Az tehlikeli sınıftaki iş yerleri içinde zorunlu oldu

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümran Bilgin, iş güvenliği alanında hizmet veren Trakya OSGB Mühendislik Eğitim Danışmanlık Limited Şirketi Yetkilisi Taha Özgöller'i AtatÃ?

GÜNDEM 12.07.2020 14:20:00 0
Az tehlikeli sınıftaki iş yerleri içinde zorunlu oldu

 

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ümran Bilgin “Bildiğiniz üzere yeni bir döneme girdik. 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 50 ve altında çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde de iş güvenliği uzmanı bulundurma ve kanunun getirdiği diğer yükümlülükleri yerine getirme zorunluluğu başladı. Bu süreçte İş Güvenliği Uzmanlarına büyük iş düşmekte. Bu vesileyle odamızın bu alanda tek üyesi olan Trakya OSGB Mühendislik Eğitim Danışmanlık Limited Şirketi’ne ziyarette bulunduk. Son dönem gelişmelerini istişare ettik. İşlerinde kolaylıklar diledik” ifadelerini kullandı.

 

“KANUN ÇOK BÜYÜK PARA CEZALARI ÖNGÖRÜYOR”

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Taha Özgöller de,1 Temmuz itibariyle az tehlikeli sınıftaki iş yerleri için başlayan yeni süreç hakkında bilgi verdi. Özgöller, ”Başkanımında belirttiği gibi 1 Temmuz itibariyle yeni süreç başladı. 50 veya daha az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıftaki işyerleri 6331 sayılı kanun kapsamında artık iş güvenliği uzmanı ve hekimiyle çalışmak durumundalar. Kanun çok büyük para cezaları öngörüyor. Daha önce 3 kez ertelenen kanun hükmü bu kez ertelenmedi ve yürürlükte. Malkara’nın ilk Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) olarak 2019 yılında kurulduk ve değerli hemşerilerimize hizmet vermeye başladık. Ziyaretten dolayı sayın başkanım Ümran Bilgin’e, Yönetim Kurulu üyemiz Mehmet Eskicioğlu’na ve Genel Sekreterimiz Sinan Beşer’e teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

3 ŞEKİLDE SAĞLANIYOR

 

50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde işverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üç şekilde sağlayabileceğinden de bahseden Özgöller, “İlk olarak çalışan sayısı gözetilerek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilebilir.İkinci yol olarak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri alınabilir.Son olarak da gerekli belgelere sahip olması şartıyla işverenler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini bizzat üstlenebilir. Gerekli belgeye sahip olmayan işveren veya işveren vekilleri, bakanlık tarafından ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini ilk elden yürütebilir. Bu koşullarda sağlık raporları, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilir. Gerekli belgeye sahip olmayan işverenler veya işveren vekilleri, açık öğretim fakülteleri eliyle yürütülen uzaktan 16 saatlik bir teorik eğitimin ardından bulunduğu ilde yazılı sınava alınacak. Yazılı sınavdan 50 ve üstü puan alan işveren veya işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilir” şeklinde konuştu.

 

YERİNE GETİRMEYENLERE PARA CEZALARI UYGULANACAK

 

Özgöller, “Söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak. Üstelik aykırılığın devam ettiği her ay için bu idari para cezası uygulanmaya devam edecek. Örneğin, Temmuz ve Ağustos aylarında anılan hizmetleri sağlamayan işverenler bu iki ay için toplamda 46 bin 940 TL idari para cezası ödemekle yükümlü olacak. Yani iş güvenliği uzmanı + işyeri hekimi için 2 kişi x 11 bin 735 TL x 2 ay şeklinde hesaplanacak” dedi.

 

Haber / Yener AKBABA