Tarihi eserler sabitlenerek güvence altına alınıyor

Etnografya Müzesi'nde sergilenen, tarihimize ışık tutan yüzyıllar öncesi uygarlık ve medeniyetlerimizi gün yüzüne çıkaran tarihi eserler, olası bir afet anında korunmaları amacıyla Tekirdağ BÃ?

GÜNDEM 29.09.2020 18:30:00 0
Tarihi eserler sabitlenerek güvence altına alınıyor

 

Yaşanan büyük depremlerin, yapısal olmayan hasarların can ve mal kaybında önemli yer tuttuğunu gösterdiğini kaydeden yetkililer, “Ülkemizde 1999 Kocaeli ve Düzce depremleri müze koleksiyonlarının depreme karşı korunmasında önemli bir kırılma noktası olmuştur. Geçmiş tarihimize ışık tutan yüzyıllar öncesi uygarlık ve medeniyetlerimizi gün yüzüne çıkaran tarihi eserlerimizin korunduğu müzelerimiz yapısal olmayan tehlikeler açısından en fazla riske sahip yapılardır” dedi. 

“ÖNCÜ VE YENİLİKÇİ BİR PROJE”

Bu sebeple Tekirdağ Etnografya Müzesi’nde bulunan Trakya'nın eski medeniyetlerini ortaya koyan pek çok eserin korunması gerektiğinden hareket eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Dairesi Afet Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin, afet riski altında yaşayan tüm vatandaşların ve geçmişten geleceğe ışık tutan tarihi eserlerin güvenliği adına, yerel yönetimlerin afetlere hazırlık ile ilgili çalıştığı projeler içinde farkındalık yaratan öncü ve yenilikçi bir proje olma özelliği taşıdığını dile getiren yetkililer “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye Deprem Vakfı'yla yaptığı protokol kapsamında edindiği Deprem Simülasyon TIR’ı ile vatandaşlarımıza, okul çağındaki öğrencilerimize deprem anı ve sonrasında neler yapmaları gerektiği, yeterli hazırlıkların yapılması konusunda bireysel bilincin artırılması amacıyla ve yaşam alanında bulunan yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanabilecek tehlikeler anlatılmaktadır. Vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda yaşadıkları ortamlardaki sabit olmayan materyallarin ve eşyaların sabitlenmesi üzerine bilinçlendirme eğitimi verilmektedir. Ayrıca, okullarımızda ve kamu binalarında farkındalık yaratmak yaşam alanlarındaki riskleri azaltmak amaçlı "Benim Evim Depreme Hazır" Yarışması" düzenlenmiştir” dedi.

 

SABİTLEME ÇALIŞMALARI BAŞLADI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da Tekirdağ Etnografya Müzesi’ndeki arkeolojik ve kültürel mirasların olası bir deprem, sel gibi afetlerde sabit kalması adına sabitleme çalışmalarının karşılıklı yapılan yazışma ile başlatıldığını ifade etti. Bu kapsamda müzede bulunan tarihi eserlerin farklı sabitleme yöntemleriyle güvence altına alındığını dile getiren Albayrak, “Projemizi benzer afete yönelik çalışmalardan ayıran en önemli özelliği, deprem riski altında yaşayan vatandaşlarımızın var olan riskin farkındalığını anlayarak güvenliklerini artırmada bilinçlenmelerinin ve duyarlı olmalarının sağlanmasıdır. Güvenli yapılarda yaşama bilinci ile gelecek kuşaklara sağlam olarak aktarılabilen tarihi eserler, Şehirlerin gelişimine ve tanıtımına da önemli katkılar sağlar” dedi. 

 

“KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

 

Büyükşehir Belediyesi’nin afetlere karşı yürüttüğü bu yenilikçi projenin tarihi ve kültürel mirasa ve vatandaşlara verilen değerler konusunda öncü olduğunu ifade eden Albayrak, “Projemiz sadece müze ve tarihi eserlerimiz ile sınırlı değil. Talep eden tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza eşyaların sabitlenmesi konusunda destek vermeye hazırız” dedi. 

Haber / Yakup KARATEPE