Kuraklık, ekim zamanını değiştirdi 

Türkiye'nin buğday, ayçiçeği, çeltik gibi ürünlerin merkezlerinden olan Trakya'da son 91 yılın en kurak dönemini yaşanıyor. Kuraklık nedeniyle, buğdayda yüzde 25- 30, ay çekirdeğinde de yüzde

GÜNDEM 26.10.2020 08:50:00 0
Kuraklık, ekim zamanını değiştirdi 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklığın ardından son yağışlarla birlikte üreticilerin nefes aldığını ve tarlalarını ekmeye başladığını söyledi. İklimlerin artık değiştiğini ve ürünlerine ekim ayı yerine kasım ayında ekmeye başladıklarını belirten Arabacı, "Yağışlar geç gelmeye başladığından bizim ekilişlerimizde geçe kalıyor. Bunun sebebi erken ektiğimiz yerlerde, yağış zamanında düşmüyor, kurak oluyor ve çeşitli sebeplerden dolayı hastalık oluşuyor buğdaylarda. Önceden ekim ayının 15'i gibi ekilişe başlardık, şimdi artık ekim ayının sonu ya da kasım ayının başı diyoruz” dedi. 


“İKLİM, ÜRETİMDE ÇOK ÖNEMLİ BİR FAKTÖR”


“Özellikle geçen sene çok ılıman bir kış geçirdik” diyen Arabacı, “O yüzden ekilişleri hastalık yapmaması adına daha geç gerçekleştiriyoruz. Bu yıl biraz yağış aldık, buğday yerlerinin hazırlanması ve kızgın tav dediğimiz tav dönemi kalmadı. Güzel bir tav var arazide. O yüzden çiftçilerimiz birkaç gün içinde hazırlıklarına başlayıp, ekim ayının sonuna doğru ekilişlerine başlayacaktır. Kasım ayının ilk haftası da birçok çiftçimiz ekilişini yapacaktır" dedi. TAR-DER Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, iklimin üretimde önemli bir faktör olduğunu belirterek, üreticilerin de bundan sonra kendilerini değişen iklime göre ayarlaması ve ekeceği toprağa artık çok iyi tanıması gerektiğini söyledi.

 


“15 KASIM’A KADAR BEKLEYEBİLİRLER”


Açar, üreticilerin panik yapmamasını isteyerek, hububat ekiminde gecikmenin söz konusu olmadığını söyledi. Açar, "Ekimleri kasım ayının ilk haftalarına doğru kaydırmalarında fayda var. Mümkünse, Kasım ayının 15´ine kadar ekmeleri doğru olur. Üreticimiz panik yapmasın. Uzman kuruluşlarımız, araştırma enstitülerimiz, bölgemiz için hububat ekim tarihlerini 15 Ekim-15 Kasım aralığını işaret ediyorlar. Kuraklığın devam etmesi tohum yatağının hazırlanması bakımından zorluk yaşıyor çiftçimiz. Bugün tohum yatağını hazırlamış olsa dahi beklemesinde fayda var. 15 Kasım´a kadar bekleyebilirler" ifadelerini kullandı.


Haber / Yakup KARATEPE