Kazı alanlarında incelemelerde bulundu

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Trakya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Aşağıpınar ve Kanlıgeçit ören yeri kazı alanlarını gezdi.

GÜNDEM 18.09.2020 14:43:00 0
Kazı alanlarında incelemelerde bulundu

Vali Bilgin, Trakya'nın ''ilk çiftçilerinin'' izlerinin tespit edildiği Aşağıpınar ve Kanlı Geçit arkeolojik kazı alanlarında devam eden kazı çalışmaları ve elde edilen tarihi bulguların sergilendiği Ahmetçe Köyü’ndeki sergi alanında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'dan bilgiler aldı.

 

ÇOK CİDDİ ESERLER ORTAYA ÇIKTI

 

Kazı ve sergi alanındaki incelemeleri sonrası yaptığı açıklama yapan Bilgin, Anadolu'dan Trakya'ya gelen ilk insanların tarımsal faaliyetlerine ilişkin bulgular elde edilen bölgenin çok önemli olduğunu, kazıların kentte 29 yıldır sürdürüldüğünü "29 yıl burada emek verilmiş, arkeolojik kazılar yapılarak bilimsel olarak bunun ispatını ortaya koyarak buradan çok ciddi eserler ortaya çıktığını belirtti.

 

“BURAYI ÖNEMSİYORUZ”

 

Tarihini unutan milletlerin, devlet gelecek inşa edemeyeceğini kaydeden Bilgin “Biz geçmişimizi bileceğiz ki geleceğimizi de ona göre geçmişin üzerine inşa edelim. Burada çok ciddi çalışmalar yapıldı. Hayat bir bütündür. Hayatı asla ve asla önemli önemsiz diye ayıramıyorsunuz. O nedenle burayı önemsiyoruz. Buranın Avrupa Birliği Projesi kapsamında etrafı çevrilecek. Buranın tarihi ortaya koyabilecek, görsellik de oluşturacak ve insanların daha iyi anlayacağı çalışmalar yaparak, İnşallah bu tür eserleri koruyacağız. Anadolu ve Trakya toprakları eser yönünden çok zengin. Gelecek nesillere aktararak, gelecek nesillerimizin de bunlar üzerinden kendi hayatlarını, geleceklerini ve medeniyetimizi devam ettirmelerine vesile oluruz." dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE