Ramazanın vazgeçilmezi hurma, rafları süsledi

Bereket ayı Ramazan'ın gelmesiyle birlikte, sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi hurma, raflarda yerini aldı. Çerkezköy'deki marketlerin raflarını da süsleyen hurma paketler halinde 5-8 TL'den satılÄ

GÜNDEM 21.04.2020 15:59:00 0
Ramazanın vazgeçilmezi hurma, rafları süsledi

 

Ramazan sofralarını süsleyen hurma, sağlık açısından da oldukça faydalı. Eski çağlardan bu yana tüketilen ve genellikle Orta Doğu'da yetişen hurma, amber, mejdul ve medine gibi türleri olan bir meyve.

 

"BİRÇOK SAĞLIK SORUNU İÇİN ŞİFA"

 

Uzmanlar, tüm hurma çeşitlerinin protein, doymamış yağ asitleri, lif ve protein bakımından zengin olduğunu söylüyor. 15 farklı mineral içeren hurma, B1, B2, A ve C vitaminleri de içeriyor. Uzmanlar, "DNA yenileme etkisi olan hurma birçok sağlık sorunu için de şifadır. Hurma yüksek oranda lif içerir. 100 gram hurma, bir insanın günlük lif ihtiyacının yüzde 30'unu karşılar. Hurma, lif içeriği sayesinde hazmı kolaylaştırır. Hurma, antioksidan deposudur. Antioksidanlar, vücudu zararlı maddelerden temizleyerek birçok hastalığa karşı direnç oluşturur. Hurmanın diğer meyvelerden farklı olarak, bekledikçe antioksidan oranı artar. Hurma, beyin sağlığını koruyucu etki gösterir. Beta-karoten içeren hurma, bu bileşen sayesinde hafıza kaybını önlemeye yardım eder." diyor.

 

DİĞER AYLARDA DA TÜKETİLMELİ

 

Şeker seviyesini dengeleyen hurmanın karbonhidrat seviyesi yüksek olmasına rağmen glisemik indeksi düşük olduğunu kaydeden uzmanlar, "Suyla beraber tüketildiğinde şeker seviyesini dengeleyici etki gösterir. Düzenli hurma tüketimi göz sağlığı için de koruyucu etki gösterir. A vitaminine ihtiyaç duyan gözler, hurmadan bu takviye alabilirler. Besleyici özellikleri ve antioksidan seviyesi ile cildin sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlayan hurma, cilt yüzeyindeki tahrişleri giderir. Ramazan ayının vazgeçilmezi hurmayı sadece Ramazan'da değil diğer aylarda da tüketerek hurmanın sağlıklı etkilerinden faydalanılabilir." diyor.  

 

Haber / Buse SERİN