Edirne merkezde 28 camide namaz kılınacak

81 ilde olduğu gibi Cuma namazıyla birlikte toplu ibadetin başlayacağı Edirne'de, kent merkezindeki camilerde dezenfekte çalışmaları tamamlandı. İl Müftüsü Emrullah Üzüm, "Cuma namazı, Edirne merkezd

GÜNDEM 28.05.2020 16:19:00 0
Edirne merkezde 28 camide namaz kılınacak

 

Koronavirüs sürecinde başlayan normalleşme adımları kapsamında 29 Mayıs'ta Cuma namazıyla birlikte başlayacak cemaatle toplu ibadet kapsamında, camilerde son hazırlıklar yapılıyor. Edirne'deki camilerde de sosyal mesafenin korunması için cemaatin 1.5  metre arayla namaz kılacağı yerler belediye ekipleri tarafından çizilmeye başlandı. Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, vatandaşları sağlık açısından kendi getireceği seccadeleri evde kullanmamaları gerektiği konusunda uyardı.

 

SOSYAL MESAFE AYARLANDI

 

Üzüm, "Camide kullandığımız seccade ayrı olmalı, evde kullandığımız seccade ayrı olmalı. Camiden götürdüğümüz seccadeyi ya yıkayarak ya da dezenfektanlarla temizlememiz çok faydalı olacaktır" dedi. Edirne'de camilerin dezenfekte edildiğini de kaydeden Üzüm, "Edirne'de başta Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii ve kentteki tüm camiler dezenfekte edildi. Cemaatin namaz kılacağı yerler sosyal mesafeye göre ayarlandı. Uzun süre sonra cemaatle buluşacağımız için oldukça heyecanlıyız" dedi.

 

"İLK DEFA KILINACAK GİBİ BİR HİS VAR"

 

Üzüm, "Vatandaşlarımız sokakta beni gördüklerinde heyecanla Cuma vaktini beklediklerini söylüyorlar. Biz de çok heyecanlıyız. İlk defa cuma kılınacak gibi bir his var içimizde. Çok güzel bir duygu gerçekten. Cuma vaktinde bir araya gelebilmek, mesafeli de olsa insanlarımızı mutlu ediyor. Bu bizim manevi motivasyonumuzu ve morallerimizi yükseltecek inşallah. Hem işlerimize daha güzel odaklanmış olacağız hem de bu yüksek moralle bu süreçte hastalığa karşı koyabilmenin daha bir güçlü duruşunu sergileyeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

"YETERLİ MİKTARDA CAMİMİZ VAR"

 

Tedbirleri elden bırakmadan 5 vakit namazın ilk etapta sadece ikisinin cemaatle kılınacağını kaydeden Emrullah Üzüm, Cuma namazının Edirne merkezde sadece 28 camide kılınacağını ve tüm camilerin kapılarına bilgilendirici yazılar asılacağını belirtti. Üzüm, "İl merkezimizde avlusu bulunan 28 camimizde namaz kılınacak. Bu namazlara gelen kardeşlerimiz caminin kapısında hangi cami kaç metre mesafede ve hangi camide kılınıyor cuma namazı o kapılarda yazılmış olacak. Hiç panik yapmadan, yürüme mesafesinde camilerimiz hazırlandı. Buradan okuyup, bilgilenerek Cuma kılınan 28 camimize ulaşmış olacaklar. Edirne'de yeterli miktarda camimiz var. 27 köyümüzde de Cuma namazlarımızı kılacağız. Arkasından, Cuma'dan itibaren ikindi vaktinde tüm camilerimizde ikindi vakti camilerimizde kılınacak" ifadelerini kullandı.

 

"NE KADAR ÖNEM VERİRSEK O KADAR İYİ"

 

Seccadenin bireysel olması ve sık sık temizlenmesinin  önemini de vurgulayan İl Müftüsü Üzüm, "Seccadenin bireysel olması çok önemli. Lütfen tüm vatandaşlarımız kendi bireysel seccadelerini almadan camiye gelmesinler. Çünkü kartonların üzerinde başka kişilerin dokunduğu eşyaların üzerinde mutlaka virüs olabilir, risk var bu çok kolay bulaşan bir risk, dolayısıyla seccadelerini getirecekler, serecekler ve geri götürecekler. Sık sık da yıkamalarını ve dezenfekte etmelerini tavsiye ediyoruz seccadelerini. Temizliğe ne kadar önem verirsek o kadar iyi. Camide kullandığımız seccade ayrı olmalı, evde kullandığımız seccade ayrı olmalı. Eve gidince evdeki halının üzerine o seccadeyi sermemeliyiz. Camiden götürdüğümüz seccadeyi ya yıkayarak ya da dezenfektanlarla dezenfekte etmemiz çok faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Yakup KARATEPE