Bakan Varank: Sanayide yatırımlar ve ihracat hızla artıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ergene'de Mav Elyaf fabrikasının açılışına katıldı. Açılışta konuşan Bakan Varank, "Organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi Eylül-Ekim

GÜNDEM 6.11.2020 14:12:00 0
Bakan Varank: Sanayide yatırımlar ve ihracat hızla artıyor

 

 

Mav Elyaf fabrikasının açılışını yapmak üzere Tekirdağ’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çorlu Atatürk Havalimanı’nda Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve il protokolü tarafından karşılandı. Ergene’de faaliyet gösteren fabrikanın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Mav Elyaf fabrikası için 95 milyon euro’luk bir yatırım yapıldı. Şuanda bu tesis 140 kişiye istihdam sağlıyor. Yılda 36 bin ton Non-woven kumaş üretilecek. Bu kumaşlar maske, tulum, önlük, bebek bezi ve hasta bezi gibi ürünlerin temel girdisini oluşturuyor. Aslında salgınla birlikte stratejik hale gelmiş temel bir üründen bahsediyoruz. Sadece bu fabrikamız 56 ülkeye ulaşıp yılda 35 milyon dolar ihracat yapmayı hedefliyor. Türkiye; Ortadoğu, Afrika, Orta Asya’da Non-woven kumaş üretiminde önemli bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor, dünyadaki en önemli oyunculardan bir tanesi haline geldik desek yanlış olmaz. Şuanda dünyada en büyük oyunculardan bir tanesiyiz. Gülsan Holding’e Tekirdağ’a ve ülkemize bu kritik yatırımı kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

 

 

“ÜRETİM ÇARKLARI HIZLI BİR ŞEKİLDE DÖNMEYE BAŞLADI”

 

Salgınla mücadelede Türkiye’nin pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştığını kaydeden Bakan Varank, “Burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sunduğu esnek ve hızlı harekete geçebilme kabiliyeti bizim en önemli avantajlarımızdan bir tanesi oldu. Oldukça zorlu geçen nisan ayının ardından hızlı bir toparlanma sürecine girdik. Reel sektör her türlü şoka karşı dayanıklılığını bir kez daha ispatlamış oldu, bizim yüz akımız oldu. Halihazırda büyümenin öncü göstergelerine baktığımızda gayet olumlu bir seyrin olduğunu görebiliyoruz. Organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi Eylül-Ekim aylarında salgının tüm yaralarını sarmış vaziyete. Üretim çarkları marttan yani salgın öncesi dönemden bile daha hızlı bir şekilde dönmeye başladı. Sanayide siparişler, kapasite kullanımı, yatırımlar ve ihracat hızla artıyor. Yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir ekonomik büyüme göstereceğiz. İnşallah Kasım-Aralık aylarında da bu performansın devamının gelmesini bekliyoruz” dedi.

 

 

“BURASI ÇOK ÖZEL BİR COĞRAFYAYA SAHİP”

 

Dünyada olup bitenleri de yakından takip ettiklerini ifade eden Varank, “Avrupa’daki özellikle son dönemdeki kısıtlamalar malum. Lojistik ve dış talep kanallarıyla bizi de etkileme potansiyeline sahip. İnşallah oradaki kapanmalar bizi çok olumsuz yönde etkilemez. Tabi bu bizim kontrolümüzde değil. Dış dünyayla irtibat halindeyiz, ihracatımız tabi ki bunlara bağlı” diye konuştu. En temel önceliklerinin ‘sanayinin gücünü her zaman muhafaza etmenin yollarına bakmak’ olduğunu kaydeden Varank, “Önümüzdeki dönemde Tekirdağ gibi sanayi merkezlerini daha da güçlendirmenin peşinde olacağız. Burası çok özel bir coğrafyaya sahip. Kara, deniz, demir ve hava yolu ulaşımının hepsi Tekirdağ’ımızda mevcut, buradan geçiyor. İstanbul ve Avrupa’ya yakınlığıyla tüm yatırımcılar için burası oldukça cazip imkanlar sunuyor. 14 organize sanayi bölgesiyle Bursa’dan sonra Türkiye’de 2’nci sıraya sahip. Bu OSB’lerin 10 tanesi 18 yıllık iktidarımız döneminde kuruldu ve biz bu OSB’lere cari fiyatlarla 1 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdık. Yine bu sene Ergene-1, Ergene-2 ve Çorlu Organize Sanayi Bölgelerine yaklaşık 14 milyon lira aktardık. Ayrıca Ergene Havzası’ndaki derin deniz deşarjıyla kolektör hattına da 16.5 milyon lira verdik” dedi.

 

 

“ARTIK SANAYİ TESİSLERİ ÇEVREYİ KİRLETMESİN İSTİYORUZ”

 

Bakan Varank “Maalesef yıllarca burada özellikle yerel yönetimlerden kaynaklanan bu vahşi sanayileşme oluşmuş. Ve biz bu sanayileşmeyi ıslah OSB’ler altında birleştirdik ve burada sağlıklı sanayileşme olsun, özellikle altyapıda sağlıklı yatırımlar olsun ve buradaki sanayicimiz artık çevreyi kirletmesin, buradaki sanayi atıkları sağlıklı bir şekilde arıtıldıktan sonra denize deşarj edilsin diye tüm bu yatırımları yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde de buradan gerekli işlemleri başlatacağız, sayın Cumhurbaşkanımız geldiğinde özellikle kara boru hattından ilk arıtılmış suların Marmara Denizi’nin derinlerine deşarj edilmesini başlatmak istiyoruz. Bu da Trakya’mızda, bölgemizde önemli bir temizlik sağlayacak. Biz bunu çok önemsiyoruz. Ve bunun gibi ıslah OSB’ler ve diğer yatırımlarla da bir artık burada sağlıklı sanayileşme olsun, çevreyi artık sanayi tesislerimiz kirletmesin istiyoruz” dedi.

 

“EN FAZLA SANAYİCİYE SAHİP 12’NCİ İL”

 

Tekirdağ’da sanayi sicile kayıtlı 2 bin 857 tesis olduğunu dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Türkiye’de en fazla sanayiciye sahip 12’nci ilimiz Tekirdağ’ımız. Tekirdağ hemen hemen her sektörde üretim yapma kabiliyetine sahip bir şehrimiz. Ekim ayı ihracatına baktığımızda 101 milyon dolarlık ihracatla geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8’lik bir ihracat artışı gerçekleştirdiğini görebiliyoruz. Yatırım iştahı da burada aynı şekilde güçlü bir biçimde devam ediyor. İlk 9 ayda özel sektörümüzün Tekirdağ’daki 5 milyar liralık yatırımına teşvik belgesi düzenlemişiz” diye konuştu.

 

“ÇERKEZKÖY’E DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZİ KURUYORUZ”

 

Tekirdağ’ın potansiyelini ileri taşıyacak projelere bundan sonra da aynı şekilde hız vermeye devam edeceklerini dile getiren Varank, “Kalkınma Ajanslarımız aracılığıyla Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ne 1 dijital dönüşüm merkezi kuruyoruz. Bu merkez hem sanayicilere danışmanlık hizmeti verecek hem de organize sanayi bölgemizdeki meslek lisesinin müfredatına katkı sağlayacak. Burada ilk aşamada 100 firmanın dijital dönüşüm seviyesi test edilecek. Bunların hazırlık kapasitesi test edilecek ve bu firmalara dönük dijital uygulamaları yapılacak” dedi. Orta vadede ise bu merkezde 20 bin kişiye eğitim vermeyi planladıklarını söyleyen Varank, “6 milyon liralık bu yatırımın 2021 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesini planlıyoruz. Yine bu merkez vasıtasıyla KOBİ’lerin enerji verimliliğini güçlendirecek bir projemiz var. Bu kapsamda önümüzdeki 3 yıllık süreçte Trakya bölgesindeki 350 KOBİ’nin enerji verimliliğini iyileştirip onları dünyada daha rekabetçi firmalar haline getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerinin kullandı.

 

“13 MİLYONLUK KAYNAĞI BÖLGEMİZE AKTARIYORUZ”

 

Gençlerin ve kadınların istihdama katılmasını çok önemsediklerini ifade eden Bakan Varank “Bu sene başlattığımız sosyal gelişmeyi destekleme programıyla 13 milyon liralık bir kaynağı bölgemize aktarıyoruz. Seracılık ve kırsal kalkınma projelerinde kullanılacak bu kaynak 365 dezavantajlı kadın ve gencimizin istihdama katılmalarına vesile olacak. Trakya’nın tarımsal kabiliyetlerini geliştirmek üzere Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi’ni Trakya’mızda başlattık. Buradaki tüm şehirlerimiz aslında bunun bir parçası. Bölgede faaliyet gösteren tohum firmalarıyla Namık Kemal Üniversitesi’ni bir araya getirdik. Ortak şirket kuruldu. Ar-Ge çalışmalarına hız verildi. İnşallah 13 milyon liralık yatırımla bölgenin tohum kabiliyetlerinin ıslah edilmesi ve ticarileştirilmesi alanında önemli bir merkezi buraya kazandırmak istiyoruz. Böylece buradaki tarım altyapısını da güçlendirmek istiyoruz. Tekirdağ için sanayiyi, teknolojiyi ve tarımı çok daha ileri taşıyacak yenilikçi işlerin peşindeyiz. İnanıyorum ki bugün açtığımız fabrika da şehrimize hatta Türkiye’ye yeni bir soluk getirecektir. Bu yatırımın hayata geçmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Açılışa Bakan Mustafa Varank’ın yanı sıra Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Gaziantep Valisi Davut Gül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu ile davetliler katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU