Mezarlık defineciler tarafından tahrip edildi

Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde yer alan ve halk arasında İtalyan Mezarlığı olarak bilinen mezarlık, henüz kimliği belirlenemeyen defineciler tarafından tahrip edildi. Mezar taşlarını kıran defineciler, mezar

GÜNDEM 4.10.2020 15:05:00 0
Mezarlık defineciler tarafından tahrip edildi

 

Beksaç, “Definecinin neyi kazdığı değil, yok ettiği tarih söz konusu. Her yerde karşımıza çıkan bir durum. Burayı kazmalarına şaşarım, burası Hristiyan mezarlığı, hiçbir şey bulamazlar. Müslüman, Musevi, Hristiyan mezarlığında define olmaz. Olması da mümkün değildir” dedi. 

 

BİR KABRİSTANI BU ŞEKİLDE BIRAKMAK HİÇ HOŞ DEĞİL

 

Mezarlığın çökebileceği için tehlike arz ettiğini ve en kısa sürede ıslah edilmesi gerektiğini söyleyen Beksaç, “Bir kabristanı bu şekilde bırakmak hiç hoş değil” dedi. Mezarlığın 19'uncu yüzyılın başlarından itibaren Edirne'de yaşayan İtalyan, Fransız ve Avusturyalı gibi Katolik tebaanın yoğun olarak yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nin mezarlığı olduğunu kaydeden Beksaç, “Fakat burası sadece bir Ortodoks mezarlığı değil, burası bir Katolik mezarlığıdır. Baktığımızda hem yukarıdaki hem de aşağıdaki katakomptan olsun bunu rahatlıkla anlamak mümkün. Özellikle bu bölgede demir yollarının yapılmaya başlamasıyla birlikte, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısından sonra mühendisler diğer görevlilerle birlikte bu Katolik tebaanın nüfusu artmıştır” dedi. 

Haber / Yakup KARATEPE