Verimde yüzde 50 kayıp bekleniyor

Kapaklı'da son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle ekili alanlar büyük zarar gördü. Dolu ve yağmur nedeniyle buğday ve ayçiçeklerinin zarar gördüğünü belirten Uzunhacı Mahallesi MuhtarÄ?

GÜNDEM 24.06.2020 12:09:00 0
Verimde yüzde 50 kayıp bekleniyor

 

 

Kapaklı’da son günlerde etkili olan yağışlardan en fazla etkilenen bölgelerden biri de Uzunhacı Mahallesi oldu.

 

ZARAR TESPİTİ YAPILIYOR

 

20 dönüme yakın ekili arazinin bulunduğu Uzunhacı Mahallesi’ndeki tarlalardaki ürünlerin yağmurdan olumsuz etkilendiğini belirten Mehmet Çakır “Dolu ve yağmur Allah’tan gelen rahmet. Ama bayağı şiddetli yağmur yağdı. Çok zarar ve ziyana neden oldu. Buğdaylar tanelerini döktü, yere yattı. Ayçiçekleri de çok zarar gördü. Üzerlerine vuran dolu, yapraklarını deldi. 17 Haziran’da sabaha karşı yağan dolu ve şiddetli yağışta derenin karşısındaki meramız zarar gördü. Önceki gün etkili olan şiddetli sağanak yağışta da diğer taraftaki meramız zarar gördü. Maalesef her ikisinde de çok zarar var. TARSİM’e sigorta yaptıranlar müracaat edip, zarar tespiti yaptırıyorlar. Zararlarını sigorta karşılayacak. Ama sigorta yaptırmayanlar da var. Onlar da devletimizden yardım bekliyor” dedi.

 

TESPİTLERİ YAPTILAR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın da Uzunhacı Mahallesi’ni kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen Çakır “Başkan Kadir Albayrak, Fen İşleri Daire Başkanı, TESKİ Genel Müdürü gelerek gerekli tespitleri yaptılar. Tarım alanlarından köy içine doğru sular gidiyor. Bununla ilgili tespitleri yaptılar, birkaç gün içinde bununla ilgili çalışmayı yapacaklar. İnşallah köyümüzü kurtaracağız” dedi.

 

DEREDEN KAYNAKLI SU TAŞKINI ÖNLENDİ

 

Dere ile ilgili bir problemlerinin olmadığını kaydeden Çakır “Daha önce Devlet Su İşleri tarafından dere ıslahı yapılarak dereden kaynaklı su taşkını önlendi. Bizim köyümüz biraz alçakta kalıyor. Meradan, tarla yollarından gelen sular köy içine vurduğu zaman da sel geliyor” dedi.

 

 

EN AZ YÜZDE 50 VERİM KAYBI OLACAK

 

Dolu ve yağmurun ürünlere zarar vermesi nedeniyle ayçiçeği ve buğdayda en az yüzde 50 verim kaybının olacağını söyleyen Uzunhacı Mahallesi Muhtarı Mehmet Çakır “Bazı çiftçilerimiz biçerdöver parasını bile kurtaramayacağını düşünüyor. Ağır hasarın olduğu yerler de var” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU