Yangın, 19 saatte kontrol altına alındı 

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki ormanlık alanda önceki gün başlayan yangın, ekiplerin yaklaşık 19 saat süren çalışmaları sonucu kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yan

GÜNDEM 7.07.2020 15:16:00 0
Yangın, 19 saatte kontrol altına alındı 

 

Gelibolu Ilgardere mevkiindeki ormanlık alanda, önceki saat 14.50'de çıkan yangın, orman, itfaiye ve belediye ekiplerinin müdahalesi sonucu dün saat 10:00 sıralarında kontrol altına alındı. 

 

YANGINA 20 HELİKOPTER MÜDAHALE ETTİ 

 

ğını belirten Bakan Pakdemirli, "Yangının ilk saatlerinde Kumköy ve Yalova köyündeki yerleşim yerleriyle ilgili risk unsurları ortaya çıktı. İlerleyen saatlerde rüzgarın yönünün değişmesi ve arkadaşlarımızın müdahalesi sayesinde bu riskler ortadan kalktı. Yangına 20 helikopter, 2 uçak, 118 arasöz, 20 dozer ve 510 personel ile müdahale edildi. Ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerimizden itfaiye araçları müdahale etti. Sevindirici unsur, can kaybının olmaması. Ama yer yer gördüğümüz hasarlar var. En önemlisi tabi bir miktar ağacımızı kaybettik. Bir miktar da yaban hayatının kaybolmuş olabileceğini varsaymamız gerekiyor. Bu bölgede saat 05.52’de güneş doğuyor ancak biz 05.15’te hava araçları ile müdahaleye başladık. Yani yarım saat daha erken hava araçları ile müdahaleye başladık. Gece boyunca hummalı bir çalışma sürdürüldü. Gün boyu 50 ile 60 kilometre arası bir rüzgarla mücadele ettik. Normalde geceleri de meteorolojik şartlar daha iyiye gider ama gece boyunca da sahadaydık ve kuvvetli rüzgarı hep birlikte hissettik" ifadelerini kullandı. 

 

VALİLİK HASAR TESPİTİ YAPACAK

 

Bakan Pakdemirli, "İnşallah böyle gider. İnşallah bu yangınımız son olsun, diyelim. Şu ana kadar yaklaşık 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor. Kesin tespitler yangın tamamen söndürüldükten sonra yapılır. Ağaçların haricinde tarım arazilerinde de hasarların olduğunu görüyoruz. Ağırlıklı olarak hasat edilen arazilerde bazı hasalarımız oldu. Yer yer ekili ve dikili alanlarda da şahıs arazilerinde de bazı hasarların olduğu görünüyor. TARSİM kapsamında yangın hasarları da ödeniyor. Ama bölgede yüzde 10 ile yüzde 20 arasında TARSİM kapsamı var. Maalesef felaket geldikten sonra pişman oluyoruz. Ama tekrar özellikle çiftçimizi, üreticimizi TARSİM konusunda uyarmış olalım. Valilik de hasar tespit yapacak, Cumhurbaşkanlığı'na bildirilir. Bu konu ile ilgili de yapılması gereken herhangi bir şey varsa devlet bu konuda gereğini yapar. Ama bu köylerimiz orman köyleri olduğu için orman köyleri kapsamında da orman teşkilatımız tarafından da köylülerimizin tarımsal hasarlarını bir nebzede olsa karşılamak ve tarımsal faaliyetlerini sürdürmesi maksadıyla da belli bir miktarda fonu köylülerimize tahsis edeceğiz" dedi.

 

Haber / Murat YAYIN