Akay: Ortak akılla bir düzenleme yapmak istiyoruz

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay; Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Meydan Altı Otopark Projesi ile Atatürk ve Öztrak Caddeleri'nde

GÜNDEM 23.09.2020 20:33:00 0
Akay: Ortak akılla bir düzenleme yapmak istiyoruz

İlk olarak saat 14.00’da Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ziyaret eden Başkan Akay, Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde görevli Mimar Mustafa Kanburoğlu’nun sunumunun ardından Oda Başkanı Ali Bozdağ ve yönetim kurulu üyelerine Meydan Altı Otopark Projesi ile Atatürk ve Öztrak Caddeleri’nde yapılması planlanan altyapı ve üstyapı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

“SİZİN FİKİRLERİNİZ ÖNEMLİ”

 

Çerkezköy’ün 2 ana caddesinde ciddi bir çalışma yapacaklarını belirten Akay “Bu çalışmalarla ilgili Kent Estetik Komisyonu’nun aldığı tavsiye kararları aldık. Ortak akılla Çerkezköy’ün ana caddelerini, sokaklarını hem vatandaşın daha fazla, daha rahat yürüyebildiği, daha rahat zaman geçirebildiği, aynı zamanda da esnafın daha da güçleneceği bir yapılaşmayla düzenlemek istiyoruz. Tavsiye kararları Ekim meclisinde meclis gündemine gelecek. Ekim meclisinde komisyona havale olacak ve Ekim ayı boyunca tartışılacak. Sizin fikirleriniz önemli. Bunları alacağız ve bir karar alacağız” dedi.

 

“15 KİLOMETRE ALTYAPI HATTI ÇEKİLECEK”

 

Atatürk ve Öztrak Caddelerinde yaklaşık 15 kilometrelik bir altyapı hattı çekileceğini, parsellerinin bağlanacağını, yol ve kaldırım çalışmaları yapılacağını dile getiren Akay “Hem yağmur suyu, hem içme suyu, hem kanalizasyon çalışması olacak. Yeni bir meydan altı otoparkı Atatürk Caddesi ve diğer caddeleri besleyecek. Bunun dışında Çerkezköy Belediyesi’nin yapacağı üstyapı çalışmaları olacak. Esnafı direkt etkileyen 5 tane konu var. Ayaklı kapalı çıkma yapan Atatürk Caddesi’nde 15, Öztrak Caddesi’nde 9 esnafımız var. Bu 24 esnafımıza tebligatlarımızı gönderdik. Bu esnafların gölgesinde kalanların tamamının da bundan şikayeti var. Birinci talebimiz bu 24 esnafımız ön çıkmalarını kaldırarak, hizmet sektörü olan esnafımıza 2.5 metre payla herhangi bir yapılaşma olmadan ön bahçelerini kullandırmak. Bodrum çekme paylarını kullanan Atatürk Caddesi’nde 23, Öztrak Caddesi’nde 8 esnafımız var. Tebligatlarımızı gönderdik. Kaldırımları dükkana uydurmak değil, dükkanın kaldırıma uyacağı şekliyle bir çalışma olacak. O yüzden bunların düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi.

 

“ESNAFIN DIŞINDA KURUMLARIN DA YAPACAKLARI VAR”

 

Tabela düzenlemesi ile ilgili de konuşan Akay “Tabela konusunda fikirler tartışılabilir ama bir düzen olması gerektiği ihtiyacını gördük. Bir görüntü kirliliğinin varlığı çok açık ortada. Bazı esnaflarımız dükkanın içinde sattığı malzemeleri dükkan önünde 5 metrede sergiliyor. Girintili çıkıntılı bir durum var. Ön çekme payları üzerinde sergi olmaması kararı aldık. Esnafın dışında tabi kurumların da yapacakları var. Kaldırımlarda yaya ürüyüşüne engel malzemeler var. Bütün kurumlarımıza durumu anlattık. Bu menfez ve kutuları yaya yürüyüşüne engel olmayacak şekilde bir kenara alın dedik. Çerkezköy Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, TESKİ bir yatırıma giriyor. O nedenle biran önce başlayıp biran evvel bitirip herkesi minimum rahatsızlıkla bu işten kurtarmak istiyoruz” dedi.

 

“TABELALAR KÜÇÜLÜNCE FİYATLAR DA DÜŞECEK”

 

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ da kaldırım üzerindeki işgallerden rahatsızlık olduğunu ifade etti. Bozdağ’ın tabela vergi ücretlerinin de esnafın belini büktüğünü söylemesi üzerine konuşan Belediye Başkanı Akay “Ben bu tabelaların zaten küçültülmesini istiyorum. Çerkezköy Belediyesi’nin tabeladan alacağı verginin Çerkezköy Belediyesi’ne bir katkısı yok. Ben bu tabelalar küçülsün,  belli ebatlara gelsin istiyorum. Tabelalar küçülünce fiyatlar da düşecek” dedi.

 

ESNAFLAR İÇİN EK BİR BÜTÇE

 

11 Mart’tan beri sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını belirten Oda Başkanı Bozdağ, tabela değişiminin esnaflar için bir bütçe olduğunu belirtti. Bunun üzerine konuşan Belediye Başkan Akay “Bu karar alındığı tarihten itibaren ölçü neyse o tabelalar yerleşecek o tarihten sonra açılan işletmelerde. Hali hazırda var olan işletmelere de bir süre verilecek. O tabelalar düzeldikten sonra cepheleri uydu anteni, klima, görüntü kirliliğinden kurtararak kötü durumda olan binalar varsa belediye gereğini yapacak ve rücu edecek. Karar alındıktan sonra bu karara göre uygulama yapılacak” dedi. Bozdağ, komisyonlarda yapılacak olan toplantılarda esnafların da yer almasında fayda olduğunu söyledi.

 

“ORTAK AKILLA BİR DÜZENLEME YAPMAK İSTİYORUZ”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay saat 15.00’da da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı Süleyman Kozuva ve yönetim kurulu üyeleriyle, Meydan Altı Otopark Projesi ile Atatürk ve Öztrak Caddeleri’nde yapılması planlanan altyapı ve üstyapı çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulundu. Çerkezköy’ün 2 önemli caddesinde ortak akılla bir düzenleme yapmak istediklerini belirten Akay “Atatürk ve Öztrak Caddesi’nde 2021 yılında TESKİ’nin altyapı çalışmaları başlayacak. Esnaftan beklentilerimiz var, bizim yapacaklarımız var. Atatürk ve Öztrak Caddelerinde bin esnafı direkt etkileyecek bir düzenleme yapma hedefi var” dedi. Sunumun ardından konuşan Akay “Kent Estetik Komisyonu’nun aldığı kararlar doğrultusunda 5 tavsiye kararı oluşturduk. Ekim ayında bunları konuşup tartışacağız. Teklifimiz hizmet sektörünün masa ve sandalyeleri için 2.5 metre çıkma mesafesini kullanabilmesi. Bunun dışında hiçbir malzemenin sergilenmeyeceği bir durum öngörüyoruz. Atatürk ve Öztrak Caddesi’nde altyapı, üstyapı, otopark planıyla, peyzaj düzenlemeleriyle uzun soluklu bir yola giriyoruz” dedi.

 

“ALACAĞIMIZ GERİ DÖNÜŞLERİ ÖNEMSİYORUZ”

 

Hizmet sektörünün 2.5 metre çıkma mesafesini kullanmasının caddelerde yine girinti çıkıntıya sebep olacağını söyleyen ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva da “Çok güzel bir proje yapıyorsunuz, elinize sağlık. Ama bazı sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum” dedi. Bunların hepsinin tartışılabilir konular olduğunu belirten Belediye Başkanı Akay “Benim şahsi fikrim dışarıya hiç kimsenin bir sandalye dahi çıkarmaması benim de işime gelir. Bütün esnaflarla bunu paylaşacağız. Alacağımız geri dönüşleri de önemsiyoruz” diye konuştu.

 

“OTOPARK SORUNUNU ÇÖZME DÜŞÜNCEMİZ VAR”

 

Otoparkla ilgili konuşan Süleyman Kozuva “Şelale Parkımız vardı. Orada yine bir otopark ya da katlı otopark yapılamaz mı? Çerkezköy’ün otoparka ihtiyacı var” dedi. Belediye Başkanı Vahap Akay da “Şelale Parkla ilgili yer altı otopark plan düzenlemesi yapıldı. Ancak oranın geçmişte dere yatağı olması nedeniyle vazgeçildi. Atatürk Caddesi’nde Akbank’ın arkasındaki alanda plan değişikliği yapıldı. Orayı yap-işlet-devret olarak ihaleye çıkarttırmayı hedefliyoruz. Şelale Parka da o noktada bir şey yapılırsa buradaki otopark sorununu çözecek bir düşüncemiz var” dedi.

 

“HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”

 

Projelerle ilgili görüşünü paylaşan Kozuva “Çerkezköy kazanacak hem biz kazanacağız, hepimiz kazanacağız. Çok güzel bir uygulama. Biz elimizden ne geliyorsa her zaman yanınızdayız. Dün dünde kaldı, bugün bugündür. Dün karşı karşıyaydık, bugün yine yan yanayız. Biz de 24 saat yanınızdayız” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU