Albayrak'tan Özcan'a cevap gecikmedi

Saray Büyükyoncalı Mahallesi'nde bulunan tarihi okul binasının önünde sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak, tarihi okulun restorasyonunun yüzde 70'inin devlet tarafından karşılanacağı sözü veril

GÜNDEM 1.10.2020 18:46:00 0
Albayrak

 

 

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, sosyal medya hesabından Saray Büyükyoncalı Mahallesi'nde bulunan tarihi okul binasının önünde canlı yayın yaparak, “Saray Büyükyoncalı'daki tarihi okulumuz için "klasik olarak" verilen sözler yine tutulmadı. Yüzde 70'ini devletimizin karşılayacağı ve restoresi için milletin gözüne baka baka sözler verilmiş olmasına rağmen, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi projeden çekildi” açıklamasını yapmıştı. 

 

“YALAN RÜZGARI ESTİRMEYE DEVAM EDİYOR”

 

Mestan Özcan’ın bu sözlerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’tan cevap gecikmedi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Albayrak, “31 Mart 2019 Yerel Seçiminde aldığı ağır yenilginin hezeyanıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve kurum yönetimi hakkında gerçek dışı iddialar ortaya atarak karalama kampanyası yürütmeyi alışkanlık haline getiren AKP Tekirdağ İl Başkanı Sayın Mestan Özcan, yalan rüzgârı estirmeye devam etmektedir” dedi. 

 

“BU SÖZLER HİÇ YAKIŞMIYOR”

 

Mestan Özcan’ın, restorasyon çalışmalarının henüz başlatılamamış olmasından dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve kurum yönetimini hedef aldığını söyleyen Albayrak, “Eleştiriyi aşan bir üslup kullanan Sayın Mestan Özcan'ın, "vaatler işkembeden kübra atarak olmuyor" şeklindeki sözleri, bir siyasi partinin il başkanına hiç yakışmamaktadır” dedi. 

 

“KURUMUMUZUN VE KURUM YÖNETİMİMİZİN HEDEF ALINMASI HAKSIZLIKTIR”

 

Kültür varlıklarını koruyan, yaşatan ve kente kazandıran bir büyükşehir belediyesi olduklarını söyleyen Albayrak “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak 2014 yılından bu yana kültür varlıklarının korunması, yaşatılması ve kentimize kazandırılması konusunda göstermiş olduğumuz hassasiyet bilinmektedir. Miras Atölyesi I-II Projelerimiz kapsamında Süleymanpaşa, Şarköy ve Çorlu ilçelerinde bulunan yok olmaya yüz tutmuş kültür varlıkları kentimize kazandırılmıştır. Söz konusu projelerimiz, Etkin Belediye Proje yarışmasında 1'incilik ödülüne layık görülmüştür. Tüm bu gerçekler ortadayken mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyemize ait olmayan tarihi binada restorasyon çalışmalarının henüz başlatılamamış olmasından dolayı argo ifadeler kullanılarak kurumumuzun ve kurum yönetimimizin hedef alınması haksızlıktır” dedi. Büyükyoncalı tarihi okul binasının restorasyonu ile ilgili de bilgiler veren Albayrak, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmeliğin, tahakkuk eden emlak vergilerinin yüzde 10'u nispetindeki oranın belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılması amacıyla çıkarıldığını belirterek “Kısaca katkı payı olarak nitelendirdiğimiz bu pay; büyükşehir olan illerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, diğer illerde ise İl Özel İdarelerinde toplanmakta ve Valilik makamının onayı ile kullandırılmaktadır. Bu payın, yüzde 50'si belediyeler, yüzde 30'u Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları - İl Özel İdareleri, yüzde 20'si Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kullanılmaktadır. Saray ilçesi Büyükyoncalı Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti Maliye Hazinesine ait, tahsisi İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde olan tarihi okul binasının restorasyonuna yönelik rölöve restitüsyon ve restorasyon projeleri Saray Kaymakamlığı'nın talebi doğrultusunda yine katkı payından alınan yüzde 95 oranındaki ödenek ile tarafımızca hazırlatılmıştır” dedi. 

 

“BÜTÇEMİZDE ÖDENEK YOK”

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okulun restorasyonunun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasını talep etmesi üzerine rölöve restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlatılmasında olduğu gibi yine katkı payından ödenek talep edildiğini, yüzde 95 oranında ödenek sağlanmasına imkan olduğu halde Valilik makamınca yüzde 70 oranında ödenek sağlandığını kaydeden Albayrak “Bu okulun mülkiyeti ve sorumluluğu tarafımızda olmadığından bütçemizde herhangi bir ödenek bulunmamaktadır. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na bu durum bildirilerek proje hazırlanmasında tarafımıza verilen ödenek miktarı sağlandığı takdirde okulun restorasyonunun tarafımızca yapılacağı taahhüt edilmiştir” dedi. Albayrak, Tekirdağ'ın bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle hareket eden Büyükşehir Belediyesi’nin kültür varlıklarını Tekirdağ’a kazandırmaya, geçmiş ile gelecek arasında köprü olmaya devam edeceğini belirtti. 

Haber / Şaban KARDEŞ