Çoklu baro düzenlemesi, kabul edilerek yasalaştı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan çoklu baro düzenlemesine ilişkin değişiklikler öngören 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Genel Kurul'da kabul edi

GÜNDEM 12.07.2020 14:16:00 0
Çoklu baro düzenlemesi, kabul edilerek yasalaştı

 

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri tarafından hazırlanan ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' TBMM Genel Kurulu'na sunuldu.

 

2 BİN AVUKATIN İMZASIYLA YENİ BARO KURULABİLECEK

 

Genel kurulda görüşülerek kabul edilen kanuna göre avukat sayısı 5 binden fazla olan şehirlerde, en az 2 bin avukatın imzası ile yeni barolar kurulabilecek. Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından görevlendirilecek Kurucular Kurulu, avukatların imzalarını alarak yeni baroların kuruluş işlemlerini 6 ay içerisinde tamamlayacak. Mevcuttaki barolar bir numaralı baro olarak adlandırılırken, yeni kurulacak barolar ise tüzel kişilik kazanma tarihlerine göre kuruldukları ilin adına göre numaralandırılacak. Avukat sayısı bakımından Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde birden fazla baro kurulabilecek.

 

STAJYER AVUKATLAR MAHKEMELERE CÜPPEYLE ÇIKACAK

 

Avukatların kılık kıyafetleri ile inanç ve yaşam tarzlarına yönelik engellerin kaldırılmasını içeren değişikliklere, staj dönemindeki avukatlar da eklenirken, avukatlar mahkemelere, Türkiye Barolar Birliği tarafından tarif edilen cübbeyle çıkacak.

 

TBB SEÇİMİ 4 YILDA BİR YAPILACAK

 

Her baro, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nda, baro başkanı ile sabit 3 delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ilave 1 delegeyle temsil edilecek. Kuruluş tarihine bakılmaksızın tüm barolar için baro organlarının seçimi, 2 yılda bir ekim ayının ilk haftası içinde, TBB seçimi ise 4 yılda bir aralık ayında gerçekleştirilecek. En az 25 baronun yönetim kurulunun çağrısıyla Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılabilecek ancak olağanüstü toplantıda seçim yapılamayacak. Daha önce bu çağrıyı 10 baro yapabiliyor ve Olağanüstü Genel Kurul’da seçim yapılabiliyordu.

 

YENİ AVUKATLAR DAHA AZ AİDAT ÖDEYECEK

 

Yeni avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidatı) yarı oranında ödeyecek.

 

Haber / Menşure KARDEŞ