Çetin: Vatandaş devleti yanında görmek istiyor

İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, koronavirüsle mücadele sürecinde esnafların ve vatandaşların yaşadıkları ekonomik sıkıntılar ile vatandaşlardan gelen şikayetleri gündeme get

GÜNDEM 6.04.2020 18:26:00 0
Çetin: Vatandaş devleti yanında görmek istiyor

 

Esnafların ve serbest meslek sahibi vatandaşların işyerlerini kapattığını, evlerinde oturmak durumunda kaldıklarını belirten Çetin, bu süreçte kira, bağkur primleri, vergi, elektrik, doğalgaz, su faturalarının ödenmesine devam edildiğini ifade etti. Devletin vergi ve bağkur primini ertelediğini, ancak çarenin ‘ertelemek’ değil, ‘almamak’ olduğunu söyleyen Çetin, “Yani devlet kendi alacağından vazgeçmiyor. Oysa bu dönemde iş yerlerinin en azından sabit giderlerini karşılamalı, en azından vergi, bağkur primi ve faturaları almamalı, işyeri kiraları içinde bir çare bulmalı, bilindiği üzere boş vergi beyannamesi verildiğinde dahi damga vergisi ödüyoruz. Kapatılan küçük esnaf ve işletmelerin ticari faaliyetleri durduruldu ama kiraları devam ediyor, fatura giderleri devam ediyor ev giderleri devam ediyor ama evde kalmasını isteyen devletin desteğini bekliyorlar” dedi.

 

“DEVLET KENDİ VATANDAŞINI UNUTMAMALI”

 

Maske ve eldiven ihtiyacının da ücretsiz olarak karşılanması gerektiğini söyleyen Çetin, “Devletimiz, İspanya’ya, İtalya’ya sağlık malzemesi bağışlayıp, sığınmacılara bakarken vatandaşını da unutmamalı, sorunların çözümüne çare olmalı. Bu hizmetler alışveriş yapılan yerler ve çalıştıkları işyerlerinde yapılmalı” dedi.

 

“FATURALARIN ERTELENMESİ EN DOĞRU ÇÖZÜM”

 

Elektrik ve doğalgaz tahsilat hizmeti veren işyerleri ve şirketlerde çalışanlara eldiven dağıtılmadığını savunan Çetin, çalışanların her gün yüzlerce kişi ile muhatap olduğunu ifade ederek “Faturaların ertelenmesi en doğru çözüm” dedi. Bu süreçte işsiz kalan vatandaşların gıda ihtiyaçlarının olduğunu fakat ekonomik durumu olmadığı için alamadığını belirten Çetin, “Burada oluşturulan destek grupları yeterli olmuyor. Ücretsiz gıda yardımlarının ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının yöntemi bulunmalı” dedi. İlçelerde oluşturulan destek grupları arandığında vatandaşlarla yeterince ilgilenilmediği yönünde şikayetler olduğunu söyleyen Çetin, “Yapılan para yardımları önceden yardım alanlara yapılıyor. Salgın dolayısı ile ihtiyaç sahibi olanlara yapılmadığı gelen şikayetler arasında. Asıl ihtiyaç sahipleri aradığında ise ilgilenilmiyor.” dedi.

 

ÖNLEMLER DENETLENMELİ

 

İlgililerin Devlet Hastanesi’ndeki durumlarla ilgili halka bilgi vermesi gerektiğini söyleyen Çetin, “Kapaklı’nın sanayi bölgesi olmasından dolayı bazı fabrikalar hala çalışıyor. Ne gibi önlemlerin alındığı veya alınması gereken önlemlerin alınıp alınmadığı denetlenmeli” dedi.  Kapaklı Belediyesi tarafından dağıtılan kolonyaların üzerine belediye başkanının isminin yazılmasını da eleştiren Çetin “Zaman birlik olma zamanı ama vatandaş bugünlerde devleti yanında görmek istiyor. Bugüne kadar yapmış olduğu vatandaşlık görevlerini zor günlerde de devletten beklemek en doğal hakkıdır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN