Acemi kasaplara bayram öncesi eğitim

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Edirne'de, Kurban Bayramı öncesinde Halk Eğitim Merkezi'nde açılan 'Kurban kesim' eğitiminde acemi kasaplara, yaralanmaların önüne geçmek için bıçak

GÜNDEM 18.07.2020 14:17:00 0
Acemi kasaplara bayram öncesi eğitim

 

 

Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, acemi kasapların önüne geçmek, dini vecibeler ile usule ve hijyen kurallarına uygun kurban kesimi yapılması için kurs açıldı.

 

20 SAAT SÜRECEK

 

35 kasabın katıldığı eğitimler 20 saat sürecek.İlk derste kurban kesiminde yaralanmaların önüne geçilmesi, acemi kasap durumuna düşülmemesi için bıçak kullanımı anlatıldı.Kasaplara bu eğitimi almalarının ardından kurban kesimi sırasında dini usule uygun olması için okunan dualar ve uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verilecek.

 

“İKİNCİ KURSU AÇMAYI PLANLIYORUZ”

 

Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 'Kurban kesme elemanı' sertifikası verileceğini kaydeden Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Dinç, “Açılan kurslara ilgi çok. Bu yüzden ikinci kursu açmayı planlıyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün 3 bin 500 kurs arasında, 'Kurban Kesme Elemanı' yetiştiriciliği kursu da var. Bu yüzden kursu Edirne'de uygulamaya koyduk. Bu bağlamda da sosyal medya hesabımızdan duyurular yaparak çok sayıda kursiyerden talep aldık. Şu an 35 kursiyerimiz var, devamında da çok talep aldığımız için önümüzdeki günlerde ikinci kursu açmayı planlıyoruz. Öncelikle burada kurban kesimlerinde olmazsa olmazlardan bir tanesi dini usullere göre kurban kesilmesi lazım, bu eğitimi veriyoruz. Daha sonra yaralanmaların önüne geçmek amacıyla iş güvenliği eğitimi veriyoruz. Son olarak kurbanın nerelerde kesileceği ve ne şartlarda kesileceği önemli. Çünkü ev bahçelerinde sokakta sağlıksız bir ortamda kurban kesimleri geçekleşiyor. Hem kurban kesilirken amacına ulaşmamış oluyor hem de salgın hastalıkları da tetiklemiş oluyor" ifadelerini kullandı.

OKUNMASI GEREKEN DUALAR DA ÖĞRETİLİYOR

Dinç, "Kasaplar bu eğitim sonunda alaylı değil mektepli olacak. Dini usullere göre kurban keserken okunması gereken dualar öğretiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği anlamında da kurbanın yatırılması, bıçak tutma ve hayvanı keserken el, ayak yaralanmalarının önüne geçmek için bilgilendirme yapıyoruz. Bu kursu alanlar kurban işiyle uğraşan kişiler ama biz belgelendireceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika vereceğiz. Bundan sonra da belgeli olarak bu işi yapacaklar. Alaylı değil mektepli olacaklar” ifadelerini kullandı.

 

“BIÇAĞIN ŞEKLİ HAYVAN KESİMİNE GÖRE DEĞİŞİR”

 

Eğitim veren iş güvenliği uzmanı Muammer Çalışkan ise öncelikle güvenli bıçak seçimi ve kullanımı dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Bıçak seçiminde nelere dikkat edeceğiz? Her bıçağı et kesiminde ve parçalamasında kullanamazsınız. Bıçağın malzemesi, çeliği çok önemli. Bıçakta kullanılan çeliğin türü çok önemli. Bıçağın kalınlığı, çok önemli. Doğramada kullandığınız bıçağın kalınlığı ile kesmede kullandığınız bıçağın kalınlığı farklı olacak. Bıçak sapının ve uzunluğu bir diğer önemli nokta. Sapı elinize aldığınızda avuç içinizi rahatsız etmemesi gerekir ve sapının gövdeye sağlam bir şekilde monte edilmesi gerekir. Bıçağın şekli hayvan kesimine göre değişir" ifadelerini kullandı. Kesimde kişinin esnek tel örgülü eldiven kullanması gerektiğini de belirten Çalışkan, "Esnek tel örgülü eldiven kullanmanız gerekli. O zaman terleme olayı zaten olmayacaktır. Ama kendi cildinizin elinizin çıplak haldeyken terlemeye meyilli bir durumu var ise bunu iş yeri hekiminizle konuşup, terlemeyi önleyici krem veya özel koruyucular kullanabilirsiniz" dedi.

 

“İŞİMİ ÇOK SEVİYORUM”

 

Kursa katılan tek kadın kasap Kübra Ayık da, kasaplık mesleğine 9 yıl önce çalışmak zorunda olduğu için başladığını belirterek, "Buraya eğitim almaya geldim. Genelde erkek mesleğidir kasaplık ama bende bu mesleği seviyorum ve 9 yıldır kasaplık yapıyorum. Amacım burada sertifika alıp kendi iş yerimi açmak. Kurban Bayramı’nda benden kurban kesmemi isteyen olursa kesmeyi düşünüyorum. Kurban kesmesem de yardımcı olacağımı düşünüyorum kesenlere. Lise döneminde hem okuyup hem çalışmam gerekiyordu, bir kasabın yanında çalışmaya başladım. Daha sonra mesleği sevdiğim için kasap oldum. Şimdi de kendime iş yeri açmayı düşünüyorum. İşimi çok seviyorum" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Yakup KARATEPE