenli bir şekilde endoskopi yapılabiliyor "dedi.

 

“HEM TANI HEM TEDAVİ İÇİN KULLANILABİLİYOR”

 

Endoskopi ve kolonoskopi işlemlerinin tedavi amaçlı olarak da kullanıldığını ifade eden Ergün, "Kolonoskopi yaptığımız hastada polip olarak adlandırılan oluşumlar saptarsak işlem sırasında bunları alarak, tedavisini de yapıyoruz. Yine endoskopi işlemi sırasında hastada bir kanama odağı tespit edersek enjeksiyonla ya da ilgili odağı yakarak kanamayı durduruyoruz" dedi. Alarm belirtileri olan endoskopik işleme girmesi söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün bu belirtileri sıraladı: “Sebebi bilinmeyen kilo kaybı, sebebi bilinmeyen kansızlık, sebebi bilinmeyen kusmalar, dirençli kabızlıklar, dışkıda kan görülmesi”

 

Haber / Ruşa ELMA