"Kooperatifçilik tarımın gelişmesinde büyük önem taşıyor"

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Kırklareli'ne bağlı Çağlayık Köyü Muhtarı Özcan Alp, S.S. Çağlayık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adem Alt

GÜNDEM 19.06.2020 11:32:00 0
"Kooperatifçilik tarımın gelişmesinde büyük önem taşıyor"

 

 

S.S. Çağlayık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adem Altunışık, KTSO Başkanı Soner Ilık’a köylerinde yapılan kooperatifçilik çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Yapılan çalışmalar ve gelecek projeler ile ilgi ilgili istişarelerin yapıldığı ziyarette KTSO Başkanı Soner Ilık, Kırklareli’deki koronavirüs salgını dolayısıyla meydana gelen güncel ekonomik durumu ve ildeki sanayi ve ticaret faaliyetlerini anlattı.

 

"BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

 

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, "Kooperatifçilik ülkemizde tarımın gelişmesinde çok büyük önem taşıyor. Günümüzde tarımsal piyasalarda güç sahibi olmak üretimin çokluğuyla değil, ona dayanan örgütlerle sağlanabilmektedir. Üreticilerin, ürettikleri ürünlere hak ettikleri değeri elde edebilmeleri için, tarımı görüp gözeten, bir merkezden tutarlı stratejiler üreten ve bunu uygulama gücüne sahip bölgesel bir yapı etrafında organize olmaları gereklidir. Dağınık bir yapıda farklı stratejiler izleyerek bireysel yapılan üretim faaliyetleri sorunların çözümünde yetersiz kalmakta, oysa planlı ve organize örgüt gücünden faydalanarak bireysel olarak çözülemeyen sorunlar kolaylıkla aşılabilmektedir" dedi.

 

"ETKİN BİÇİMDE KULLANILMAKTADIR"

 

Ilık, "Ülkemizde tarım kooperatifleri; üretici örgütleri kırsal toplumun yaşam düzeylerini iyileştirmede, kıt kaynaklara sahip olan üreticilerin gelirlerini artırmada ve tarımsal gelişmeyi sağlamada önemli araçlardan biri olup, bütün dünyada etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Çiftçilerin kırsal kesimde dağınık yaşamaları, alıcı ve satıcılar karşısında güçsüz olmaları, ekonomik ve mesleki çıkarlarını korumak amacıyla, üreticileri meslek odaları, kooperatifler, sendikalar, dernekler gibi farklı amaçlı örgütler kurmaya itmiştir. Kooperatifleşme, birlikten doğan güçten faydalanarak planlı ve organize hareket etme talebinin bir ürünüdür. Dolayısıyla, tarımda örgütlenmenin güçlenebilmesi, üreticilerin bu faaliyetin faydaları hakkında gerekli birikimi edinmeleri ile mümkündür” dedi. Ziyaretin sonunda Çağlayık Köyü Muhtarı Özcan Alp, S.S. Çağlayık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adem Altunışık ile Kooperatif Başkan Yardımcısı Emrah Akol, oda olarak yaptıkları çalışmalarından dolayı KTSO Başkanı Soner Ilık’ın şahsında tüm yönetim kurulu üyeleri ile meclis üyelerine teşekkür etti.

 

Haber / Ruşa ELMA