Gürcün: Kabul edilemeyecek keyfi bir uygulama

Baroların yönetimine ilişkin hazırlanan yasa değişikliği taslağını protesto etmek için harekete geçen Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci'nin de aralarında bulunduğu baro başkanlarınÄ?

GÜNDEM 22.06.2020 18:31:00 0
Gürcün: Kabul edilemeyecek keyfi bir uygulama

 

 

Avukatlar olarak siyasi iktidarın temsilcisi olmamak için yürüdüklerini söyleyen Gürcün, “Bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmek, üstünlerin hukuku olmasın,  hukukun üstünlüğü olsun diye yürüyoruz. Hukuku,  devletin elinde rastgele savurduğu kılıç olsun diye değil,  bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis etmesi için,  Hukuk Devleti için yürüyoruz. Doğruluk için, adalet için yürüyoruz” dedi. Çoklu Baronun her siyasi iradeye göre baro kurulmasına, her baroya göre ayrı adalet tesis edilmesine sebep olacağını dile getiren Gürcün, “Oysa adalet, doğruluk tektir, bölünemez. Yine unutmamak gerekir ki seçimlerimiz gelip geçici olduğu gibi siyasi iktidarlar da gelip geçicidir. İşte tam da bu sebeple savunma, barolar ve avukatlar bağımsız, serbest olmalıdırlar” dedi. Demokrasinin en basit tanımıyla çoğunluğun sesi olduğunu belirten Gürcün, “Bırakın çoğunluğu 80 Baronun 80 Başkanı da çoklu baroya karşıdır. Öyleyse neden hala çoklu baro konusunda ısrar edilmektedir?  Bu ısrarı anlamak mümkün değildir” diye konuştu.

 

NİSPİ TEMSİL SİSTEMİNE KARŞIYIZ”

 

50 yıldan uzun bir süredir yürürlükte olan Avukatlık Kanunu ile Baro başkanı ve yönetim kurulunun en demokratik şekilde yönetime geldiğini kaydeden Avukat Egemen Gürcün, “Nispi temsil sistemi baroları etkin olmaktan çıkaracak, insan hak ve özgürlüklerinin savunulmasında baroları işlevsiz hale getirecektir. Bu sebeple nispi temsil sistemine karşıyız” dedi. Avukatlara yüklenen hukukun üstünlüğünü sağlama görevini layıkıyla yerine getirmek için haklı ve hukuki mücadelelerini sonuna kadar vereceklerini söyleyen Gürcün, 60 baro başkanının başlattığı oturma eylemine Tekirdağ Barosu avukatları olarak destek verdiklerini, gerekirse yanlarına katılabileceklerini belirtti.

 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU