Mandalı, bilinen ve bilinmeyen yönlerini bu kitapta anlattı

Kapaklı'da 2004-2019 yılları arasında 15 yıl belediye başkanlığı yapan İrfan Mandalı çıkardığı "Bir Ömür Böyle Geçti" isimli kitapla bir kez daha siyaset gündeminde yer ald

GÜNDEM 5.04.2020 15:35:00 0
Mandalı, bilinen ve bilinmeyen yönlerini bu kitapta anlattı

 

 

Kitapta 1870’lere kadar inen tarih akış şemasından başlayarak bugüne kadar Kapaklı tarihinden ve Mandalı’nın hayatından kesitler yer alırken, İrfan Mandalı’nın anıları kadar Kapaklı’nın gelişimine ışık tutmuş, gençlik yıllarından siyaset yıllarına kadar birçok fotoğrafın da süslediği kitapta siyasete girdiği ilk yıllardan cezaevi sürecine kadar yaşadıklarından da kesitler yer alıyor. 

YAŞADIKLARINDAN KESİTLER YER ALIYOR

 

Kitabın son sayfalarında ise halefi Mustafa Çetin’e seçimi kaybetmesinin ardından Kapaklı’nın anahtarını emanet ettiğini gösterir fotoğrafı paylaşması İrfan Mandalı’nın 15 yıllık belediye başkanlığı sonrası siyasetten kopmadığını, siyasete sadece bir solukluk ara verdiğini ortaya koyuyor. Kitapta küçük yaşlarda kanseri yenen İrfan Mandalı’nın seçim öncesi bir yandan tutuklanacağı söylentileri arasında yürüttüğü seçim çalışmaları, bir yandan da yeniden yakalandığı kanserle mücadelesi de yer alıyor.  

 

“BENDE SAKLI OLAN BİLGİ FAKİR BİLGİDİR”

 

5 bin adet kitabın basılarak kitap raflarındaki yerini alacağını belirten İrfan Mandalı, kitabın ilk prova baskılarını dostlarıyla paylaştı. Hayat akış şemasını başta aile bireyleri ve yaşanmışlıklar ile biyografiyi güzel bir şekilde dizayn ederek güzel bir kitap ortaya çıkardıklarını söyleyen Mandalı, “Kitabımın başta küçüklerimize yol gösterici olacağına inanıyorum. Bende saklı olan bilgi fakir bilgidir. Toplumla paylaşılan bilgi kendiliğinden zengin bilgidir. Ben de bunu halkımla paylaşmanın bir borç olduğunu düşüncesiyle yaşadıklarımı ve Kapaklı’nın tarihini kitaba yansıttım” dedi. 

 

“BİZİM DÖRTLÜ İDOLÜMÜZDÜ”

Bu kitabın gençlerin ileriki günlerde atacakları adımlarla ilgili yere sağlam basması için yol gösterici olacağını söyleyen İrfan Mandalı “Bizim zamanımızın siyasetçileri arasında sosyal demokrat dendiğinde ‘Karaoğlan Bülent Ecevit’, siyaset dendiğinde fötr şapkasıyla anılan Süleyman Demirel, sanayi dendiğinde Necmettin Erbakan, milliyetçi dendiğinde herkesle uyum içerisinde rol almaya çalışan Alparslan Türkeş yer alıyordu. Bunlar bizim dörtlü idolümüzdü, rol modellerimizdi. Biz de sevgili gençlerimize siyasi görüşü ya da düşüncesi ne olursa olsun siyasetin içerisinde olmaları gerektiğini belirtmekteyiz.  Ama ‘Ben siyaseti sevmiyorum’ derse bu toplum, o zaman bazı sevmediği insanların eline siyaset geçer. O zaman da ‘ben niye bu hatayı yaptım’ derler. O yüzden sevgili gençlerimize siyasette olmalarını bilhassa dürüst politikadan yana olmalarını tavsiye ediyorum” dedi. 

 

“‘NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE’ SÖZÜNDE BİRLEŞELİM”

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni gençlere emanet ettiğini anımsatan Mandalı “Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni gençlere emanet ederek bir meşale yakmıştır. Bu meşalenin ışığında hep beraber sevgili gençlerimizle yürüyelim. Sağlıklı olalım. Siyasi görüşü, düşüncesi, dili, dini, ırkı ne olursa olsun Atatürk’ün ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ sözünde birleşelim. Kendisini Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir ferdi olarak hisseden herkes Türk’tür” dedi. Mandalı, bu kitabı temin etmek isteyenlerin Kapaklı İnönü Mahallesi Mandalı Sokak’taki Mandalı Mühendislik’ten ücretsiz olarak alabileceğini kaydetti. 

 

SEVİNÇ VE HÜZÜN BİR ARADA

Kitapta Mandalı’nın sevinçle hüznü bir arada yaşaması, bir yandan kızının mutluluğuna tanıklık eden ve dede olacağını öğrenen Mandalı’ya aynı gün kanser teşhisi konulması da anlatılıyor. Siyasi yaşantısı süresince kardeşi Özcan Mandalı’yı elim bir kazada kaybetmenin acısını da yaşayan Mandalı, kitapta paylaştığı birçok fotoğrafta ise Kapaklı’nın renklerini, değerlerini, sevinçlerini anılarının arasına serpiştirdi. 5 aylık cezaevi sürecini de bilinen ve bilinmeyen yönleriyle satır başlarıyla kitaba serpiştiren Mandalı zorlu süreçten bir kez daha başarıyla çıkıp 14 aylık aradan sonra yeniden belediye başkanı seçilmesinin Kapaklı halkıyla arasında kurduğu gönül köprüsünün sağlamlığından kaynaklandığını ifade etti. Sade bir dille kaleme alınan kitapta İrfan Mandalı’nın bilinmeyen yönleri ve yaşadığı entrika dolu siyasi olayların yanı sıra, bir solukta okunacak enteresan yaşantılarından derlenen kitapta İrfan Mandalı’nın bilinmeyen kendine has yönlerini de öğrenmiş olacaksınız.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU