Malkara'da gölet kurudu, kalan su yaban hayvanları ile balıklara bırakıldı

Malkara'da kurak geçen kışın ardından yaz yağışlarının da yetersiz kalmasıyla, bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Karacahalil Göleti'nin yüzde 90'ı kurudu. Bölgedeki

GÜNDEM 27.08.2020 14:10:00 0
Malkara



Malkara'da 2010 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tarım arazilerini sulamak için yapılan Karacahalil Göleti, kuraklık nedeniyle kuruma noktasına geldi. Karacahalil ve Elmalı köylerinde yaklaşık 100 çiftçiye hizmet vererek, 1650 dönüm alanı sulayan ve içinde çeşitli tatlı su balıklarının olduğu göletteki yaşanan kuraklık, görenleri şaşırttı. Göletteki 900 bin metreküp sudan geriye sadece  50 bin metreküp su kaldığını ifade eden Karacahalil- Elmalı Köyleri Sulama Kooperatifi Başkanı İbrahim Baltalı, yaşanan kuraklık nedeniyle bölgedeki sulamanın tamamen durduğunu ifade etti.

 

 


'KALAN SU YABANİ HAYVANLAR VE BALIKLARA BIRAKILDI'


Gölette kalan suyun yabani hayvanlar ile balıklara bırakıldığını söyleyen Baltalı, "Göletimiz normal şartlarda 900 bin metreküp su toplamaktadır ve 70 tane üyemize ve çiftçimize hizmet etmektedir. Buradaki sulamada yonca ve slajlık mısır ekimi yapılmaktadır. 2020 yılında kooperatifimizde 630 bin metreküp su ile sezona başladık. Şu anda 50-60 bin metreküp su kaldı. Kalan su da doğada bulunan yabani hayvanlar ve göletteki balıklar için bırakıldı. Şu anda göletin pompaları tamamen kapatılıp sulamaya kapatıldı. Pompaları açabilmemiz için yağmur yağmasını bekliyoruz. Yağmur yağdığı zaman ve göletteki su da belli bir noktaya geldiği takdirde tekrar pompalar açılıp kullanıma sunulacak" dedi.

 

 

‘POMPALARIMIZI TAMAMEN DURDURDUK’

 

Gölet Sahası ve Sulama Sorumlusu Beytullah Bakkal, “Göletimiz 2010 yılında Devlet Su İşleri tarafından yapılıp tamamlanıp aynı yıl Karacahali –Elmalı Köyleri Sulama Kooperatifi’ne devredildi. Burada 1650 dönüm yer sulanmakta. Aşırı kuraklıktan dolayı bu yıl 630 bin metreküp suyla sezona girdik. Ve şuanda göletimizde kalan su miktarı yaklaşık 50- 60 bin metreküp su. Kalan bu suyumuzu da canlılar ve yabani hayvanlar için bıraktık. Pompalarımızı tamamen durdurduk” dedi.

 

 


GÖRENLER ŞAŞIRIYOR


Kemal Sever, 10 yıllık süreçte ilk defa böyle bir kuraklık yaşandığını söyledi. Sever, "Ben 10 yıldan beri buraya ailemle çocuklarla birlikte hem piknik yapmaya hem de balık tutmaya gelirim. Gördüğünüz gibi gölet kuraklıktan ne hale geldi. 10 yıldan bu yana ilk kez bu gölet bu hale geldi. Şaşkınlık içindeyim. Şu anda gölette ne su kaldı ne de balık kaldı. Zaten su olmadığından dolayı balıkta tutmak yasak. İnşallah önümüzdeki yıllar cenabı Allah bol kış, yağmur ve kar verir de göletimiz eski durumuna gelir" diye konuştu.

 

Haber / Murat YAYIN