"Çöp depolama alanlarına değil, bertaraf tesislerine ihtiyacımız var"

Kapaklı Belediye Meclis Toplantısı öncesi, gazetecilerin yeniden gündeme gelen çöp toplama alanıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, "Bizim çöp depolama alanlarına de

GÜNDEM 3.11.2020 17:42:00 0

Tekirdağ’ın çöp toplama alanlarına değil, bertaraf tesislerine ihtiyacının olduğunu söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Bizim çöp depolama alanlarına değil, bertaraf tesislerine ihtiyacımız var. Bu da Kadir Başkanın asli görevi. Sürekli 12 ayımız kaldı, 11 ayımız kaldı diyor eyvallah tamam ama 7 yıl dolacak. 7 yıldır bir bertaraf tesisinin kurulmaması asıl ayıp olan” dedi.

 

“BERTARAF TESİSİNİN FAALİYETE GEÇMESİ İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAMIZ LAZIM”

 

Geçen dönem Büyükşehir Belediye Meclis Üyesiyken Çevre Sağlık Komisyonu’nda görev aldığını anımsatan Çetin “Birçok yer gezdik. Bunları mecliste de birkaç defa gündeme getirdim. Kadir başkanıma da arz ettim. Bizim şu anda depolama yeri aramak yerine hızlıca bertaraf tesisinin faaliyete geçmesi için bir şeyler yapmamız lazım. Geçen Çorlu’da gündeme getirdim. Onunla ilgili ihalesinin yapıldığını söyledi. Bir şekilde bertaraf tesisi inşaatı yapılacak diyor ama bu bertaraf tesisinin içeriğini bilmiyorum. Yani komple bir bertaraf mı yoksa mevcut olan depolanmış olan yerin gazının kullanılması şeklinde mi olduğunu bilmiyorum” dedi.

 

“MİLLİ SERVET”

 

Çetin “Biz o dönemde gezdiğimiz yerlerde yatırımcılar ‘Büyükşehir belediyesi bize yer tahsis etsin, şartnameyi belirlesin, biz büyükşehir belediyesine para kazandıralım, sadece Tekirdağ’ın değil Trakya’nın çöp sorununun ortadan kaldıralım’ dediler. O dönemde maalesef bazı şeyler bunu engelledi. Neden engellendi bilmiyorum. ‘Oraya mı depolansın, buraya mı depolansın’ konusu  bana göre yanlış bir konu. Neden biz depolama yeri arıyoruz ki? Neden bu tesisi kurup bertarafı neden tamamen sağlamıyoruz? Hem milli servet bu. Oraya gömeceksin bunu. Şuanda Süleymanpaşa’da da düzenli depolama diyorlar. Düzenli depolama öyle değil. Greyder geliyor onu istifliyor, dağıtıyor. Aşağıdan bir tek suyu alınıyor yer altı sularına karışmaması için. Bizim istediğimiz bu değil. Kalıcı bir çözüm için tamamen bu katı atık bertaraf tesisine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

 

“TÜM TRAKYA’YA KATKIMIZ OLSUN”

 

Çorlu’da da bunu gündeme getirdiğini söyleyen Çetin “Kadir Başkan ihalesinin yapıldığını söyledi. Daha sonra konuyu biraz ilgili kişilere sorduğumda bir bertaraf tesisi değil de mevcut lotlarda birikmiş olan gazı alıp enerji üretmek için kullanacaklarmış diye duydum. Detaylarını bilmiyorum, bilmediğim için bir şey diyemiyorum. Bana göre Vahap Başkanın bastırması gereken konu ‘Kızılpınar’a çöp istemem’ değil, ‘Bertaraf tesisi isterim’ diye bastırsın. Bunu yapalım bütün Trakya’mıza katkımız olsun” dedi.

 

“VAHAP BAŞKANLA HEMFİKİRİZ”

 

Çerkezköy ve Kapaklı için yapılması planlanan ortak otogarla ilgili de konuşan Başkan Çetin “Otogar ile ilgili Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a bir yer önerdim. Çerkezköy ve Kapaklı’nın sınırında bir yer. 28 dönüm bizde, 28 dönüm de Çerkezköy’de kamulaştırılacak yer var. Yaklaşık 60 dönümlük bir alanı kamulaştıralım. Bunu büyükşehir belediyesinin yapması lazım. Ortak bir terminal yapalım istiyorum. Çünkü gerçekten ihtiyaç. Çerkezköy’deki kullanışlı değil, bizimki ise hiç değil. Bizimki terminal bile değil, kimse gitmiyor, araçlar da girmiyor. Yeri gösterdik. Vahap başkanla hemfikiriz. Kadir Başkan bu konuda henüz bir adım atmadı. Biz biran önce kamulaştırma yapılsın istiyoruz. Oraları şuanda tarla, daha uygun fiyata büyükşehir belediyesi onları kamulaştırıp kamu yararı planıyla orada bir terminal kazanırız. 500 bin nüfusa hitap edecek” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU