Fabrikaların yüzde 70'inde koronavirüs arası sona erdi

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) olarak ilan edilen yeni tip koronovirüs tedbirleri kapsamında, Trakya'da faaliyetine ara verilen, 23 Organize Sanayi

GÜNDEM 12.05.2020 16:48:00 0
Fabrikaların yüzde 70

 

 

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Yönetim Kurulu üyesi ve Trakya Koordinatörü, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, Trakya'daki OSB´lerin yüzde 70'inin tekrar faaliyete başladığını, bunların elektrik sarfiyatında da kendisini göstermeye başladığını, belirterek “Önümüzdeki günlerde inşallah daha önceki dönemimize kavuşacağımıza umut ediyoruz” dedi.

 

TEDBİRLER ÜST SEVİYEDE

 

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ni kapsayan Trakya Bölgesi'ndeki 23 OSB içinde bulunan 180 bin çalışana sahip bin 600 tesisin büyük bölümünün üretimine ara vermesinin ardından yüzde 70'inin tekrar üretimine başladığını, açılan fabrikalarda koronavirüs tedbirlerinin en üst seviyede olduğunu belirten Erdim Noyan, “İşçiler taktıkları maskelerle sosyal mesafe kuralına göre servislere binip, iş yerlerine gitti. Tesislere giren işçilerin tek tek ateşleri ölçülürken, çalışma ortamları da sosyal mesafe kurallarına uygun olarak tasarlandı. Sanayicimizin birçoğu bu süreçte maske, sosyal mesafenin korunması hatta tesis girişinde ateş ölçümü termal kameralar kullanmaya başladılar. Araç ve ekipmanların hepsi dezenfekte edildi. Önümüzdeki günlerde bu tedbirler çerçevesinde bu üretimin devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

 

“DESTEK SAYESİNDE DEVAM EDİYORLAR”

 

2020 yılında çığ felaketi, deprem felaketi ve hemen sonrasında yaşanan uçak kazasından sonra koronavirüs salgınının da dünyada ve sonrasında ülkemizde çok ciddi tahribata yol açtığını belirterek konuşmasını sürdüren Noyan, “Özellikle Trakya bölgesindeki sanayicilerimiz sosyal, ekonomik ve sağlık yönünden bölgeyi tehlikeye düşüren bu virüsle ilgili olarak mücadelelerine hükümetin vermiş olduğu destek sayesinde devam ediyor. Sanayicilerimiz, krediler, esnek çalışma ve ekonomik istikrar kalkanı paketi çerçevesinde çalışmalarına var güçleri ile devam ettiler. Daha önceleri yüzde 50'lilere düşen bu çalışma oranı bu günlerde artmaya başladı. Birçok firmamız çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki günlerde çalışmayı planlayan firmalarımız var. Ekonomik olarak yine bu süreç içerisinde kaymakamlarımız, valilerimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, organize sanayi bölgeleri üst kuruluşu her türlü desteği verdi. Sayın bakanlar ile Ticaret Bakanımız ve Sanayi Bakanımızla sürekli iletişim halinde olduk ve sorunları çözmemiz için yardımcı oldular. Trakya'da 23 Organize Sanayi Bölgesi var. Buradaki OSB'lerin şu anda rakam vermek istemiyorum ama yüzde 70'nin tekrar faaliyetine döndüğünü görüyoruz. Bunlar elektrik sarfiyatında da kendisini göstermeye başladı. Önümüzdeki günlerde inşallah daha önceki dönemimize kavuşacağımıza umut ediyoruz” dedi.

 

TEKSTİLİN BAŞKENTİ

 

Bölgenin tekstilin başkenti konumunda olduğunu belirten Noyan “Bu bölgede çok hızlı bir şekilde firmalarımız reaksiyon göstererek ülkemizin ihtiyacı olan maske üretimini yaptılar. Onda da çok başarılı olunduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

“EMEKÇİLERİN MAAŞLARINDAN KESİNTİ OLMADI”

 

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak da koronavirüs tedbirleri kapsamında üretimine bir süre ara veren fabrikaların yeniden 3 vardiya halinde üretime başladığını ifade etti. Bu süreçte sendika üyesi emekçilerin maaşlarını tam aldıklarını ve kesinti olmadığını söyleyen Koçak “Kısa çalışmadan dolayı yüzde 3-5 gibi bir kesinti oluyordu. İşverenle görüşerek onların karşılamasını istedik. Onlar da kabul ettiler. Taşın altına hem işverenler hem de emekçiler ellerini koydu. Birlik beraberlik içinde, devletimizin koyduğu kurallar çerçevesinde çalışıyoruz” dedi.

 

FATURANIN TAMAMINI EMEKÇİLERE ÖDETİYORLAR

 

Sendikasız fabrikaların çalışanlarını ücretsiz izne çıkararak faturanın tamamını emekçilere ödettiğini söyleyen Koçak, “Sendikasız fabrikalarda çalışan emekçilerimizin de suyu, elektriği, kirası, geçimi var. Biz ücrette kesinti olmadan, ücretsiz izin vermeden bu süreci götürüyoruz” dedi. Koçak “Bu zamana kadar bizde büyük bir vaka olmadı. 6 kişide virüs vardı. 4’ü iyileşti. 2 kişinin tedavisi ise devam ediyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU