Yılmaz: Çanakkale, işgale gelenlerin ezberini bozdu 

57. Alay Çerkezköy Komitesi tarafından Çerkezköy Kent Konseyi'nde '57. Alay Paneli' düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Tarihçi ve Araştırmacı Hikmet Yılmaz, "Çanakkale, işgale gelenlerin ezb

GÜNDEM 11.03.2020 17:15:00 0
Yılmaz: Çanakkale, işgale gelenlerin ezberini bozdu 

 

Panel, dün saat 13.00'da Çerkezköy Kent Konseyi Konferans Salonu'nda yapıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, "57. Alay ruhu; Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ruhu. Ve bu süreçte dönmeyi düşünmeyenlerin attığı adımlarla oluştu.  Eminim ulusumuzun adına gelecek yıllar çok daha iyi ve başarılı bir şekilde gerçekleşecektir. Çünkü kaderinde 57. Alay'ın ve Çanakkale ruhunun olduğu bir zemin ve yaşam söz konusu." ifadelerini kullandı. 

 

"O EZBERİN BUGÜN HATIRLATICISI OLDULAR"

 

Daha sonra Tarihçi ve Araştırmacı Hikmet Yılmaz, kürsüye geldi. "Biz sivil bir yapıyla ortaya çıktık öyle de devam ediyoruz" diyen Yılmaz, "57. Alay yürüyüşçüleri; bedenlerini bir yerde bırakıp yürekleriyle yürüyen o koca yürekli insanlar 1915'te Çanakkale'de bozulan o ezberin bugün hatırlatıcısı oldular. Dünyaya; 'Siz her türlü güçle geldiniz ama biz kendi topraklarımızda işgale izin vermedik, sizi utanç içerisinde yolladık' dediler. İşte bu insanlar bugün bu ruhu taşıyan insanlar. 10 yıllık bu ruh gerçekten çığ gibi büyüyor. Türkiye'nin bütün illerine, ilçelerine dağıldık." dedi.

 

"57. ALAY'DA ÜÇ TANE ÇERKEZKÖYLÜ ŞEHİDİMİZ VAR"

 

Yılmaz, "Çanakkale işgale gelenlerin ezberini bozdu çünkü onlar yenmeyi bekliyorlardı. Topkapı Sarayı'nda kahve içmeyi hayal ediyorlardı." dedi. "Bizim orada verdiğimiz her can bir toprak parçasına dönüştü." diyen Hikmet Yılmaz, "200 bine yakın şehit verdik ve o şehitler bugün  burada olmamızın nedenleri. O zamanlar Çerkezköy'e sancak kurulmadan önce 57. Alay'da üç tane Çerkezköylü şehidimiz var. Bu şehitlerimizin isimlerini yürüyüşte Çerkezköylü arkadaşlarımız taşıyacak. Biz 57. Alay'da şehit olan, ilk gidenlerden Çerkezköylü üç şehidimizi sizlerle tanıştıracağız. Özellikle Galiçya'da, Kafkaslar da, Yemen'de, Filistin'de ve Trablusgarp'ta altı cephede muharebelerimiz oldu ama biz beş cephede tamamen başka topraklarda başka komutanların etkisiyle kaybettik." dedi.  

 

"BİR TÜRLÜ ÜSTÜMÜZDEN ATAMIYORUZ"

 

"Biz Ermeni Soykırımı'nı bir türlü üstümüzden atamıyoruz" diyen Yılmaz, "Vebali üstümüze çöktü gibi. Ermenilerin o bölgedeki katliamını Almanlar yaptı, onların planıydı o. 27 Mart'ta başladı ve devam etti." dedi. Zaferimizin 18 Mart'ta olmadığını da iddia eden Yılmaz, "Bizim dışımızdaki bütün kitaplarda 9 Ocak 1916 diye geçiyor zaferimiz. Ve 100'üncü yılımızı 2016'da kutladık. Bakın Almanların giydirdiği bir 18 Mart'ı lütfen artık kutlamayalım. Biz kara muharebelerinin zaferini kutlayalım. Kara muharebelerinin tarihini söyleyecek biri var mı? Niye kutlamıyoruz? Ve arkasından Çanakkale'de o zafer kazanılmasaydı Mustafa Kemal, Samsun'a çıkabilecek miydi? Cumhuriyet'i kurabilecek miydi? O zaman geriye dönüyoruz, Çanakkale'ye. Çanakkale'yi iyi anlayamazsak tarihimiz hep havada kalacak." diyerek sitem etti. 

 

KATILIM YOĞUN OLDU 

 

Panele; Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Volkan Torun, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, Tekirdağ Baro Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Çerkezköy Merkez Komutanı Albay Erdoğan Keskin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve vatandaşlar katıldı. 

 

Haber / Buse SERİN