Günay: Bulgaristan, Türkiye açısından önemli bir ülke

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Türk Tarafı Eş Başkanı Cengiz Günay, Bulgar Tarafı Eş Başkanı Fikret İnce ile video konfera

GÜNDEM 23.06.2020 10:38:00 0
Günay: Bulgaristan, Türkiye açısından önemli bir ülke

 

 

Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Türk Tarafı Eş Başkanı Cengiz Günay, Bulgar Tarafı Eş Başkanı Fikret İnce, görüşmede Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nun çalışmaları ve önümüzdeki dönem takvimi hakkında fikir alışverişinde bulundu.

 

"VAKİT KAYBETMEDEN ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK İSTİYORUZ"

 

Günay yaptığı konuşmada, “Değerli Başkan Fikret İnce, Sizi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Türkiye kanadı adına saygıyla selamlıyorum. Bu görüşme için de teşekkür ediyorum. Öncelikle sizinle çalışmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yurt dışına çalışmalarını, ikili odalar kurarak sürdürüyor. Bu çerçevede, birçok ülke ile ikili odalar tesis edilmiş ve çalışmaya başlamıştır. Yine bu çerçevede, Bulgaristan’a dönük çalışmalarımızı da başlatmıştık. Bu kapsamda, Bulgaristan’ın özel sektörünü ve Türk firmalarını temsil eden önemli bir kuruluş olan BULTİŞAD ile çalışmalarımızı birlikte yürütecek olmaktan dolayı mutluyuz.  Şimdi hiç vakit kaybetmeden çalışmalarımıza başlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"ÖNEMLİ BİR TİCARET ORTAĞI DURUMUNDA"

 

Cengiz Günay, "Kurduğumuz “Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu” Türk Tarafı Eş Başkanlığına, Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu beni uygun gördü. Kendisine bu vesile ile de teşekkür etmek isterim. Bu İkili Oda platformunun iki ülke iş insanlarına faydalı olacağına inanıyorum. Bu platformda Firmalarımızın yaşadığı sorunları, firmalarımızın taleplerini görüşme olanağı bulacağız. Sonra da bu sorun ve talepleri Türkiye’de ve Bulgaristan’da hükümetlerimize sunacağız.  Aynı zamanda, işbirliğini geliştirecek proje fikir ve projeleri de burada konuşacağız. Biz, Türk iş dünyası olarak daha fazla karşılıklı ticaret ve yatırım olsun istiyoruz. Bu yapının da buna katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ortak bir tarihsel ve kültürel geçmişi ve sınırı paylaştığımız komşumuz Bulgaristan, Türkiye açısından önemli bir ülkedir. Türkiye, Bulgaristan’ın önemli bir ticaret ortağı durumundadır" dedi.

 

"TÜRKİYE’DEN AB’YE EN ÖNEMLİ GİRİŞ KAPISI"

 

Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yaptığı ticaretin karayolu ile taşınan kısmının büyük bir bölümünün Bulgaristan üzerinden yapıldığını kaydeden Günay, "Ayrıca Bulgaristan, Türkiye’den AB’ye en önemli giriş kapısıdır.  İki ülke arasındaki dış ticaret rakamlarına baktığımızda ise çok güzel bir denge olduğunu görüyoruz. 2019 yılında yaklaşık 4.3 milyar Avro ticaret hacmimiz var. Ekonomik dengeyi koruyarak, ikili ticaretimizi daha yukarıya taşımak için işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürmemiz gerektiğine inanıyorum. Karşılıklı yatırımları da ticareti de artırmalıyız. İçinde bulunduğumuz koşullarda etkinliklerimizi fiziki olarak bir süreliğine gerçekleştiremiyoruz.  Fakat siz de uygun görürseniz, iki taraf üyelerinin oluşum süreci tamamlandıktan sonra, üyelerimizi bir araya getireceğimiz bir video konferans planlayabiliriz. Tekrar bu görüşme için teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Haber / Buse SERİN