"Edirne kırmızısını eski parlak günlerine döndürmeyi hedefliyoruz"

Uluslararası literatürde Fransızca ismi "Rouge d'Andrinople" olarak anılan Edirne Kırmızısını kent kimliğine kazandırmak adına bilimsel, kültürel, sanatsal ve birçok alanda çalışmala

GÜNDEM 6.11.2020 13:21:00 0

 

 

1995 yılında ANG Vakfı tarafından Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına İstanbul’da kurulan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) yetkilileriyle irtibata geçilerek alınan Rubia tinctorum bitkisinin kökleri Trakya Üniversitesi’ne ait seralara ekilerek çoğaltılması adına çalışmalara başlandı.

 

“ESKİ PARLAK GÜNLERİNE DÖNDÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

 

Edirne Kırmızısını doğduğu topraklarda yeniden eski parlak günlerine döndürmeyi hedeflediklerini ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Üniversitemiz tarafından hazırlanan stratejik plan dahilinde bilimsel ve akademik çalışmalarımızdan bir yenisini daha hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Edirne ve civarında yetiştiği bilinen kökboya bitkisinin uygun koşullarda incelenmesi ve çoğaltılması adına Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile güzel bir iş birliğine imza attık. İleriki dönemde bitkinin daha geniş bir araziye yayılması için akademisyenlerimiz ve araştırmacılarla birlikte, Edirne ve çevresinde saha taraması yapacağız. Nihai hedefimiz, Edirne iklimine uygun koşullarda yetiştiği bilinen bu bitkinin tekstil üretiminde kullanılarak Edirne ekonomisine eskiden olduğu gibi katkı sunması” dedi. Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan tarafından hazırlanan bir proje ile Rubia tinctorum bitkisinin Edirne şartlarında 3 yıllık bir süre ile büyüme-gelişme, verim ve köklerindeki boya miktarının belirlenmesi amaçlanıyor. Kökboya bitkisinin tohumlarındaki çimlenme oranının düşük ve bitkinin hasat olgunluğuna gelme süresinin uzun olmasının en başta gelen tarımsal üretim zorlukları olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Tan, bu nedenle çimlendirmeyi hızlandırmak ve hasat süresini kısaltmak için çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

 

Haber / Yakup KARATEPE