Şentop yeniden TBMM Başkanı 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 30'uncu başkanı bugün seçildi. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren ve 24 Şubat 2019 tarihinde TBMM Başkanı s

GÜNDEM 7.07.2020 19:21:00 0
Şentop yeniden TBMM Başkanı 



TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Celal Adan'ın başkanlığında yeni Meclis Başkanı'nı seçmek için toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından Genel Kurulda Meclis Başkanlığı seçimine geçildi.


5 ADAY YARIŞTI 


Başkanlık için TBMM’nin 29’uncu başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop’ın yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş ile AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler olmak üzere toplam 6 isim başvuru yaparken, AK Parti Milletvekili Abdullah Güler’in adaylıktan çekilmesi ile birlikte başkanlık için 5 isim yarıştı. Aday göstermeyen MHP ise AK Parti’den aday gösterilen Mustafa Şentop’u destekledi. 


ŞENTOP İLK TURDA 324 OY ALDI


Anayasa ve iç tüzük gereği 27'nci dönem ikinci devre için yapılan seçimde 5 aday yarışırken, ilk turda Mustafa Şentop 324, Haluk Koç 131, Erol Katırcıoğlu 50, İmam Hüseyin Filiz 34 ve Erkan Baş 9 oy aldı.  Toplam 556 oy kullanılırken 8 oy geçersiz sayıldı. Erkan Baş, birinci tur oylama sonucunda adaylıktan çekildi. İlk turda hiçbir aday yeterli oyu alamadığı için ikinci tur oylamaya geçildi. 


2’NCİ TURDA DA YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI


İkinci turda 559 üye oy kullandı. 1 oy boş çıkarken, 7 oy da geçersiz sayıldı. İkinci turda AK Parti'nin adayı Mustafa Şentop 329, CHP'nin adayı Haluk Koç 133, HDP'nin adayı Erol Katırcıoğlu 53 ve İYİ Parti'nin adayı İmam Hüseyin Filiz 36 oy aldı. İkinci turda da hiçbir aday yeterli oyu alamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi. 


2’NCİ KEZ TBMM BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ


3’üncü turda 328 oy alan Mustafa Şentop, 2’nci kez Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi. 557 oyun kullanıldığı 3’üncü turda 7 oy geçersiz sayılırken, Mustafa Şentop 328, Haluk Koç 134, Erol Katırcıoğlu 51 ve İmam Hüseyin Filiz 37 oy aldı. 


“MİLLİ MÜCADELENİN MERKEZİ OLMUŞTUR”


TBMM Başkanlığına seçilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Şentop seçimin tamamlandığını, bundan sonra Anayasa, İç Tüzük ve diğer hukuk kuralları ve parlamento temayülleri çerçevesinde adalet ve tarafsızlıkla yüce meclise hizmet etmeye çalışacağını belirtti.  Bu yüce meclisin 100 yıl önce istiklalimiz tehdit altındayken asil ve onurlu bir direniş olarak doğan milli mücadelenin merkezi olduğunu dile getiren Şentop, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istisnasız hepsini rahmet, minnet ve şükranla andığımız 1. Meclisin milletvekilleri sadece bir yasama organı olarak çalışmamış, destansı istiklal mücadelemizi de yönetmiş ve yürütmüşlerdir. Bizler bu ulvi vazifeyi yerine getiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yıldönümünü idrak ediyoruz. Asil milletimizin bugüne kadar gösterdiği cesaret ve kahramanlığın bir mülasası, o günden sonraki kahramanlıklarının önsözü sayabileceğimiz milli mücadele, tarihin bir döneminde yaşanmış bir hadise ve artık kapanmış bir fasıl değildir. Milli mücadele yalnızca bir çatışma süreci değil aynı zamanda bir şuurun adıdır. O şuur her an milletimizin zihninde ve yüreğinde, bu yüce çatının altında bütün hayatiyetiyle var olmayı sürdürmektedir. O günlerden bugünlere bütün zor zamanlarda milletimizin ümidi daima bu yüce mecliste olmuştur” dedi. 


“MİLLETİMİZİN İRADESİNİN TECELLİGAHIDIR”


Bugün de bu meclisin, milletimizin iradesinin tecelligahı, en zor zamanlarda ümit bağladığı bir kurum olduğunu kaydeden Şentop, “Devletimizin ve siyasetin teminatı, demokrasinin kalbidir. Bize düşen en önemli görev, şanla, şerefle, kahramanlıkla, fedakarlık ve vatanperverlikle mazisi şekillenmiş bu yüce meclise layık olmak, meclisimizin itibarını gözümüz gibi korumak, bu itibara halel getirecek her şeyden titizlikle kaçınmaktır. Milletvekilleri olarak bu kutsal mekanı ortak aklın, millet maslahatının ve çözüm üretmenin, medenice konuşmanın ve tartışmanın merkezi haline getirmek vazifemiz olmalıdır. Faydasız, sonuçsuz tartışmalarla birbirimizi yorarak tükettiğimiz zamanın en önemli kaygımız olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Türkiye Büyük Millet Meclisi, millette karşılığı olan her fikrin ve dünya görüşünün özgürce yer bulduğu bir mekandır. Türkiye’yi hedef almadığı, sivil siyaseti kastetmediği ve şiddeti bir yöntem olarak benimsemediği müddetçe her siyasi fikir ve oluşum bu yüce çatı altında var olmayı sürdürecektir. Yüce meclisim ve kıymetli milletvekillerimin destek ve takdiri ile seçildiğim şerefli görevi yürütürken bu vazifeyi üstlendiğim süre zarfında Türkiye'nin menfaatlerini, milletimizin hukukunu, sivil siyasetin ve demokrasimizin sıhhatini, yüce meclisimizin izzet ve itibarını korumak için bütün gücümle çalışacağım ve uygulamalarım daima azami bir dikkatle bu istikamette olacaktır” dedi. 


MUSTAFA ŞENTOP KİMDİR?


1968’de Tekirdağ’da doğan Mustafa Şentop, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi’nde Kamu Hukuku alanında yaptı. 1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu. Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisans üstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesi’nde çeşitli idari görevlerde bulundu. 4. ve 5. Olağan Kongrelerde AK Partİ MKYK Üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24. Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AK Parti'yi temsilen görev aldı. 26. Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. 27. Dönemde TBMM Başkanvekilliği görevini yapmakta iken 24 Şubat 2019 tarihinde TBMM Başkanı seçildi.


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU