"Telafisi imkansız çevre zararlarına yol açacak"

Edirne´de çevre gönüllüsü vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi önerileriyle, tarım arazilerindeki yapılaşmayı kolaylaştıracak 1/25.000´lik çevre düzeni plan

GÜNDEM 22.10.2020 15:55:00 0

Edirne´de Ağustos ayı başında İl Genel Meclisi ile Belediye Meclisi'nde, tarım alanlarında yapılaşma sağlamak amacıyla tavsiye niteliğinde karar alınmış ve konuyla ilgili raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmesi tüm partilerin oy birliğiyle kabul edilmişti. Alınan tavsiye kararında, köylerde kapasite artırımına izin verilmeyen ve 'imar planı' zorunluluğu getirilen hayvancılık tesisleri için 1/25.000'lik çevre düzeni planında değişikliğe gidilmesi, kolaylık sağlanması istenmişti. 


SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ HAREKETE GEÇTİ 


Gelişmenin ardından Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önceki gün söz konusu plan değişikliğini askıya çıkartınca kentteki çevre gönüllüleri ve sivil toplum örgütleri de harekete geçti. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü´nde askıya çıkan plan değişikliğine itiraz dilekçelerini veren çevre gönüllüleri ve STK´lar adına konuşan Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, değişikliğin geri alınması gerektiğini ifade ederek konuyu mahkemeye de taşıyacaklarını söyledi.


“HUKUKA AYKIRI”


Gökerküçük, "Yürürlükte olan 1/100 bin ölçekli plan ve ona istinaden yapılan 1/25 bin ölçekli planda zaten hayvancılık teşvik edilmektedir. Ancak bu teşvik sırasında verimli tarım arazileri korunmuştur. Çünkü hayvancılık yaparken tarım arazilerine zarar vermek hem yurttaşımızın üretimine zarar verecektir hem de verimli tarım arazilerini azaltacaktır. Bu nedenle bölgemizde hayvancılık yapmak üzere verimli olmayan tarım arazileri önerilmiştir. Yapılan değişiklik ile verimli araziler hayvancılık tesislerine açılmıştır. Tesis kurmak isteyenlere izin kolaylaştırılmış hatta gereksiz görülmüştür. Bu nedenle yapılan değişiklik anayasaya, kanunlara, yönetmeliklere, 1/100 bin ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havza Revizyon Çevre Düzeni Planı´na ve hukuka aykırıdır" ifadelerini kullandı. 


Haber / Yakup KARATEPE