Pandemi, Temmuz ayı ihracatını düşürdü

Trakya Bölgesi'nin ihracatında Temmuz ayında yaşanan düşüşe dikkat çeken TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, bu düşüşün pandemi sürecinin olumsuz etkilerinden kaynaklandığını söyledi. 

GÜNDEM 15.10.2020 17:56:00 0
Pandemi, Temmuz ayı ihracatını düşürdü

Trakya Bölgesi'nin Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendiren Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, pandeminin gölgesinde kalan Temmuz ayı verilerinin küçük de olsa bir miktar düşüşe işaret ettiğini vurguladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Temmuz ayı ihracat rakamlarına bakıldığında, Tekirdağ'ın Temmuz ayında 167.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek bölge illeri arasında en yüksek ihracat yapan il olduğunu aktaran Şahin, "2020 yılı ile 2019 yılı Temmuz dönemi karşılaştırıldığında, Tekirdağ’ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 116.6 milyon dolar azaldı" diye konuştu. 


EDİRNE ALMANYA'YA, KIRKLARELİ ANGOLA'YA İHRACAT YAPTI 


Söz konusu dönemde Kırklareli'nin ihracatında bir önceki yıla göre 5.5 milyon dolarlık azalma meydana geldiğini hatırlatan Mahmut Şahin, şöyle devam etti: "Edirne 2020 yılı Temmuz ayında 6.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, bir önceki yılın Ocak-Temmuz dönemine göre ihracatında 4.8 milyon dolarlık bir artış oldu. Üç ilimizin Temmuz ayında yaptığı toplam ihracat 188.3 milyon doları geçti. Bölge illerimizin ihracat yaptığı ülkelere baktığımızda ise 2020 Temmuz ayı itibariyle Edirne ilinin en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya olduğunu görüyoruz. Almanya’yı Angola, İsviçre, Nijer ve Kanada takip etti. Kırklareli ilinin 2020 yılı Temmuz ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Angola oldu. Angola’yı Benin, Kenya, Nijerya ve Almanya takip etti."


TEKİRDAĞ İHRACATINDA AB ÜLKELERİ ÖNE ÇIKTI 


Tekirdağ’ın 2020 Temmuz ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkenin de Almanya olduğuna işaret eden Mahmut Şahin, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: "Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğu dikkat çekiyor. ABD, Belçika, Fransa ve İspanya öne çıkan ülkeler. Trakya’da en çok ihracatı yapan Tekirdağ ili genelde plastik ürünler, sentetik kauçuk, giyim eşyası, tekstil ürünleri, işlenmiş metaller, öğütülmüş hububat, otomotiv parçaları ve ev aletleri ihraç etti. Edirne ilinin en çok ihraç ettiği ürünler arasında öğütülmüş hububat, tekstil, işlenmiş su ürünleri, sebze ve meyve, temizlik ürünleri, metal yapı malzemeleri yer aldı. Kırklareli ili ise daha çok öğütülmüş hububat, gıda maddeleri, işlenmiş metaller, nişastalı ürünler, ev aletleri, mobilya, tekstil, çimento, şekerleme ihraç etti."


Haber / Yakup KARATEPE