Salgın sürecinde ikinci el otomobile rağbet arttı

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak ilan edilen koronavirüs salgınının olumsuz etkilediği sektörlerden birisi de otomotiv sektörü oldu. Ã

GÜNDEM 2.06.2020 18:30:00 0
Salgın sürecinde ikinci el otomobile rağbet arttı

 

 

Koronavirüsün sarstığı sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor.  Hızla yayılan koronavirüs salgınının merkez üssü son zamanlarda Avrupa haline dönüştü. Sanayimizin önemli ticaret ortağının AB ülkeleri olması sebebiyle otomotiv sanayisinin üretimi ve ihracatı üzerinde de olumsuz etkiler oldu.  

"SIFIR ARAÇ GİRİŞİ OLMADI"

Taşçı Otomotiv İşletmecisi Ulaş Boy, "Ben bu koronavirüs sürecini çok yakından takip ettim. 45 gün kadar hiç ofisimizi açmadık. Araç fiyatları yükselince biz araçlarımızın tamamını elimizden çıkardık. Ortada bir karmaşa var aslında. Kimin ne aldığı kimin ne sattığı hiç belli değil. Normalde bir arabanın fiyatı bellidir, yani ya üç aşağıdır ya beş yukarıdır. Ama bu dönemde neredeyse hiç görülmemiş bir şey oldu, kafasına göre araç alıp satanlar çoğaldı. Arabasına taktığı bir boncuğa bile fiyat ekleyenler oldu. Yani kimsenin arabası şu fiyatta diye bir şey yok, herkes kendi kararına göre fiyat koyuyor ortaya. 10 bin TL'lik fiyata araba alan, 40 bin TL'ye satmaya çalışıyor. Benim aracım bu fiyata deyip ortadan sıyrılıyor. Bu şundan kaynaklandı, koronavirüs sürecinde ülkemize sıfır araba girişi olmayınca ikinci ele rağbet arttı. Tabi krediler düştüğü zaman ne olacak peki? Ben şahsen sıfır arabaya başvurdum, sıfır araba alacağım. İnsanlar sıfır arabaya yönelince ikinci el araçların fiyatının düşeceğini pek sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

 

 

"FİYATLAR TAVAN YAPTI"

Bu sürecin tüm otomotiv sektörünü olumsuz etkilendiğini de kaydeden Boy, "Bu virüs tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Hatta şu aralar merkez üssü Avrupa. Avrupa'yı etkisi altına aldı. Ülkeler sınırlarını kapatınca ithalat ihracat da durdu. Araçlar da yurt dışından geldiği için, bu dönemde fiyatlar tavan yaptı. İkinci el araçlarda fiyatlar yüzde 80'lere kadar yükseldi. Durum böyle olunca insanlar araç almayı erteledi. Zaten maddi olarak geçim sıkıntısı oluştu. İnsanlar araç almaya yönelmekten ziyade öncelikli ihtiyaçlarını giderme derdine düştü" dedi.

"REKABET ARTTI"

Elinde aracı olan vatandaşların fiyatların yükseldiğini görünce kendi araçlarının da fiyatlarını yükselttiğini belirten Boy, "Araç satış sitelerini de takip ediyoruz biz yakından. Bir kişi mesela aracını belli bir fiyata koyuyor, sonra bir başkası bunu görüp 'ya benim arabam bundan daha güzel ben daha fazla fiyat koyayım, 15 bin fazla koyayım' düşüncesiyle fiyatı yükseltiyor. Bu süreçte rekabet arttı. Normalde 40 bin TL olan bir otomobil bu süreçte 70 bin TL'ye yükseldi. Şahsen ben internet sitelerinden araç almıyorum, bakmıyorum bile. Çünkü öyle araç fiyatları yok, olamaz. Araba alma işini dükkanıma gelen olursa alıyorum, yoksa almıyorum. Şuan beklemedeyiz" dedi.

"UFAK TEFEK ŞEYLERE FİYAT EKLİYORLAR"

Fiyatlarda yüzde 80'lere varan artış olduğunu kaydeden Boy, "Araç alım satım sitelerine bakıyorum, eskimiş yani normalde mesela 10 bin TL olacak araca 75 bin TL fiyat vermiş. Aracın özelliği nedir diye sorduğumuz zaman, 'koltuk kılıflarını değiştirdim' şeklinde cevap veriyor. O aracın içi komple kaplansa yine o fiyat etmez. Ufak tefek şeylere çok fazla fiyat ekliyorlar. Manevi olarak değeri yüksek olsa, ya da önemli bir parça olsa anlayış gösteririz, eski model bunun ederi bu kadar deriz ama öyle bir şeyde yok" dedi.

"BANKALARLA GÖRÜŞÜYORUZ"       

İkinci el araçta çok fazla düşüş olacağını düşünmediğini de kaydeden Boy, "Sıfır araçta yüzde 0.43, ikinci el araçta ise 0.69 faizle kredi veriliyor. Biz de bu süreçte bankalarla görüşüyoruz. Ben sıfır araç alacağım. Şuanda işleme girmiş değil bankalar, Perşembe günü işleme girerler" dedi. Devletin bu süreçte yapması gereken desteği yaptığını kaydeden Boy, "Devletin bu süreçte yardımda bulunduğunu düşünüyorum. Bu virüs sürecinde önemli olan insanların önceliği ihtiyaçlarının karşılanmasıydı; gıda ihtiyaçları ve faturalar gibi. Ben bu süreçte çevremdeki vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılandığını gördüm. Herkes gücü yettiği kadar taşın altına elini koysa bu süreci daha rahat atlatabiliriz. Bireyler olarak elimizden gelen yardımı yapsak, en azından çevremizdekilere yardım eli uzatsak daha iyi olur diye düşünüyorum" dedi.

 

"PİYASA KRİTİK"

Çerkezköy AK - Çılgın Auto çalışanı Yunus Hisar da, koronavirüs sürecinin otomotiv piyasalarını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgınının olumsuz etkilediği sektörlerden biri de otomotiv sektörü. Çünkü salgın dolayısıyla ülkeler sınırlarını kapattığı için otomotiv ihracatı da durdu. Şuanda piyasa kritik. Biz sadece 2. el üzerinden alım satım yapıyoruz. 2. ele rağbet artınca bu süreçte fiyatlar da ister istemez yüzde 70'lere kadar yükseldi" dedi.

"ÖNCELİK GEÇİM DERDİ OLDU

Bankaların açıkladığı kredi tutarlarını normal karşıladıklarını da belirten Hisar, "Devlet bankalarının açıkladığı kredi miktarlarını normal karşılıyoruz, fiyatlar şuan yüksek. Biz bu süreçte kredi başvurusu yapmadık" dedi. Bu salgın sürecinde fiyatların çok fazla yükseldiğini dile getiren Hisar, “Biz çok zorluk yaşadık bu süreçte. Araç alım ve satışlarının durma noktasına geldiği de oldu. Vatandaşların önceliği geçim derdi olduğu için araç alımı bir seçenek olmadı" dedi.

Haber / Buse SERİN