Lüleburgaz Belediyesi, Sıfır Atık Belgesi aldı

Lüleburgaz Belediyesi, 12/7/2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında, ana hizmet binasında ve tesislerde geçerli olmak üzere Ocak ayında

GÜNDEM 2.07.2020 11:45:00 0
Lüleburgaz Belediyesi, Sıfır Atık Belgesi aldı

 

 

 

Kırklareli İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi'ni almaya hak kazanan Lüleburgaz Belediyesi, ana hizmet binası içerisinde bulunan çalışma alanlarındaki çöp kutularını kaldırdı. Bina genelinde 16 noktada süprüntü, kağıt, cam, plastik, metal atıkların toplanabileceği ayrı ayrı atık toplama kutuları yerleştirdi.

 

24 NOKTAYA ATIK TOPLAMA MAKİNESİ YERLEŞTİRİLECEK 

 

Sıfır Atık Projesi'nin Lüleburgaz'ın tamamına yayılacağını kaydeden Belediye Başkan Murat Gerenli, "Sıfır Atık Yönetim Sistemi kapsamında belediye binasında çalışan temizlik personeline kademeli olarak eğitimler verildi. Eğitimlerde, belediye temizlik personeli sıfır atık konusunda ayrıştırma ve atık istiflenme konularında bilgilendirildi. Belediye hizmet binasında başlayan Sıfır Atık Toplama Projesi, kentimizin tamamına yayılacak. Belediyemiz tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi, 1 Temmuz itibariyle hayata geçti. Belediyeye ait 7 ayrı atığı toplayabilecek kapasitede olan atık toplama aracı, 1 Temmuz  saat 10:00 itibariyle mahalle muhtarlıklarına giderek vatandaşın atığını toplamaya başladı.  Sürekli hale getirilecek uygulama, 24 ayrı noktaya yerleştirilecek atık toplama makinesiyle güçlendirilecek. Atık matik makineleri her 5 bin kişiye bir adet düşecek şekilde yerleştirilecek. Evlerinde biriken atık malzemelerle makinelere giden vatandaşların attıkları, makine içinde niteliğine göre otomatik olarak bölmelere ayrıştırılacak" dedi. 

 

HİÇBİR ATIK ÇÖP OLARAK GÖNDERİLMEYECEK

 

Lüleburgaz Belediyesi tarafından önümüzdeki yıl kompos makinesiyle birlikte elma, salata kabuğu gibi yiyecek artıklarının eritilip gübre yapılacağını da kaydeden Gerenli, "Belediyeye ait atık toplama aracı 7 ayrı atığı toplama kapasitesine sahip. Kent geneline yayılacak olan atık toplama işlemi öncelikle muhtarlıklarla birlikte başlayacak. Vatandaşlar hangi mahallede ikamet ediyorsa o mahallenin bulunduğu muhtarlık hizmet binasına giderek biriktirdikleri atıkları bırakacaklar. Atık toplama aracı da belirlenmiş olan saatlerde muhtarlıklara gelip atıkları toplayacak. 2021 Çevre Yılı öncesinde çevreye zararı en aza indirmeyi planlıyoruz. Söz konusu uygulama sayesinde her ay KIRKAB’a giden 120 bin ton çöpün tamamını geri dönüştürülebilir atık olarak toplamayı hedefliyoruz.  Bu sayede Lüleburgaz’da toplanan hiçbir atık çöp olarak gönderilmeyip, yüzde 100 geri dönüştürülecek" dedi. 

 

Haber / Yakup KARATEPE