İşten çıkarmalar yasaklanıyor

Hükümet, koronavirüs salgınıyla mücadelede ekonomik, sosyal ve tıbbi alanlarda düzenlemeler içeren 62 maddelik bir taslak metin hazırladı. Önümüzdeki günlerde meclis gündemine taşınacak olan metne gÃ

GÜNDEM 9.04.2020 18:07:00 0
İşten çıkarmalar yasaklanıyor

 

 

Hükümet tarafından hazırlanan, koronavirüs salgınıyla mücadelede ekonomik, sosyal ve tıbbi alanlarda düzenlemeler içeren 62 maddelik taslak metre göre; istihdamı korumak için işten çıkarmaların üç aylığına yasaklanması planlanıyor. Cumhurbaşkanı bu yasağın süresini 6 aya kadar uzatabilecek. Tedavi edilemez hastalığı olan çalışanlar, söz konusu düzenlemede istisna kapsamında alındı. Metne göre çalışanın tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve çalışmasında sakınca bulunduğunun sağlık kurulunca saptanması durumunda işten çıkarma gerçekleştirilebilecek.

 

GÜNLÜK 39.24 LİRA YARDIM YAPILACAK

Metinde işverenlere aynı süreler kapsamında ücretsiz izne çıkarma hakkı verildi. Ücretsiz izne ayrılanlar ve işten çıkarılanlara devlet desteği verilecek. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na getirilen geçici madde kapsamında, ücretsiz izin verilenler ile 15 Mart sonrası işten çıkarılanlardan işsizlik sigortası alamayanlara günlük 39.24 lira yardım yapılacak. Bu yardımı alanlar çalıştırılması halinde işverene ceza kesilecek. Yardımın süresini de Cumhurbaşkanı 6 aya kadar uzatabilecek.

 

GELİR ÖLÇÜTÜNÜN BELİRLENME ŞARTI KALDIRILACAK

62 maddelik taslak metne göre salgın hastalık, deprem, doğal afet gibi olağanüstü hallerde ve acil durumlarda, yardım yapılacak kişinin gelir ölçütünün belirlenme şartı kaldırılırken, ihtiyaç olması halinde yaşlılara ve diğer ihtiyaç sahiplerine bakım yapılabilecek ve bakım ücreti ödenebilecek.

 

“TÜM EMEKÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, işten çıkarmaların yasaklanması gerektiğini yaklaşık 15 gün önce dile getirdiklerini belirterek “Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın 23 Mart’ta açıkladığı ‘İşten çıkarmaların yasaklanması’ konusu inşallah ilerleyen günlerde yasalaşacak. Türk-İş ve Türk Metal Sendikası olarak her zaman tüm çalışan emekçilerimizin yanındayız. Koronavirüs salgınını, birlik, beraberlik, dayanışma içinde, devletimizin, milletimizin ve çalışan tüm emekçilerimizin yanında olarak, elimizi taşın altına eşit şekilde koyarak en kısa sürede yeneceğiz” dedi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU