Deveci armudunun hasadına başlandı

Uzunköprü'ye bağlı Altınyazı köyünde yetiştirilen ve 1 kiloya varan ağırlığı ile bilenen deveci armudunun hasadına başlandı. Deveci armudu hasadı yapan işçi Cansel Benzer, "Deveci ar

GÜNDEM 26.10.2020 12:51:00 0
Deveci armudunun hasadına başlandı

Altınyazı köyünde üreticiler, lezzeti ve bazılarının 1 kiloya varan ağırlığı ile ilgi gören deveci armudunda hasat heyecanı yaşıyor. Daha önce ayçiçeği ve buğday ekimi yapan üreticilerin bir kısmı, verim kaybı yaşayınca deveci armudu yetiştirmeye karar verdi. Son günlerde sabahın ilk ışıklarıyla hasada başlayan üreticiler, gün boyu çalışıp armutları topluyor.

 

GEÇEN YILA GÖRE VERİM ARTTI

 

Geçen yıllara oranla üründe verimin artması ise üreticilerin yüzünü güldürdü. Üreticilerin bazıları, sezon öncesinde kilosu 3 liradan siparişini aldıkları armutlarını toplayıp, TIR'larla firmalara gönderiyor. Deveci armudu üreticisi Nazım Çalık, daha önce Edirne'de bu armudun yetiştiriciliğinin olmadığını, köylerinde bazı üreticilerle armut yetiştirmeye başladıklarını söyledi. 50 dekar arazide deveci armudu yetiştirdiğini kaydeden Çalık, "Bu armutlar özellikle Arap ülkelerine gidiyor. Avrupa bu tadı pek sevmiyor; çünkü daha az tatlı olanları tercih ediyor” dedi.

 

“DİĞER ARMUTLARDAN DAHA LEZZETLİ”

 

Çalık, “Rusya, Azerbaycan, Katar gibi ülkelere gidiyor bu armutlar. Biz aracı firmalara veriyoruz, onlar gönderiyor. Ağaç başına 40 ile 50 kilo arasında verim alıyoruz. 1 dekarı 9 tonu buluyor. Daha önce ayçiçeği, buğday ekiyorduk. Zaman ve şartlar zorlayınca değişik olarak bunu ekelim, dedik" ifadelerini kullandı. Deveci armudu hasadı yapan işçilerden Cansel Benzer de "Deveci armudu diğer armutlara göre çok farklı. Yılın bu zamanlarında toplamaya geliyoruz. Biraz zor toplamak ama zevkli bir iş. Sabah erken gelip, akşama kadar çalışıyoruz" dedi. Kurtbey köyünden evine katkıda bulunmak için armut hasadına geldiğini söyleyen Meliha Berberoğlu ise "Bu armut diğerlerine göre gerçekten çok lezzetli. Her işin olduğu gibi bunun da bir zorluğu var tabi ama üstesinden geliyoruz. Alıştık artık, bize kolay geliyor" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ