200 yıllık tarihi çeşmenin suyunu kesip define aradılar

Malkara'da 'Tarihi ve eski çeşmelerin altında define var' söylentisi üzerine kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce, 200 yıllık tarihi çeşmenin önce suyunu kesip ardından tahrip edilen çeşmede define a

GÜNDEM 11.08.2020 18:06:00 0
200 yıllık tarihi çeşmenin suyunu kesip define aradılar

 

Malkara’nın kırsal Sarnıç Mahallesi Poça Köprüsü mevkiide bulunan tarihi ve eski çeşme olan ‘Tabak Çeşme’ defineciler tarafından tahrip edildi. 'Tarihi ve eski çeşmelerin altında define var' söylentisi üzerine kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yaklaşık 200 yıllık çeşmenin önce akan suyu kesildi daha sonra çeşmenin taşları kırılıp yaklaşık 2,5 – 3 metre civarında çeşmenin altında çukur kazılarak define arandı. Güvenlik kamera sisteminin olmadığı bölgede, ‘Tabak Çeşme’ olarak bilinen mevkide ayrıca civarında bulunan 5 höyük te defineciler tarafından 4'üncü kez tahrip edilerek kazıldığı belirtildi. Duruma isyan eden Sarnıç Mahallesi sakinleri, yetkililerden yardım istiyor.

 

‘ÇEŞMENİN ÖNCE SUYUNU KESİP SONRA DEFİNE ARAMIŞLAR’

 

Gördüğü manzara karşısında şok olduğunu belirten Sarnıç Mahallesi sakinlerinden Muammer İşcan, “Bu çeşmemiz tarihi bir çeşmedir. 150 – 200 yıllık bir çeşme burası. Yabancı yerleşimci arkadaşlardan kalma bir çeşme. Buranın suyu da çok güzeldir. Çevrede herkes bilir bu çeşmeyi. Buraya ‘Tabak Çeşme’ derler. Bu çeşmeye 1970 yılında bir tadilat yapıldı. Daha sonra çeşmenin suyu da bayağı gür oldu ve bugüne kadar devamlı akıyordu. Fakat yaklaşık 5 gün önce çeşmenin suyu birden kesildi. Biz bunu havanın sıcaklığına yorumladık. Birden çeşmenin yalaklarının da boşalması bizi tedirgin etti. Tahminimiz 5-6 kişilik bir ekiple çeşmeyi bu hale getirdiler. Yaklaşık 2.5 ile 3 metreye yakın derinlikte define kazısı yapmışlar. Balyozlarla çeşmenin betonlarını kırmışlar. Bu çeşmenin değeri belli değil. Bunu bu hale getirenler çeşmeye çok yazık etmişler. Ben bu duruma çok üzüldüm. Böyle tarihi yerleri neden bu hale getirirler. Bu çeşme hayvana da insana da doğa ya da hizmet ediyordu. Böyle çeşmeleri insanlar hayır için yapmakta yarışıyor. Defineciler de tahrip etmekte yarışıyor” dedi.

 

‘PARAYI TOPRAK ALTINDA DEĞİL, TOPRAK ÜSTÜNDE KAZANIN’

 

Aynı bölgenin, defineciler tarafından 4’üncüye kazıldığını söyleyen Muammer İşcan, “Bakın defineci arkadaşlar buradan sizlere sesleniyorum. Buraları kazıyorsunuz ben 68 yaşındayım. Benim bu yaşta elimde kürek çapa ben devamlı çalışmaktayım. Parayı artık toprak altında aramayın. Paraları toprak altına gömenler alıp gitmişler. Siz parayı toprağın üzerinde çalışarak kazanın. Yazıktır. Günahtır. Böyle tarihi eserleri tarihi yerleri tahrip etmeyin. Mülkü amirlerimiz, idari amirlerimiz bunların takibindedir inşallah. En azından bu değerli hazinelerimizi, tarihi eserlerimizi yetkililerimizden korumalarını istirham ediyorum. Takdiri sizlere bırakıyorum. Bu ilk değil burada daha öncede define aradılar böyle tahrip ettiler. Burayı 4’üncüye kazıyorlar. Artık çeşmeyi de pert etmişler. Daha öncede çeşmenin üzerini kazdılar şimdi de altını kazdılar. Daha önce 5 yıl önce çeşmenin üzerini kazanları yakaladım bağırış yaptık ama kaçtılar. Ben 5 kişiyle 7 kişiyle mücadele edemem. Birde buraya bazı defineciler gelip bana soru soruyorlar. Burası poça köprüsü mü? O yer burası mı? Burada altın olan çeşme varmış hangisi. Yok, bir atlı gelirmiş attan inmeden bardağınla çeşmeden su içermiş o çeşme hangisi gibi soru soranlar var. Arkadaşlar burası gariban bir tarihi çeşme. Buralarda para aramayın artık. Siz çalışın toprağın üstünde arayın artık parayı. Buralar çok kazıldı yeter artık. Bura da ayrıca 5 tane höyük var. Defineciler bu höyükleri her zaman kazıyorlar. Defineciler buraları artık talan etmeye başladı. Mart ayında da bu höyükleri kazdılar. Yetkililer buraları gözetim altına alsınlar. Definecilerin elinden kurtarsınlar. Lütfen burada her yer delik deşik oldu. Defineciler buraları kazıyor bende doğaya faydalı olmak için kazdıkları yerlere meyve ağaçları ile japon kavağı ve çeşitli ağaçlar dikiyorum. Doğaya ağaç kazandırıyorum” diyerek yetkililerden yardım istedi.

 

‘SABAHA KADAR KAZIYORLAR, SONRA HAVA ALIP GİDİYORLAR’

 

Tarihi ve eski çeşmelerin altında define var söylentilerinin yalan olduğunu ve kimsenin inanmamasını isteyen Kemal Sever de, “Burada hep para aramışlar. Daha hala da arıyorlar ama bakın burada para falan yok. Duyuyorlar bir eski çeşme ya da tarihi çeşme diye bu çeşme 120 yıldan fazla bir çeşme ama inanmayın böyle yerlerde paranın ne işi var. Defineciler de buna inanıyorlar başlıyorlar kazmaya her yeri. Sabaha kadar sonra kazı yapıyorlar. Aslında buralarda para yok. Biri bir yalan atıyor burada para bulunmuş diye inanıyorlar hemen defineciler. Sonra kazıp kazıp hava alıp gidiyorlar” diye konuştu.

 

Haber / Murat YAYIN