"Adaletin tecellisinde en önemli unsur vicdandır"

Yargı sürecinin hızlı, etkin, adil biçimde yürütülmesine katkılar sunacak Marmaraereğlisi Adliye Binası'nın açılış töreni yapıldı. Törende konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop,

GÜNDEM 7.09.2020 08:00:00 0

 

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan açılışa; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, Silivri Başsavcısı Nihat Demir, Marmaraereğlisi Kaymakamı Sıtkı Zehin, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

 

“ADALETİN OLMADIĞI MİLLETLER BÜYÜK SIKINTI YAŞAR”

 

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Silivri Başsavcısı Nihat Demir ve Tekirdağ Başsavcısı Soner Gül’ün konuşmalarının ardından kürsüye gelen Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Mahkemelerimizin salonlarımızın duvarlarında yazan “Adalet mülkün temelidir“ sözü devletin adaletle yaşadığını ifade ediyor. Adalet; cemiyetlerin ve milletlerin kalıcı olmasını, huzur ve ahenk içerisinde yaşamasını sağlar. Hangi milletin fertleri arasında adalet yoksa, teknolojik bakımdan ne kadar ilerleme sağlamış olursa olsun, sonunda o millet büyük sıkıntılar yaşar. Adil olmak, adaletle hükmetmek yüce dinimiz İslam’ında bir emridir. Nitekim yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’de “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte, her şeyi görmektedir“ (Diyanet İşleri Başkanlığı Meali, Nisa Suresi 58. Ayet) buyrulur” dedi. 

 

 

“ALLAH; ADALETİ, CÖMERT OLMAYI EMREDER”

 

Vali Yıldırım, “Her Cuma Namazında okunan bir başka ayette ise; “Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor” ( Diyanet İşleri Başkanlığı Meali Nahl Suresi 90. Ayet ) buyrulur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: “Adil devlet başkanı ve idareciler mahşer yerinde Allah’ın yüce lütfuna ve himayesine mazhar olacakların öncüleridir’" (Buharî, Edep, 36) buyurarak adaletli davranmanın önemini en güzel şekilde ifade etmiştir” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

“TÜRK YARGISI, KİMSE MAĞDUR OLMASIN DİYE GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRDİ”

 

“Türk ve İslam devletlerinde töre ve adalet kavramları kurucu değerlerin en başında gelmektedir” diyen Vali Yıldırım, “Medeniyetimizde iyilik, adalet ve merhamete büyük önem verilmiştir, bu yönde çok fazla eser bırakılmıştır. Selçuklular ve Osmanlı Devleti’nde adalet ve hukukun üstünlüğü kavramlarının kamu yönetimi anlayışının ve toplumsal düzenin oluşmasında büyük rolü olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu bir cihan devleti olarak gücünü; adil yönetme prensibine borçludur. Bu değerlerin zedelenmeye başladığında ise devletler zayıflama sürecine girmiştir. Koronavirüs pandemisinin tüm dünyayı etkisi altına aldığı bu dönemde Türk yargısı hiç kimsenin mağdur olmaması için gerekli tedbirleri almış ve yargı mensupları fedakarca görevlerini yerine getirmişlerdir. Bu zor dönemde adaletin tecellisi için fedakarca çalışan yargı mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Hayatımızın normal akışına dönmesi, koronavirüsü yenebilmemiz için koronavirüs tedbirlerine azami ölçüde riayet etmeye devam etmemiz gerekiyor. Virüsün yayılımının arttığı bu dönemde rehavete kapılmayalım; doğru maske kullanımına, sosyal mesafeye, el hijyenine azami ölçüde riayet edelim. Unutmayalım, hasta sayısını düşürecek olan, aldığımız tedbirlerdir” dedi. 

 

“ADALETİN TECELLİSİNDE EN ÖNEMLİ UNSUR VİCDAN”

 

Vali Yıldırım’ın ardından konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Adaletin tecellisinde en önemli unsur vicdandır. Sonuç itibarıyla kurallarını yorumlamak, olayı yorumlamak, kuralları olaya göre tatbik etmek nihayet hem akıl hem biraz daha fazla belki vicdanla alakalı bir mesele. Bu anlayış içerisinde yüzyıllarca bu topraklarda adalet hakim olmuş. İnsanların da adaletin hayatiyetini sürdürebilmesi için, yaşayabilmesi için böyle bir sorumluluk içerisinde hareket etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla adli yılın başında bütün yargı camiası için savcılarımız, hakimlerimiz, avukatlarımız için bütün milletimiz için adli yılın hayırlı olmasını dilerken, bu konuda onlara düşen sorumluluk kadar vatandaşlarımıza da sadece haklı olanının takibi bakımından bir sorumluluk düştüğünü ifade etmek isterim” dedi. 

 

“ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİMİN BAŞLATICISI OLDUĞUNU GÖRDÜLER”

 

Türkiye'nin dünyada da adaletin hakim olması için mücadele verdiğini dile getiren Şentop, "İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan, dünyadaki zulüm düzeninin, sistemin değişmesi için çok önemli adımlar dile getiriliyor. Dünyadaki zulme uğrayan bütün halkların, mazlumların sözcüsü olarak Cumhurbaşkanımız uluslararası platformların hepsinde bütün dünyada ileri ve adil bir düzenin kurulması için bir mücadele yürütüyor. İlk defa Birleşmiş Milletler'de 'Dünya 5'ten büyüktür' dediği zaman birçok kişi bunun çok hayali bir iddia, talep, bir söylem olduğunu söylemişti. Kısa süre içerisinde dünyada birçok siyasetçi, bir çok siyasi lider, bir çok topluluk, millet, halklar bunun ne kadar önemli olduğunu, ne kadar önemli bir değişimin başlatıcısı olduğunu gördüler” dedi. Bugün Birleşmiş Milletler'in daha adil yapılanması için çalışma yürütüldüğünü kaydeden Şentop, "İkinci Dünya Savaşı'nın galibi olan 5 devletin sözünün geçtiği bir Birleşmiş Milletler. 200'e yakın ülke var, bunlar bir araya gelip bir karar alsalar, içlerinden bu 5 devletten bir tanesi 'bu doğru değil' dese o karar geçersiz hale geliyor. Böyle bir adaletsiz bir düzen kendi içinde yapısal olarak, adaleti esas almayan bir kurumun ve kuruluşun dünyada bir barışı sağlaması, adaleti gerçekleştirebilmesi mümkün değil" diye konuştu.

 

“HERKES HAKKINI ALSIN AMA TÜRKİYE'DE HAKKINI ALACAK”

 

Şentop, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere ilişkin de adalet istendiğini vurguladı. Türkiye'nin haklarına sonuna kadar sahip çıkacağının altını çizen Şentop, şunları kaydetti, "Biz Türkiye olarak adil bir paylaşım, adil kararlar, adil davranışlar istiyoruz. Akdeniz ve Doğu Akdeniz'de yaşananlar da bunlar. Türkiye uluslararası hukuka göre sahip olmuş olduğu hakları ve yetkileri sonuna kadar kullanma kararlılığı içerisinde. Ama bunu yaparken başka ülkelerin hakkı olan şeye de tenezzül etmiyor, onu da talep etmiyor Türkiye. Herkes hakkını alsın ama Türkiye'de hakkını alacak. Bunu kararlılıkla sonuna kadar hangi vasıta icap ediyorsa hangi şartlarda olacaksa o şartları sonuna kadar kullanarak, Türkiye kararlılıkla bunu sağlayacak” Türkiye'nin haklı olması nedeniyle konunun müzakere edilmesine de hazır olduğunu belirten Şentop, "Bu konunun müzakere yoluyla çözülmesine de hazırız çünkü haklı olduğumuza inanıyoruz. Başka yollar gerekiyorsa o yollarla da bunu çözebilecek güce, kudrete Türkiye sahip” dedi.  Meclis Başkanı Şentop’un konuşmasının ardından hediye takdimi yapıldı. Açılış kurdele kesimi ve edilen duanın ardından son buldu. Ardından Meclis Başkanı Şentop ve Vali Yıldırım adliye binasını gezdiler. 

Haber / Buse SERİN