Vali Yıldırım: Dünya tarihi açısından büyük bir öneme sahip

İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü dolayısıyla mesaj paylaşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Yeryüzünün merkezi, şehirlerin sultanı, sultanların şehri olan İstanbul'un fethi

GÜNDEM 28.05.2020 16:23:00 0
Vali Yıldırım: Dünya tarihi açısından büyük bir öneme sahip

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü dolayısıyla mesaj paylaştı.

 

"İNSANLIK TARİHİNE DAMGA VURDU"

 

İstanbul'un fethinin büyük bir inanç ve askeri deha ile gerçekleştirilen bir fetih olduğunu kaydeden Vali Yıldırım, "Peygamber efendimizin, "Kostantiniyye, bir gün fetholunacaktır. Onu fetheden asker ne güzel asker, onu fetheden komutan ne güzel komutandır" övgüsüne mazhar olmak amacıyla, yüzyıllarca süren mücadelelerin sonunda büyük bir inanç ve askeri deha ile gerçekleştirilen bu fetih, köklü medeniyetimizin bir çağı kapatıp yeni bir çağ açarak insanlık tarihine damgasını vurduğu, dünya tarihini derinden etkileyen büyük bir zafer olarak tarihe geçmiştir" ifadelerini kullandı.

 

"DÜNYAYA YÖN VERMİŞTİR"

 

Vali Yıldırım, "Yeryüzünün merkezi, şehirlerin sultanı, sultanların şehri olan İstanbul’un fethi, dünya tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir. Sadece Osmanlı ve Bizans Devleti’nin değil, kıtaların, milletlerin, medeniyetlerin, inançların tarihi seyrine de tesir etmiş büyük, çok yönlü ve etkili bir hadisedir. İstanbul, fethin ardından pek çok inanç ve kültürün bir arada yaşadığı bir cihan başkenti olmuş; gerek ilim, kültür ve sanatta; gerek ticarî, siyasî, diplomatik ve ekonomik sahalarda dünyaya açılmış, hatta yön vermiştir. Böylece her din ve kültürün kendi kuralları içinde, birbirine saygı duyarak yaşadığı, barış ve esenlik şehri Dersaadet kurulmuştur" dedi.

 

"MEDENİYET MERKEZİDİR"

 

İstanbul'un benzersiz bir coğrafi konuma, kadim bir geçmişe, her yönden büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Aziz Yıldırım, "İstanbul, tarihinde olduğu gibi günümüzde de medeniyet merkezidir ve gelecekte de medeniyet merkezi olmaya devam edecektir. Bu vesileyle, fethin 567’inci yıldönümünü kutluyor, bu eşsiz güzellikteki dünya şehrini bizlere miras bırakan Büyük Hakan Fatih Sultan Mehmet Han’ı, Fatih’i yetiştiren ve Fatih’in akıl hocası olan Molla Gürani ve Akşemseddin’ive aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN