Alkaya'dan 'esnafa destek' çağrısı

Esnafın kara günler geçirdiğini belirten İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya "Sadece kendileri değil, her birinin yanında çalıştırdığı 3,4 kişilik aileleri olduğu düşÃ?

GÜNDEM 1.06.2020 17:52:00 0
Alkaya

 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında 1 Haziran itibariyle ülkemizde normalleşme sürecinin başladığını söyleyen Alkaya “Salgınla mücadele kapsamında ülkemizde binlerce işletme, iş yeri, AVM gibi yerler kapalıydı. Ayrıca hafta sonları ve resmi tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. 1 Haziran itibarıyla başlayan normalleşme ile birlikte bu yasaklar kalktı ve işletmeler de açıldı. Öncelikle tüm esnaflarımıza hayırlı olsun. Vatandaşlarımız sosyal mesafe ve maske kuralına dikkat ederek hayatlarını yeni normale göre ayarlayacaklar” diye konuştu.

 

“ESNAFIMIZ ÇOK KAYGILI”

 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında lokantacı, berber, kuaför, tuhafiyeci esnafımız başta olmak üzere, birçok esnafın ekmek teknesinin 2,5 aydan fazla süre kapalı kaldığını belirten Alkaya, bu sürede fatura, kira, elektrik su gibi ödemeler için bankalara başvuran esnaftan kredi için ağır şartlar ve adeta ‘sıfır’ borçluluk istendiğini ifade ederek “Bu şartları sağlamak çok zordu. Dolayısıyla birçok esnafımız kredi kullanamadı. Masraflarını karşılamak için aile büyüklerinden veya arkadaşlardan borç alarak hayatiyetini sürdürmeye çalıştılar. Bankalardan kredi alamayan esnafımız sadece kısa çalışma ödeneğine başvurabildi. Bankalardan kredi alabilen durumdaki esnafımız da aldıkları kredi ile ilgili başta kira, faturalar, elektrik, su gibi ödemelerini yaptılar. Fakat esnafımız hala çok kaygılı” dedi.

 

“ESNAFIN BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI”

 

Haziran ayında esnek çalışmanın sona ermesi ile birlikte daha önce ertelenen vergi ve SGK primlerinin de hazirandan itibaren yeniden ödenmeye başlanacağını kaydeden Alkaya, “Ayrıca ekim ayında ise hem o ayın hem de ertelenen dönemin vergi ve primleri ödenecek olması esnafımızı derinden kaygılandırıyor” dedi. Esnafın virüs nedeniyle yarım kapasite çalışacağını, dolayısıyla esnafın pandemi öncesindeki performansa ulaşmalarının uzun zaman alacağını dile getiren Alkaya, “Esnafın hasarı dışarıdan göründüğünden çok daha fazla oldu. Esnafımız dükkanını açtığı günden itibaren borç ödemesi beklenmemeli. Esnafımızın borçları, 2021 yılından itibaren ödenmeye başlanacak şekilde yeniden yapılandırılmalı” dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE