Buğdayın atası 'siyez'in hasadı yapıldı

10 bin yıllık bir geçmişe sahip olan ve buğdayın atası olarak bilinen, Muratlı Ziraat Odası Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilerek

GÜNDEM 18.07.2020 15:26:00 0
Buğdayın atası

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kastamonu’dan temin edilen siyez buğdayı tohumları Muratlı Ziraat Odası Başkanlığı kontrolünde demonstrasyon amaçlı olarak 3 ayrı mahallede 4 çiftçinin tarlasına ekilmişti.

 

HASAT YAPILDI

 

Önceki gün yapılan hasada katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, siyez buğdayı verim olarak günümüz sertifikalı buğday çeşitlerine göre çok daha düşük olsa bile, son tüketiciye ulaşacak ürünlere dönüştürüldüğü zaman çok daha yüksek getiriler elde edildiğini belirtti.

 

BUĞDAY TÜRLERİNİN ATASI

 

Siyez buğdayının bölgemizdeki yaygınlaştırılması için çalışmaların devam edeceğini belirten Gaytancıoğlu, hasadın hayırlı olmasını, bol bereketli bir hasat yılı geçirilmesini temenni etti.  Sağlıklı ve doğal bir besin kaynağı olan siyezin Türkiye’de yetiştirilen yabani buğday türlerinden biri olduğunu belirten yetkililer “10 bin yıllık uzun geçmişiyle buğday türlerinin atası olarak kabul ediliyor. Bugüne kadar korunan genetik yapısı, besin değeri, canlı ve cansız etmenlere karşı dayanıklılığı siyezi birçok araştırmanın odak noktası haline getiriyor” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ