Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye bu zorlu süreçte başarılı bir sınav verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de düzenlenen 12. Büyükelçiler Konferansı'nda açıklamalarda bulunuyor.

GÜNDEM 9.11.2020 15:17:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye bu zorlu süreçte başarılı bir sınav verdi

 

Büyükelçilerin bu sene olağan görevlerinin yanında son asrın en büyük sağlık krizi olan koronavirüs salgınıyla da mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şimdiye kadar 1 milyon 300 bin insanın hayatına mal olan bu salgın, dünya genelinde birçok çarpıklığın da gün yüzüne çıkmasını sağladı” dedi.

 

“233 VATANDAŞIMIZI AMBULANS UÇAKLARLA ÜLKEMİZE GETİRDİK”

 

Türkiye’nin bu zorlu süreçte başarılı bir sınav verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yurt dışında bulunan vatandaşlarımızı da sahipsiz, çaresiz bırakmadık. Cumhuriyet tarihimizin en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştirerek 141 ülkeden 100 binden fazla vatandaşımızı ailesi ile buluşturduk. Yaşadığı ülkelerde tedavi imkanı bulamayan 233 vatandaşımızı ambulans uçaklarla ülkemize getirdik. Türkiye’den memleketlerine dönmek isteyen 90 ülkeden 38 bin yabancıya da destek çıktık. Dost kara günde belli olur anlayışı ile ülkemizden yardım talep eden 155 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa tıbbi yardımda bulunduk. Bu yardımlarımızı inancımızın, kültürümüzün gereği olarak yaptık. Hazreti Mevlana’nın tıbbi yardım paketlerimizin üzerine eklediğimiz şu sözleri bizlere umut olmuştur. “Ümitsizliğin ardında nice ümitler vardır, karanlığın ardında nice güneşler vardır” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNEMLİ BİR REFERANS OLDU”

 

Dışişleri Bakanlığı koordinasyon ve destek merkezlerinin birçok ülke tarafından örnek alınan mekanizmaya dönüşmesinin önemli bir referans olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bayrağımızın dalgalandığı 248 yurt dışı temsilciliğimizi hem vatandaşlarımız hem de zorda kalanların sığınacağı bir liman haline getirdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

 

“DÜNYA YENİ BİR YOL AYRIMINA GELDİ”

 

Hastalığın ne zaman biteceğinin belli olmadığını ifade eden Erdoğan “Bilhassa son haftalarda vaka, hasta ve vefat sayılarının tekrar ürkütücü rakamlara ulaştığını görüyoruz. Karamsarlığa kapılmadan, rehavete de düşmeden uygulanabilir dengeli bir anlayışla hareket ediyoruz. Millet devlet dayanışması ile TAMAM diye sloganlaştırdığımız temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet ederek inşallah bu sıkıntılı sürecin de üstesinden geleceğimize inanıyorum. Salgınla birlikte dünyanın yeni bir yol ayrımına geldiğini görüyoruz. Uluslararası kuruluşlar bu yeni dönemi okumakta etkisiz ve çaresiz kaldılar. Eskiler ‘Dünün güneşi ile bugünün çamaşırı kurutulmaz’ der biz de kurumlarımızı yeni dönemin şartlarına göre düzenlemeden uluslararası alandaki itibar kaybının önüne geçemeyiz. Türkiye olarak bu acı gerçeği yıllardır BM kürsüsünde ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyerek ifade ediyoruz. Bu tespitlerimizi ilk gündeme getirdiğimizde bize mesafeli yaklaşanlar bile artık Türkiye’nin tezlerini desteklemeye başladılar. Bunun yanında İslam İşbirliği Teşkilatı, D8 gibi ülkemizin üyesi olduğu örgütlerin etkinliğinin artması için de çaba sarf edeceğiz. Tedarik zincirlerinin yeniden paylaşıldığı yeni bölgesel ittifakların kurulduğu, siyasi ve ekonomik arenanın yeniden şekillendiği bir kavşaktayız. Bu kritik kavşakta Türkiye’nin avantajlarını ne ölçüde kullanabileceği bugün atacağımız adımlara bağlıdır” dedi.

 

“YENİ PİŞMANLIKLAR YAŞATMAMAKTA KARARLIYIZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemize ve milletimize yeni pişmanlıklar yaşatmamakta kararlıyız. Dış politikada adımlarımızı atarken ilkelerimizden, kadim değerlerimizden taviz vermeden milli menfaatlerimizi savunuyoruz. Suriye’de icra ettiğimiz harekatlarla sadece deaş’lı ve pkkypg’li teröristleri sınırlarımızdan uzaklaştırmakla kalmadık aynı zamanda Türkiye’ye sığınan 411 bin Suriyeli kardeşlerimizin de memleketlerine geri dönüşünü temin ettik” dedi.