Kültürel değerler kayıt altına alınacak

İlçedeki kültür envanterini ortaya çıkarmak için çalışmalara başlayan Lüleburgaz Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'ne akademisyenler de destek veriyor. Çalışmalarda Lüle

GÜNDEM 7.10.2020 12:19:00 0
Kültürel değerler kayıt altına alınacak

Lüleburgaz Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, ilçenin kültür envanterini çıkarmak için çalışma başlattı.  

 

UZMAN AKADEMİSYENLER ÇALIŞMA YÜRÜTECEK

 

Bu kapsamda ekipler kentin kanaat önderleri ve akademisyenlerle Lüleburgaz'ın taşınmaz kültürel, taşınmaz doğal ve yerel kültürel mirasını çıkarmak için çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu doğrultuda Türkiye'nin farklı bölgelerinde söz konusu alanlarda çalışmalar yapmış, alanında uzman akademisyenlerin yürüteceği çalışmalar tamamlandığında Lüleburgaz'ın elindeki mevcut kültürel değerleri kayıt altına alınacak. 

 

DİJİTAL ORTAMA AKTARILACAK

 

Kültür envanteri çıkarılması çalışmaları kapsamında kent genelinde tespit ve tescil edilmiş, henüz ortaya çıkarılmamış ya da kayıt altına alınmamış tarihi, doğal ve kültürel varlıklar tek tek belgelenecek. Bununla birlikte varlığı bilinen ancak kayıt altına alınmamış doğal, taşınmaz kültür varlıkları, halk kültürü ve yerel düzeyde ortaya konulmuş bulunan fikri eserler kapsamında plastik ve mimarlık sanat eserlerinin envanterlerine yönelik belgeleme, sınıflandırma ve envanterin dijital ortama aktarılması da yapılacak. Çıkarılacak olan kültür envanterinin kapsadığı alanlar şu şekilde; “Taşınmaz Kültürel Miras Envanteri: Tescilli ya da tescile değer taşınmaz kültür varlıkları, anıt eserler, kentsel, arkeolojik ve tarihi SİT alanları. Taşınmaz Doğal Miras Envanteri: Doğal SİT alanları, tabiat varlıkları (anıt ağaçlar, mağaralar) Yerel Kültürel Miras Envanteri: Sözlü gelenekler ve anlatımlar, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, el sanatları geleneği, gastronomi”

 

Haber / Menşure KARDEŞ