Teke Deresi'ndeki kirliliğin sebebi belli oldu

Kırklareli'de, binlerce dönüm tarım arazisinin sulandığı, hayvanların su ihtiyacının giderildiği Teke Deresi'ndeki kirliliğe, İnece Belde Belediyesi'nin arıtma tesisinden arıtılmadan bırakılan suyun ne

GÜNDEM 5.06.2020 16:06:00 0
Teke Deresi

 

Trakya'da kirliliği ile gündemde bulunan, Ergene Nehri'nin kolu olan Kırklareli'nin İnece beldesinden geçen Teke Deresi, son dönemde renk değiştirip, yer yer beyaz ve griye bürünerek, akmaya başladı. Bölgede binlerce dönüm tarım arazisinin sulandığı, hayvanların içme suyunun karşılandığı dere, İnece'nin içinde temizken ve balıklar yüzerken, yaklaşık 4 kilometre mesafedeki Dokuzhöyük köyünde ise kirlenip, beyaz ve griye bürünüyor. Köy bölgesinde, derede balık ölümleri yaşanırken, çevreye de ağır kokular yayılıyor.

 

 TEPKİLER ÜZERİNE HAREKETE GEÇİLDİ

 

Köylüler ile üreticilerin tepkileri, kirliliğin sosyal medya ve basında yer alması üzerine Kırklareli Valiliği, harekete geçti. Yapılan açıklamada, deredeki kirliliğe, belde belediyesinin arıtma tesisinin neden olduğu belirtilerek, "Bazı basın yayın organları ve sosyal medyada ilimizdeki Teke Deresi'nin kirlilikten beyaz akmasının gündeme gelmesinin ardından Valiliğimiz tarafından görevli kurumlara ivedilikle inceleme yapılması talimatı verilmiştir. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonucunda İnece Belediyesi arıtma tesisinden Teke Deresi'ne arıtılmadan, atık su bırakıldığı tespit edilmiştir. Sorumlular hakkında gerekli hukuki yaptırımlar tesis edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

 

'ZAMAN ZAMAN ARITMANIN KAPASİTESİ AŞILIYOR'

 

Kırklareli'nin İnece Belde Belediye Başkanı Şahabettin Vardar, valiliğin Teke Deresi'ni kendilerinin arıtma tesisinin kirlettiği açıklamasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Zaman zaman arıtmanın kapasitesini aştığı oluyor ama biz onu çözdük. Köylerin arıtmaları çok ve bu köylerde hayvan çiftliklerinin de pislikleri dereye gidiyor. Beldemizde bulunan süt ve et üretimi yapan fabrikalarımız var. Bu fabrikalar da birkaç ay içinde tesislerini kurup faaliyete geçirecekler ve sorunu çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

 

 

Haber / Ruşa ELMA